Από τις εκδόσεις Δωδώνη, στη σειρά: Κλασική Λογοτεχνία, κυκλοφορεί το βιβλίο του Τζορτζ Όργουελ «Οι μέρες της Μπούρμα» σε μετάφραση του Στέφανου Ροζάνη.
Το Βιβλίο
Τζορτζ Όργουελ
Οι μέρες της Μπούρμα
Μετάφραση: Στέφανος Ροζάνης
Σειρά: Κλασική Λογοτεχνία
ΤΙΜΗ: 13,78 ευρώ
ΣΕΛΙΔΕΣ: 334
ISBN: 978-960-558-319-4
«Στο Μουλμέιν, στην Κάτω Μπούρμα, με μίσησαν πολλοί άνθρωποι – ήταν η μόνη φορά στη ζωή μου που υπήρξα αρκετά σημαντικός ώστε να μου συμβεί κάτι τέτοιο». Αυτή η σπαρακτική εξομολόγηση αποτελεί ίσως και τον κεντρικό πυρήνα του βιβλίου ‘Οι μέρες της Μπούρμα’.
Γεννημένο μέσα από την προσωπική εμπειρία του συγγραφέα (υπηρέτησε ο ίδιος ως στέλεχος της Βρετανικής Αστυνομίας στη Βιρμανία για αρκετό καιρό), αποτελεί μια ισορροπία τρόμου του συναισθήματος κάτω από ιδιάζουσες συνθήκες· και μπορεί να μην έχει την ωριμότητα των κατοπινών του έργων, όμως πουθενά αλλού, ο συγγραφέας δεν υπήρξε τόσο βιωματικά άμεσος, τόσο ζωτικά ειλικρινής, τόσο βίαια αληθινός όσο σε αυτήν την πρώτη του μυθιστορία.
Ο Συγγραφέας
Ο Τζορτζ Όργουελ, φιλολογικό ψευδώνυμο του Έρικ Μπλερ, γεννήθηκε στην Ινδία το 1903. Σπούδασε στην Αγγλία και από το 1922 έως το 1928 υπηρέτησε στη Βιρμανία ως στέλεχος της Ινδικής Αυτοκρατορικής Αστυνομίας. Αηδιασμένος από τις συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή αυτήν της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και από τη διαφθορά που μάστιζε την αγγλική κυριαρχία –διαφθορά που περιγράφεται με μελανά χρώματα στο μυθιστόρημά του “Οι μέρες της Μπούρμα”– έφυγε από την Ινδία για να ζήσει δυο χρόνια στο Παρίσι, απ’ όπου επέστρεψε στην Αγγλία και εργάστηκε εκεί ως δάσκαλος.
Στα 1937 πήρε μέρος, στο πλευρό των Διεθνών Ταξιαρχιών, στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο και τραυματίστηκε σοβαρά. Στο βιβλίο του Τιμή στην Καταλονία περιγράφει την εμπειρία του από την Ισπανία της εποχής τού Εμφυλίου και δίνει συγκλονιστικές πτυχές του αγώνα εναντίον του φασισμού και του ρόλου που διαδραμάτισαν τα πολιτικά κόμματα στην εξέγερση και στην ήττα του ισπανικού λαού.
Εγκαταλείποντας την Ισπανία, ο Τζορτζ Όργουελ ξαναγύρισε στην Αγγλία όπου, σε όλη τη διάρκεια του Βˊ Παγκοσμίου Πολέμου, εργάστηκε για το BBC. Στα 1943 άρχισε τη συνεργασία του με το αγγλικό Tribune, όπου για αρκετό διάστημα διατηρούσε τακτική στήλη με τον τίτλο «Όπως μ’ αρέσει», από την οποία σχολίαζε πολιτικά και φιλολογικά γεγονότα. Αργότερα εργάστηκε ως συντάκτης στον Observer και υπηρέτησε ως ειδικός ανταποκριτής στη Γαλλία και στη Γερμανία. Πέθανε στο Λονδίνο στα 1950.
Ο Τζορτζ Όργουελ έγινε ευρύτερα γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο από τα βιβλία του “Η φάρμα των ζώων” και “1984”. Το πρώτο αποτελεί μια αλληγορική σάτιρα του σταλινικού κράτους, ενώ το δεύτερο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα δείγματα αρνητικής ουτοπίας, πλάι στον Νέο γενναίο κόσμο του Χάξλεϊ. Ωστόσο, δεν είναι λιγότερο σημαντικά τα άλλα βιβλία του Όργουελ και από αυτά το “Άφησε την ασπιντίστρα να φουντώνει” και “Η κόρη ενός κληρικού”, και αρκετά άλλα έχουν καταξιωθεί μέσα στην παγκόσμια λογοτεχνία ως έξοχα δείγματα σύγχρονης μυθιστορηματικής γραφής.
0