Από τις εκδόσεις Νεφέλη κυκλοφορεί το βιβλίο του Βασίλη Αμανατίδη “Πλαγκτόν: οι ιστορίες”.

 

 

Το Βιβλίο

Βασίλης Αμανατίδης

“Πλαγκτόν: οι ιστορίες”

ΑΠΑΝΤΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ

ISBN: 978-960-504-272-1

Σελ. 344, τιμή: € 14,40

Σχήμα: 12,2χ20εκ.

Εικόνα εξωφύλλου:

John E. Dumont, Listening to the Birds, 1892

 

Ο πληθυσμός που κατοικεί σε αυτό το βιβλίο: Άντρες, γυναίκες, μητέρες, παιδιά. Έγκλειστοι, αποστερημένοι, κομματιασμένοι, τυφλοί. Έρμαια, με μόνο έρμα τους μια βίαιη θέρμη. Παρασύρονται σαν το πλαγκτόν της θάλασσας από αόρατα ρεύματα και δυνάμεις που τους ξεπερνούν. Μα κάποια στιγμή, προχωρούν σχεδόν ανυποψίαστοι από το σκότος της ασφυξίας προς τη λάμψη μιας ελευθερίας, και μαζί και μόνοι. Ύστερα παίρνουν πάλι φόρα και ετοιμάζονται για αναγκαστική απογείωση. Θα φάνε ή θα φαγωθούν.

Παράδοξες ιστορίες κανιβαλικής τρυφερότητας για «καθημερινούς» ανθρώπους που συναντούν, στη στροφή του δρόμου, το θαύμα που τους αναλογεί. Απροσδόκητες αφηγήσεις για τις αστείες και τις δραματικές μεταμορφώσεις της ταυτότητας, αλλά και για τις σχέσεις εξουσίας και αλληλεξάρτησης μες στον κλοιό μιας οικογένειας ή μιας κοινωνίας ολόκληρης. Ευφάνταστες παραλλαγές πάνω στη σκληρή αναζήτηση της επαφής και της ένωσης, μέσα σε έναν ρευστό και μεταβαλλόμενο κόσμο, όλο και πιο αποσπασματικό, σπασμένο, θρυμματισμένο.

Στο Πλαγκτόν: οι ιστορίες συγκεντρώνεται σε ενιαίο τόμο η ώς τώρα πεζογραφική εκφορά του Βασίλη Αμανατίδη (όλα τα διηγήματά του, γραμμένα την τελευταία εικοσαετία), και συστεγάζονται –κατά τόπους αναθεωρημένες– οι ιστορίες των βιβλίων του Ο σκύλος της Χάρυβδης (2008) και Μη με φας (2005), με την προσθήκη επτά αδημοσίευτων ή καινούριων ιστοριών. Ενοποιημένη και τελική επανέκδοση –με συγγραφικό επίμετρο– ενός ολιστικού κόσμου με υβριδική αντίληψη για την καθαρή λογοτεχνία.

* * *

 

«Μεγάλωσα μέσα στο ανοίκεια προστατευτικό κουκούλι μιας οικογένειας που μοιάζει πλέον μέσα μου με χώρα. Γράφω ποίηση από το 1990, και δημοσιεύω περίπου από τότε. Αλλά πεζογραφία έγραψα μόλις ένιωσα την ανάγκη να επικοινωνήσω με κάπως περισσότερους ανθρώπους.

Παραδόξως, ήταν το 2001, τη χρονιά που σκέφτηκα (αλλά όχι ακόμη που αποφάσισα) πως πρέπει να μείνω μόνος. Στην Ελλάδα μένουμε με τους γονείς μας συχνά μέχρι να γεράσουμε. Τα πεζά μου ώς τώρα ήταν γεμάτα αποτομές, παραμορφώσεις, υβριδισμούς, αλλά και υποθετικές συνενώσεις. Με στόχο: τις πολλαπλές πραγματικότητες, τον ρεαλισμό του φανταστικού, εντέλει ένα πεδίο συμφιλίωσης. Αλλά, τελευταία, ελλοχεύει μέσα μου και παντού μια (αργή αλλά σταθερή) ενηλικίωση. Η αναγνώριση και η ομολογία της κατάστασης των πραγμάτων ως έχουν.»

