ΠΟΡΤΟ ΛΕΟΝΕ: Το δεύτερο μέρος της συναρπαστικής διλογίας ΣΚΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΧΡΥΣΑΦΙ της Μαίρης Κόντζογλου κυκλοφορεί στις 8 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

 

ΣΚΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΧΡΥΣΑΦΙ

Ο έρωτας, η εξουσία, το ακριβό τίμημα της επιτυχίας

Μια οικογένεια που κατακτά τον κόσμο,

μια χώρα που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της

 

Η αγαπημένη συγγραφέας Μαίρη Κόντζογλου που διαβάζεται με πάθος από χιλιάδες αναγνώστες μας χαρίζει το δεύτερο μέρος της διλογίας της που έχει τίτλο «Σκουριά και χρυσάφι».

Από το Νεγρεπόντε στο Πόρτο Λεόνε, από τη Χαλκίδα στον Πειραιά των Ενετών και στην Αθήνα που κλυδωνίζεται από πολιτικές ταραχές και κοινωνικές ανακατατάξεις, παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα την πολύπαθη ιστορία της πολυπρόσωπης οικογένειας Βαμβακά και των δύο πρωταγωνιστών της: του Αντώνη που από έμπορος εξελίσσεται σε ποτοποιό και βιομήχανο, και της Αυγουστίνας, η οποία χάρη στις καινοτόμες ιδέες της εκτοξεύει στα ύψη το κύρος και τις πωλήσεις του καλύτερου ποτού στον κόσμο.

Μέσα από την πολυκύμαντη ζωή των μελών της οικογένειας και με φόντο ιστορικά γεγονότα-σταθμούς του 19ου αιώνα –από την καταστροφή των Ψαρών μέχρι την Κρητική επανάσταση– ο αναγνώστης παρακολουθεί τη δημιουργία της αστικής τάξης στην Ελλάδα.

Η διλογία «Σκουριά και χρυσάφι» είναι ένα μεθυστικό οικογενειακό έπος, ανάμεσα στην πραγματικότητα και τον μύθο. Στα δύο μέρη της, το Νεγρεπόντε και το Πόρτο Λεόνε, δύο ιστορικά μυθιστορήματα με κριτική ματιά στις δυνάμεις που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ελλάδα, οι ήρωες, τα μέλη της οικογένειας Βαμβακά, από σκλάβοι, επαναστάτες, πρόσφυγες, γεωργοί και έμποροι, καταλήγουν να γίνουν βιομήχανοι, ενώ βασανίζονται από μεγάλα πάθη και πληρώνουν το τίμημα αμαρτωλών ερώτων αλλά και της προσήλωσής τους στην επιτυχία.

 

Λίγα λόγια για την πλοκή του δεύτερου μέρους

Στα χρόνια που το Πόρτο Λεόνε, όπως αποκαλούσαν οι Ενετοί τον Πειραιά, αρχίζει να αναδεικνύεται σ’ ένα από τα σηµαντικότερα λιµάνια της Μεσογείου, ο Αντώνης Βαµβακάς χτίζει µια αυτοκρατορία κάτω από την οποία, όπως ήταν η επιθυµία των γονιών του, στεγάζονται όλα τα µέλη της πολυπληθούς οικογένειας.

Για την επίτευξη του στόχου του να δηµιουργήσει το καλύτερο Ποτό στον κόσµο, δεν θα διστάσει να εκµεταλλευτεί όποιον µπορεί να του φανεί χρήσιµος, ούτε να θυσιάσει τις επιθυµίες και τα όνειρα της αφοσιωµένης συµµάχου του, της αγαπηµένης του αδελφής Αυγουστίνας.

Το Ποτό που παράγεται χάρη στο πάθος και το µεράκι ενός οινοποιού, τελειοποιείται µε τις γνώσεις ενός χηµικού, ξεκινάει το νικητήριο ταξίδι του στην Ελλάδα και το εξωτερικό µε την ώθηση που του δίνουν οι καινοτόµες εµπνεύσεις της Αυγουστίνας.

Πρόσωπα, όπως ο αναρχικός Mάρκος Πόθος και ο αρχαιολάτρης Ροµάν Σεβαλιέ, η Σιµόν, η γυναίκα-όπιο, ο µοιραίος Μάνος, ο αφοσιωµένος στην πολιτική Φίλιππος Παλαιολόγος , ο «Ρώσος» Ανδρέας Σινάνογλου, o βασιλιάς Γεώργιος και η βασίλισσα Όλγα· γεγονότα-σταθµοί, όπως το «λαυρεωτικό ζήτηµα» και «η υπόθεση Νίκολσον», το δαιδαλώδες πολιτικό σκηνικό και τα παιχνίδια των κοµµάτων· τόποι µυθικοί, όπως η Νέα Υόρκη και η Κωνσταντινούπολη, πλαισιώνουν τις καταιγιστικές εξελίξεις στις ζωές των πρωταγωνιστών.

Στιγµατισµένοι από τους συµβιβασµούς τους, ο Αντώνης και η Αυγουστίνα θα ζήσουν στιγµές δόξας και ανείπωτου πόνου.

 

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η Μαίρη Κόντζογλου γεννήθηκε, μεγάλωσε και συνεχίζει να μεγαλώνει στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει εργασθεί σε μεγάλες ελληνικές εταιρείες, με αντικείμενο πάντα την Επικοινωνία. Δείτε ΕΔΩ τα υπόλοιπα έργα της που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

 

 

0