Οι εκδόσεις Μεταίχμιο υποδέχονται τη νέα σεζόν με νέα εκδοτικά  σχέδια που αφορούν την ελληνική και ξένη λογοτεχνία, το αστυνομικό, τα δοκίμια και τις υπόλοιπες εκδόσεις για ενηλίκους, τα οποία αναμένονται να κυκλοφορήσουν έως τον Ιούνιο του 2022.

Σας δίνουμε μια πρόγευση από τα βιβλία που θα μας συντροφεύσουν το πρώτο διάστημα αυτής της χρονιάς.

 

Πολλά και σημαντικά βιβλία θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο μέχρι τον Ιούνιο του 2022, μεταξύ των οποίων τα νέα μυθιστορήματα του Τάκη Θεοδωρόπουλου Εμείς οι εξωφρενικότεροι των παλαβών της γης και του Θωμά Ψύρρα Τι απομένει απ’ τη φωτιά. Το τρίτο κατά σειρά ιστορικό μυθιστόρημα της Μαίρης ΜαγουλάΌταν πάγωσε ο Βόσπορος, μας ταξιδεύει στην Πόλη, ενώ το νέο βιβλίο του Σάκη Σερέφα Άνθρωπος Μαρίκα: Από τη Σμύρνη στην Κοκκινιά είναι ένα μυθοπλαστικό αφήγημα εμπνευσμένο από περιστατικά της ζωής της Μαρίκας Νίνου.

Καλωσορίζουμε στην εκδοτική μας στέγη τον γνωστό ηθοποιό Στέλιο Μάινα, ο οποίος στη δεύτερη συγγραφική του απόπειρα συνθέτει το μυθιστόρημα Να θυμηθώ να παραγγείλω, ενώ υποδεχόμαστε την πρώτη λογοτεχνική δουλειά του Σπύρου Κιοσσέμια μικρή ιστορία ενηλικίωσης με τίτλο Τα πρωτοβρόχια.

Θα κυκλοφορήσουν επίσης τρεις σημαντικές επανεκδόσεις στη σειρά «Σύγχρονη Ελληνική Βιβλιοθήκη» που διεκδικούν νέους αναγνώστες: Οι αλήθειες των άλλων του Νίκου Θέμελη, μια ιστορική περιδιάβαση από το Αϊβαλί του 1923, έναν χρόνο μετά την Καταστροφή, ως το Λονδίνο του 1959, η Αγιογραφία του Νίκου Παναγιωτόπουλου, ένα μυθιστόρημα που ανατέμνει την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου να βρει τους αγίους της εποχής και να τους αποκαθηλώσει, και το μυθιστόρημα Η πρώτη λέξη του Βασίλη Αλεξάκη, μια έρευνα αστυνομικού χαρακτήρα, γραμμένη σε ποιητικό ύφος, που αναφέρεται σε ένα από τα πιο μεγάλα μυστήρια στην ιστορία της ανθρωπότητας.

 

 

Στην ελληνική αστυνομική λογοτεχνία, μία από τις πιο δυνατές γυναικείες φωνές του ελληνικού νουάρ, η Χρύσα Σπυροπούλου, ξαναχτυπά με ένα μυθιστόρημα καθ’ όλα σύγχρονο που έχει τίτλο Η ακολουθία του κακού, ενώ ο πρωτοεμφανιζόμενος Χρήστος Γιαννάκενας έρχεται με φόρα για να μείνει με το μυθιστόρημά του Αίμα στις στάχτες, όπου πρωτοστατεί το ίδιο το έγκλημα και όχι ο αστυνόμος.

Με αφορμή τη φετινή επέτειο (100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή) αναμένεται σε ανανεωμένη έκδοση η ανθολόγηση κειμένων που γράφτηκαν για τη Σμύρνη από συγγραφείς όλων των εποχών, με την υπογραφή του πολυπράγμονα Θωμά Κοροβίνη και τίτλο Σμύρνη: Περίκαλλη και χιλιοτραγουδισμένη.

 

 

Φεύγοντας από την ελληνική λογοτεχνία, κάνουμε μια γενναία στάση στην Ιστορία για να ερμηνεύσουμε καλύτερα το παρόν. Το 2022 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και ως εκ τούτου πρόκειται να αποτελέσει ένα έτος μνήμης και στον κλάδο του βιβλίου.

