Θωμάς Ψύρρας «Τι απομένει απ' τη φωτιά» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το βιβλίο του Θωμά Ψύρρα «Τι απομένει απ’ τη φωτιά».

 

Μια συγκλονιστική μαρτυρία ζωής που κουβαλά τα τραύματα και τις χαμένες προσδοκίες ενός ολόκληρου αιώνα.

Το Βιβλίο

Θωμάς Ψύρρας «Τι απομένει απ' τη φωτιά» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Τίτλος: Τι απομένει απ’ τη φωτιά

 Θωμάς Ψύρρας

 Πεζογραφία
 978-618-03-2984-1
176
Τιμή: 12,20ευρώ

Η εξιστόρηση της ζωής ενός Αρμένιου γεννημένου στην Ελλάδα που υπέστη διωγμούς, εξορία, φυλακή, προσφυγιά και μετανάστευση και γίνεται η φωνή όλων των ανώνυμων θυμάτων της Ιστορίας.

Ο εβδομηντάχρονος Αρμένιος Αρτέμ Αμπαριάν, γεννημένος στην Ελλάδα, άνθρωπος με διπλή ταυτότητα, καταγράφει τη ζωή του σε μια επιστολή που απευθύνει στον γιο μιας συμμαθήτριάς του.

Αναζητώντας ως νέος έναν δικό του παράδεισο, γίνεται ένα από τα ανώνυμα θύματα της Ιστορίας. Σε αυτή τη μαρτυρία της ζωής του κουβαλάει τον αιώνα του. Και μιλώντας για τα δικά του βάσανα, εξιστορεί τις χαμένες προσδοκίες και τον διωγ­μό εκατομμυρίων ανθρώπων, που βρέθηκαν να ζουν όταν κυνικές εξουσίες και ιδεολογίες χώρισαν αγαπημένους, έστυψαν ψυχές, συνέτριψαν προσδοκίες και κατέστρεψαν ζωές. Έχοντας περάσει από λογής λογής καταστάσεις ως διωγμένος, ξένος, εκπατρισμένος, εξόριστος, φυλακισμένος, πρόσφυγας, νεοφερμένος και μετανάστης, δίνει φωνή στα ανώνυμα θύματα και στους νικημένους σε χαμένες μάχες.

Τώρα γνωρίζει ότι η Ιστορία αδιαφορεί για τα μεμονωμένα άτομα, που πλέον υποχρεώνονται να «κατασκευάζουν» ένα παρόν στο οποίο έχουν υποταχτεί το παρελθόν και το μέλλον τους.

«Φοβάμαι μη γυρίσεις με τα φτερά τσακισμένα. Ξένος, παντάξενος θα είσαι. Θα ρωτάν ποιος είσαι εσύ ο ξένος. Εμείς δεν έχουμε πατρίδα».

Και είπα: «Έχω πατρίδα. Είν’ εκεί όπου φύτεψα με τα λόγια το δικό μου αμπέλι κι όπου άφησα θαμμένο ένα κιούπι κρασί, έξι βήματα απ’ τη ρίζα».
Απόσπασμα από το βιβλίο

Ξεφυλλίστε κάποιες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.

 

Ο Συγγραφέας

Ο Θωμάς Ψύρρας γεννήθηκε το 1954 στον Τύρναβο της Θεσσαλίας. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήµιο της Θεσσαλονίκης. Υπήρξε εκδότης του εκπαιδευτικού περιοδικού Σημείο, µέλος της οµάδας του περιοδικού Αυτό και του περιοδικού Γραφή. Μελέτες και άρθρα του δηµοσιεύτηκαν στα περιοδικά Γραφή, Σημείο, Αντί και στις εφηµερίδες Ελευθερία, Αυγή, Ελευθεροτυπία και Καθημερινή.

Κείµενά του ανθολογήθηκαν στα σχολικά βιβλία των νέων ελληνικών. Μεταξύ άλλων έχει εκδώσει το µυθιστόρηµα “Μαράν Αθά”, το οποίο παρουσιάστηκε το 2009 στο θέατρο σε σκηνοθεσία του Δήµου Αβδελιώδη µε πρωταγωνίστρια τη Γιασεµή Κηλαηδόνη.

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν τα βιβλία του Θα βοσκήσω το μαύρο και Κιλελέρ στον ήλιο μοίρα.

 

Θωμάς Ψύρρας «Τι απομένει απ' τη φωτιά» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

 

0