[…]

«Θαρρώ πως στο Πλαγκτόν: οι ιστορίες κινήθηκα τελικά με δύο προσωπικά αξιώματα και με ένα παιγνιώδες ερώτημα στο νου: 1. Η αφή και η αφήγηση είναι οι μόνοι τρόποι που έχουμε οι άνθρωποι για να ενωνόμαστε μεταξύ μας, 2. Αν ο γυμνός μας οφθαλμός μπορεί να βλέπει μόνο μέχρις ενός σημείου, η λογοτεχνία μπορεί να είναι διεύρυνση της όρασης: ένα είδος υπερ-όρασης, 3. Υπάρχει άραγε κάτι που ενώνει τον Ντίσνεϊ με τον Μπέκετ;»

[…]

«Θα ευχόμουν το βιβλίο αυτό να δημιουργήσει στον αναγνώστη ένα μείγμα έκπληξης, τρόμου και απόλαυσης, αφού νιώθω πως είναι ένα τραγικωμικό πολύπτυχο από μικρά θρίλερ: της οικογένειας, του έρωτα, του ανήκειν, της ίδιας της συμπαντικής παρεξήγησης.»

Βασίλης Αμανατίδης [από το επίμετρο του βιβλίου]

 

 

Ο Συγγραφέας

Ο Βασίλης Αμανατίδης είναι ποιητής, πεζογράφος, μεταφραστής, περφόρμερ. Γεννήθηκε το 1970 στην Έδεσσα. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην ιστορία της τέχνης.

Πρωτοδημοσίευσε ποίηση το 1991 στο περιοδικό Εντευκτήριο, από τις εκδόσεις του οποίου εκδόθηκε το 1999 το πρώτο του βιβλίο ποίησης Υπνωτήριο – Εννιά νυχτικές παραβολές. Από τότε έχει εκδώσει άλλα επτά βιβλία ποίησης [πρόσφατα: εσύ: τα στοιχεία, 2017 (Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης), μ_otherpoem: μόνο λόγος, 2014, 2η έκδοση: 2015, 7: ποίηση για video games, 2011 (υποψήφιο για το Βραβείο Ποίησης του περιοδικού Διαβάζω)], καθώς και τις συλλογές διηγημάτων Ο σκύλος της Χάρυβδης (2008) και Μη με φας (2005).

Δύο θεατρικά έργα του παίχτηκαν στη Θεσσαλονίκη, ενώ από το 2007 παρουσιάζει και ο ίδιος τα κείμενα και τα βιβλία του στο κοινό, με επιτελεστικές αναγνώσεις και λογοτεχνικές περφόρμανς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αξιοποιώντας χειροποίητα υλικά, τη σύγχρονη τεχνολογία και τη συνέργεια των υπόλοιπων τεχνών (Τρικυμία: ένα video game, μ_otherpoem: μόνο λόγος, εσύ: τα στοιχεία, _μ_otherlands_).

Ασχολείται με τη διδασκαλία της ποίησης ως δημιουργικής γραφής, καθώς και με την επιμέλεια εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων λόγου και επιτέλεσης («Μετα_σύνορα / Post_borders» – Ινστιτούτο Goethe και LABattoir, 2018, «3ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών» – 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, 2016, «Exulat: poeta in terra» – 50ά Δημήτρια, 2015, «Αιδώ/Εδώ» – Action Field Kodra, 2013). Ασχολείται, επίσης, με τη μετάφραση πεζογραφίας (Witold Gombrowicz, Κόσμος, 2012, έργα του Isaac Bashevis Singer κ.ά.) και ποίησης [E. E. Cummings, [μόνο με την άνοιξη] 44 ποιήματα, 2010 (υποψήφιο για το Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης του ΕΚΕΜΕΛ), έργα των Bertolt Brecht, Russel Edson, Anne Carson κ.ά.]. Δημοσιεύει δοκίμια και κριτική ποίησης σε εφημερίδες, λογοτεχνικά περιοδικά και ιστότοπους.

Είναι σύμβουλος έκδοσης του περιοδικού Εντευκτήριο [όπου διατηρεί τη στήλη «μπονζάι» κριτικών «1x3x201 (λέξεις)»], μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού [φρμκ] (https://frmk.gr) και της διαδικτυακής πλατφόρμας Greek Poetry Now (www.greekpoetrynow.com), και εμπνευστής-επιμελητής του –ατελείωτου– ψηφιακού πρότζεκτ λ_ink (https://fairead.net/link).

Από το 2014 είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ ποίησης, ενώ κείμενά του έχουν μεταφραστεί σε δεκατέσσερις γλώσσες και έχουν συμπεριληφθεί σε περιοδικά και ανθολογίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στα ρωσικά κυκλοφόρησε η δίγλωσση επιλογή ποιημάτων του Ο λαγός και η εξοχή (Stella Art Foundation, 2008), και στα γερμανικά βιβλίο με επιλεγμένα διηγήματά του [(Ihr) Weinen, Nefeli, 2014].

 

 

 

 

0