Μόλις επανακυκλοφόρησε το βιβλίο του Βασίλη Ι. Τζανακάρη Εάλω η Σμύρνη: Δακρυσμένη Μικρασία 1919-1922, που έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας – Χρονικού 2008. Ένα βιβλίο που διαβάζεται με κομμένη την ανάσα, καθώς τα συγκλονιστικά γεγονότα τρέχουν με κινηματογραφική ταχύτητα. Την άνοιξη θα κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο του Θάνου Μ. Βερέμη22 ερωτήσεις και απαντήσεις για το ’22, στο οποίο ο γνωστός ιστορικός απαντά με ευσύνοπτο και διαφωτιστικό τρόπο στα «πώς» και τα «γιατί» φτάσαμε ως εκεί.

Στη σειρά «Χρονιές που σημάδεψαν τη Νεοελληνική Ιστορία» έρχεται να προστεθεί το 1936: Η επιβολή της δικτατορίας Μεταξά του ιστορικού Μανόλη Κούμα που ρίχνει φως σε ακόμα μία χρονιά-σταθμό για την ιστορία της Ελλάδας.

 

 

Και ακόμα: Ο ποιητής, φιλόλογος και δάσκαλος Στάθης Κουτσούνης στέκει Μπροστά σε αλλότριο ρόπτρο, μια έκδοση που συνοψίζει και συγκεντρώνει στο μεγαλύτερο μέρος της τις κριτικές επισκέψεις του σε άλλους ομοτέχνους του, παλαιότερους και σύγχρονους.

Το βιβλίο Φιλοσοφία για όλους: Γιατί να διαβάζουμε τους αρχαίους φιλοσόφους; της Έλσας Νικολαΐδου, ειδικευμένης στον συγκεκριμένο τομέα, έχει στόχο να μυήσει τον αναγνώστη στα διδάγματα των σοφών, ώστε να βρει απαντήσεις στις δικές του ανησυχίες χρησιμοποιώντας την αρχαία φιλοσοφία ως διέξοδο στους σύγχρονους προβληματισμούς.

Ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος στη LAMDA Development, με πολυετή εμπειρία σε σημαντικές διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και ένας από τους πιο «επιδραστικούς» CEO στην Ελλάδα, διερωτάται Γιατί αυτοί πέτυχαν; και επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στο πώς κάποιες πόλεις και χώρες προχώρησαν και ανελίχθηκαν σε οικονομικές δυνάμεις.

 

 

Στις προθήκες της ξένης πεζογραφίας οι αναγνώστες θα βρουν βιβλία σπουδαίων σύγχρονων συγγραφέων, καθώς και βιβλία που έχουν σπάσει το φράγμα του χρόνου και διεκδικούν μια θέση στη βιβλιοθήκη μας.

Σε ένα από τα πιο δυνατά έργα της, που αναμένεται να κυκλοφορήσει σε πολλές χώρες και βρέθηκε στα 20 καλύτερα βιβλία του 2020, η Nicole Krauss, μία από τις σημαντικότερες φωνές της αμερικάνικης λογοτεχνίας, βουτάει ατρόμητη στη μάχη της κατανόησης του Τι σημαίνει να είσαι άντρας.

Σε Μια πτήση μαγική παρασύρει τον αναγνώστη η Ιταλίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος Giovanna Giordano, που το όνομά της συζητιέται για Νόμπελ Λογοτεχνίας, με ένα υπέροχο αλληγορικό παραμύθι, εξαιρετικό δείγμα νεότερης κλασικής ιταλικής λογοτεχνίας και μαγικού ρεαλισμού.

Η πολυμεταφρασμένη στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αγαπητή στη χώρα της σε κοινό και κριτικούς, Γαλλίδα συγγραφέας Annie Ernaux στο Γεγονός, στο οποίο βασίστηκε η ομώνυμη ταινία που το 2021 κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας και με αυτή έκανε πρεμιέρα το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, καταγράφει την τραυματική εμπειρία που δεν ξεπέρασε ποτέ, της εγκυμοσύνης και της άμβλωσης που την οδήγησε το 1963 στα επείγοντα του νοσοκομείου και πολύ κοντά στον θάνατο.

H βραβευμένη με Πούλιτζερ Marilynne Robinson, μία από τις σπουδαιότερες συγγραφείς της εποχής μας, επιστρέφει στον κόσμο του Γκίλιαντ με το Τζακ, το τέταρτο μυθιστόρημα μιας από τις πιο σημαντικές και βαθυστόχαστες σειρές της σύγχρονης αμερικάνικης λογοτεχνίας, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στα καλύτερα βιβλία του 2020.

H Ιστορία και η τρέλα διαπλέκονται στη Διαγώνιο Αλιέχιν, ένα αριστοτεχνικά γραμμένο μυθιστόρημα από τον Γάλλο Arthur Larrue για τα τελευταία επτά χρόνια της ζωής του παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι Αλεξάντρ Αλιέχιν.

