Από τις εκδόσεις Παπαζήση κυκλοφορεί το βιβλίο του Θωμά Τσακαλάκη “Δεύτερο Πρόχειρο Σχέδιο για Ένα Θεατρικό του Samuel Beckett και Πέντε Δοκίμια για το Μοντέρνο και το Μεταμοντέρνο”.

 

 

Το Βιβλίο

Θωμάς Τσακαλάκης

“Δεύτερο Πρόχειρο Σχέδιο για Ένα Θεατρικό του Samuel Beckett και πέντε δοκίμια για το μοντέρνο και το μεταμοντέρνο”

Σελίδες 176

Τιμή: €12,00 (δεν συμπερ. 6% ΦΠΑ)

ISBN 978-618-84762-0-2

Σχήμα 14×21

Αθήνα 2020

 

Η παρούσα συλλογή περιλαμβάνει τη μετάφραση, για πρώτη φορά στα ελληνικά, ενός σπουδαίου -καίτοι παραγνωρισμένου – μονόπρακτου του Samuel Beckett με τίτλο « Δεύτερο Πρόχειρο Σχέδιο για Ένα Θεατρικό» (Rough for Theatre II ), και πέντε δοκίμια τα οποία διεξέρχονται ορισμένα καίρια σημεία της προβληματικής που αφορά στη μετάβαση από το μοντέρνο στο μεταμοντέρνο θέατρο, με παράλληλες αναφορές σε άλλες μορφές τέχνης: Από τον μπαρόκ νατουραλισμό του Michelangelo Merisi da Caravaggio στον ρεαλισμό του Henrik Ibsen, από το Θέατρο του Παραλόγου τού Samuel Beckett, ήτοι μίας ουδικής (μεταβατικής) λογοτεχνικής φιγούρας μεταξύ μοντερνισμού και μεταμοντερνισμού, στις performance arts [επιτελεστικές ή (ανα-)παραστατικές τέχνες, εικαστικές δράσεις, τέχνες του ζωντανού σώματος ] όπως, λόγου χάριν, αυτές του The Living Theater ή τής Marina Abramovic, καταλήγοντας στον ιδιότυπο μαγικό ρεαλισμό του Terry Gilliam.

 

 

Ο Συγγραφέας

Ο Θωμάς Τσακαλάκης είναι Διδάκτωρ Πολιτισμικών Σπουδών και Επικοινωνίας. Απεφοίτησε summa cum laude από το Τμήμα Ελληνικής και Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, είναι κάτοχος διπλώματος μετάφρασης από το London Institute of Linguists (με Άριστα στην επιστημονική μετάφραση), και απέκτησε το Master (επίσης summa cum laude) και το Διδακτορικό του (με Άριστα) από το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, με το οποίο συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια τόσο στον διδακτικό όσο και στον ερευνητικό τομέα.

Έχει γράψει τρία λογοτεχνήματα και τρία επιστημονικά βιβλία, ένα εκ των οποίων στην αγγλική γλώσσα. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει με δοκίμιά του σε τρεις συλλογικούς τόμους, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά.

 

 

1