Η Nita Prose από τον Καναδά κάνει δυναμική εμφάνιση με την Καμαριέρα, ένα μυστήριο κλειδωμένου δωματίου και συνάμα ένα συγκινητικό πνευματικό ταξίδι, που διερευνά τι σημαίνει να είσαι ίδιος με όλους τους άλλους και ταυτόχρονα ολότελα διαφορετικός. Το βιβλίο κατακτά την κορυφή των ευπώλητων, αναμένεται να κυκλοφορήσει σε 32 χώρες, ενώ η Universal έχει αναλάβει τη μεταφορά του στην οθόνη.

Η Αμερικανίδα Bonnie Garmus στα Μαθήματα χημείας χαρίζει στο αναγνωστικό κοινό μια ανάσα φρεσκάδας με ένα βιβλίο-πηγή έμπνευσης, με μοναδικούς χαρακτήρες. Ένας από τους πλέον πολυσυζητημένους τίτλους της Έκθεσης της Φρανκφούρτης, πουλήθηκε σε πολλές χώρες από τις πρώτες μέρες υποβολής του χειρογράφου, έπειτα από πλήθος πλειστηριασμών, και σήμερα μεταφράζεται σε 33 γλώσσες.

Το τραγούδι της γοργόνας της Αυστραλής Charmian Clift, που θεωρείται πλέον κλασικό στο είδος της ταξιδιωτικής λογοτεχνίας, μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά.

 

 

Στην κατηγορία της κλασικής λογοτεχνίας θα έχουμε την ευκαιρία να διαβάσουμε τον Ροβινσόνα Κρούσο του Daniel Defoe, το σχεδόν αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Βρετανού D. H. Lawrence Γιοι και εραστές, ένα κλασικό αριστούργημα για τις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας της εργατικής τάξης της Αγγλίας στις αρχές του 20ού αιώνα, το Χρονικό μιας οικογένειας: Το σιντριβάνι ξεχειλίζει που αποτελεί το πρώτο μέρος μιας εμβληματικής τριλογίας από τη Rebecca West, τη μεγάλη κυρία των βρετανικών γραμμάτων.

Τέλος, στις προθήκες των βιβλιοπωλείων θα ξαναβρούμε δύο μυθιστορήματα του μετρ της αφήγησης, που δεν είναι άλλος από τον Αμερικανό Paul Auster, με νέα εξώφυλλα ενιαίας και σύγχρονης αισθητικής: MrVertigoένα παραμύθι του συγγραφέα για την ενηλικίωση, την τέχνη αλλά και την ίδια την Αμερική της δεκαετίας του 1920, και Η επινόηση της μοναξιάς, ένα προσωπικό αφήγημα με κεντρικό θέμα την πατρότητα.

 

 

Στην αστυνομική λογοτεχνία η αγωνία χτυπάει κόκκινο με νέες αφίξεις και νέα βιβλία πολυαγαπημένων συγγραφέων: Το νέο ψυχολογικό θρίλερ της Γερμανίδας Romy Hausmann, συγγραφέα του μπεστ σέλερ Καλό μου παιδί, έρχεται να μας ξαφνιάσει. Στο καθηλωτικό μυθιστόρημά της Η Μάρτα κοιμάται καταπιάνεται με το θέμα της ενοχής και της τιμωρίας, αλλά και με το ερώτημα εάν ένας εγκληματίας μπορεί να ζήσει ποτέ ξανά ελεύθερος.

Ο δημιουργός των υπερεπιτυχημένων τηλεοπτικών σειρών The Bridge και Marcella συστήνεται στο ελληνικό κοινό με το Σκληρό καλοκαίρι, το πρώτο βιβλίο της σειράς «Χαπαράντα» που αναμένεται να κυκλοφορήσει σε 27 χώρες, ενώ θα μεταφερθεί και στη μικρή οθόνη.

Το Αρχίζουμε από το τέλος του Βρετανού Chris Whitaker δεν θα περάσει σίγουρα απαρατήρητο, καθώς έχει ήδη αποσπάσει σημαντικότατα βραβεία, αναμένεται να κυκλοφορήσει σε τουλάχιστον 26 χώρες, να διασκευαστεί στη μικρή οθόνη, ενώ έχει συνεπάρει κοινό και κριτικούς σε Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ, αλλά και συγγραφείς. Ένα καυστικό πορτρέτο ενοχής και πόνου, εντυπωσιακά γραμμένο με χαρακτήρες που θα χαραχτούν στο μυαλό μας.

 

 

Ένα από τα πιο διασκεδαστικά αστυνομικά μυθιστορήματα της χρονιάς, υποψήφιο για πολλά βραβεία, είναι αναμφίβολα το συγγραφικό ντεμπούτο του Alex Pavesi, με τίτλο Οχτώ ντετέκτιβ, και του αξίζει ένα τεράστιο χειροκρότημα για την πλοκή του, που την έχει στήσει με όλη τη μαεστρία των μεγάλων ονομάτων του είδους.

Tο νέο εκρηκτικό θρίλερ Ομηρία της αγαπημένης στο αναγνωστικό κοινό Clare Mackintosh, της συγγραφέα των 2 εκατομμυρίων αντιτύπων σε πωλήσεις παγκοσμίως, η οποία έχει παραμείνει πάνω από 50 εβδομάδες στη λίστα των μπεστ σέλερ της Sunday Times, αποτελεί μια σύγχρονη παραλλαγή του κλειστοφοβικού σκηνικού των κλασικών αστυνομικών μυθιστορημάτων, με ασύλληπτη συναισθηματική ένταση.

Με το 1795: Η ώρα της κάθαρσης, ο πολυσυζητημένος Σουηδός Niklas Natt och Dag κλείνει την μπεστ σέλερ νουάρ ιστορική τριλογία του με την οποία απέδωσε με εξαιρετική γλαφυρότητα, πιστότητα και ζωντάνια τις ίντριγκες του αιματοβαμμένου 18ου αιώνα

Ο ροκ σταρ του σκανδιναβικού θρίλερ Jo Nesbo επιστρέφει φέτος το καλοκαίρι δυναμικά με Το νησί των αρουραίων, μια συλλογή με πέντε ιστορίες που διαδραματίζονται στο εγγύς μέλλον και μας μεταφέρουν από την Αμερική στην Ισπανία αλλά και στην Αφρική.

 

 

 

Βιογραφίες, πολιτικά και ιστορικοκοινωνικά δοκίμια, βιβλία που θα μας κάνουν καλύτερους, αλλά και δοκίμια σύγχρονου προβληματισμού από κορυφαίους διανοούμενους θα κυκλοφορήσουν στα βιβλιοπωλεία.

 

Συνεχίζεται η σειρά «Οξυγόνο», που περιλαμβάνει βιβλία που πραγματεύονται θέματα σύγχρονης σκέψης από κορυφαίους συγγραφείς με διεθνή απήχηση, με δύο νέους τίτλους:

Με το Μαζί: Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για τον 21ο αιώνα, που μεταφράζεται σε περισσότερες από 10 γλώσσες, η Minouche Shafik, μια από τις πιο σημαντικές σύγχρονες οικονομολόγους, προβαίνει σε μια περιεκτική ανάλυση των προκλήσεων που ταλανίζουν τους παντός είδους δεσμούς στη σημερινή κοινωνία.

Με το 60 γλώσσες: Ένα ταξίδι στην Ευρώπη του γλωσσολόγου και δημοσιογράφου Gaston Dorren, μια απολαυστική και διαφορετική περιήγηση στην Ευρώπη, μέσα από τις ιδιομορφίες 60 ευρωπαϊκών γλωσσών και διαλέκτων.

 

 

Στο βιβλίο του με τίτλο Καιρός του σιγάν: Στη σιωπή των μοναστηριών, Βόρεια Γαλλία – Καππαδοκία που μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά, ο σημαντικότερος ταξιδιωτικός συγγραφέας της εποχής μας, ο Πάτρικ Λη Φέρμορ, μας ταξιδεύει από το γαλλικό αβαείο του Σεν Βαντρίλ ως τα εγκαταλειμμένα, επιβλητικά μοναστήρια στους βράχους της Καππαδοκίας.

Στην Ελλάδα του Χαρίλαου Τρικούπη ταξιδεύει ο Γάλλος φιλέλληνας Gaston Deschamps τον αναγνώστη. Στο βιβλίο του καταγράφει τις εντυπώσεις του για τη χώρα μας και τις ζωές των ανθρώπων της κατά τη διάρκεια των χρόνων που δραστηριοποιήθηκε σε αυτήν, από το 1885 έως το 1888.

Ο Ολλανδός πολυμεταφρασμένος συγγραφέας Geert Mak στο Μεγάλες προσδοκίες: Στην Ευρώπη 1999-2021, πιάνοντας το νήμα από το τέλος του βιβλίου του Στην Ευρώπη: Ταξίδια στον 20ό αιώνα (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 2008), όπου καλύπτει τον θυελλώδη 20ό αιώνα και την παρακαταθήκη δύο Παγκόσμιων Πολέμων, κάνει μια αξιολόγηση των αρχών του 21ου αιώνα. Στο εκστατικό, νεοφιλελεύθερο ξεκίνημα της νέας χιλιετίας, εξετάζει τις πρωτοφανείς προκλήσεις με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωπες οι αξίες της Ευρώπης.

 

 

Ένα βιβλίο για την Ιστορία των βιβλίων. Ένα ταξίδι στη ζωή του βιβλίου και όσων το διαφύλαξαν για σχεδόν 30 αιώνες επιχειρεί η Ισπανίδα Irene Vallejo στο βιβλίο της Πάπυρος: Η περιπέτεια του βιβλίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, το οποίο έχει αποσπάσει βραβεία, εξαιρετικές κριτικές από το αναγνωστικό κοινό, τους ειδήμονες αλλά και τους ομοτέχνους της, και αστρονομικές πωλήσεις.

Σε μια επιλογή δοκιμίων από το πλούσιο έργο του George Orwell, σχετικών με τη λογοτεχνία και την πολιτική αλλά και τη μεταξύ τους σχέση, προβαίνει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, τα οποία μεταφράζονται πρώτη φορά στα ελληνικά. Η ανθολογία επιγράφεται Ό,τι μου κάνει κέφι: Δοκίμια για τη λογοτεχνία και την πολιτική.

Πενήντα χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του, το 1972, το κλασικό πλέον Η εικόνα και το βλέμμα του βραβευμένου με Booker Βρετανού John Berger, ένα από τα πιο συναρπαστικά βιβλία τέχνης που έχουν γραφτεί, καθώς άλλαξε την αντίληψή μας για το πώς εκλαμβάνουμε την εικόνα, επανακυκλοφορεί σε νέα έκδοση.

Ο Βρετανός Bill Bryson, ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους αφηγητές, στο Σαίξπηρ: Όλη η αλήθεια για τη ζωή του, αξιολογώντας με σπουδή και τεκμηριωμένο τρόπο τα συμπεράσματα προηγούμενων μελετών και καταγράφοντας τις περιπέτειες της δικής του αναζήτησης, επικεντρώνεται στο τι πραγματικά γνωρίζουμε για τον Σαίξπηρ.

Η καταξιωμένη και εξαιρετικά δραστήρια γυναικολόγος και συγγραφέας Jen Gunter στη Βίβλο της εμμηνόπαυσης: Με οδηγό την επιστήμη κι όχι τις προκαταλήψεις με ευθύτητα και χιούμορ καταρρίπτει τις μισογυνιστικές νοοτροπίες και ξεκαθαρίζει τη σύγχυση γύρω από την προγραμματισμένη αυτή αλλαγή στη γυναίκα, αποκαλύπτοντας όλα όσα χρειάζεται να ξέρει.

 

 

Οι σύγχρονοι γονείς θα βρουν τον καλύτερο σύμμαχο για την ανατροφή των παιδιών τους στα τρία βιβλία που εμπλουτίζουν τον κατάλογό μας σε αυτή την κατηγορία:
Η δημοφιλής σειρά «Μεγαλώνοντας παιδιά βήμα βήμα», με την υπογραφή της Νορβηγίδας ψυχολόγου και οικογενειακής συμβούλου Hedvig Montgomery, ολοκληρώνεται με τον πέμπτο και τελευταίο τόμο, που έχει τίτλο Εφηβεία: Η πορεία προς την ανεξαρτησία και αφορά γονείς με παιδιά 13-19 ετών.

Ένα εικονογραφημένο βιβλίο με τίτλο Το παιδί μου είναι διαφορετικό! Πώς να το βοηθήσω; που συνδυάζει τη θεωρία με την πράξη για να βοηθήσει κάθε γονιό να κατανοήσει καλύτερα την ψυχολογία του διαφορετικού παιδιού του και να του δείξει τον δρόμο της ηρεμίας υπογράφει η Γαλλίδα Marina Failliot-Laloux, ψυχολόγος εκπαιδευμένη στη θετική ψυχολογία και στη θετική παιδαγωγική.

Μια νέα σειρά βιβλίων-οδηγών για γονείς από έγκριτους συγγραφείς, με πρακτικές συμβουλές σχετικά με την ανατροφή των παιδιών, κάνει την εμφάνισή της με δύο τίτλους: Το Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να είναι χαρούμενο: 101 τρόποι για την ενίσχυση της θετικής σκέψης και της αυτοπεποίθησης της Caroline Roope και το Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να έχει φίλους: 101 τρόποι για τη δημιουργία υγιών φιλικών σχέσεων της Poppy O’Neill.

 

 

0