Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο της Βιολέττας Χιονίδου Η κατοχική πείνα μέσα από προσωπικές μαρτυρίες: Η περίπτωση της Χίου, της Σύρου και της Μυκόνου”.

 

 

Το Βιβλίο

Βιολέττα Χιονίδου

“Η κατοχική πείνα μέσα από προσωπικές μαρτυρίες: Η περίπτωση της Χίου, της Σύρου και της Μυκόνου”

ΣΕΙΡΑ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ISBN: 978-960-16-8667-7

ΣΧΗΜΑ: 14×21

ΣΕΛΙΔΕΣ: 544

ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 22,00

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΙΟΥΛΙΟΣ 2020

 

Σε μια εποχή που η προφορική ιστορία έχει αποκτήσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ελληνική ιστοριογραφία, το βιβλίο αυτό φέρνει κάτι διαφορετικό στην ανάγκη να καταλάβουμε τον κατοχικό λιμό, αλλά και το πώς αλλάζει η μνήμη ιστορικών γεγονότων.

Το βιβλίο προσφέρει τις –τελευταίες ίσως– προφορικές ιστορίες ανθρώπων που έζησαν τον λιμό ως ενήλικες. Οι συνεντεύξεις αυτές, που ελήφθησαν από τη συγγραφέα πριν από μια εικοσαετία στη Μύκονο, τη Σύρο και τη Χίο, μας βοηθούν να κατανοήσουμε την εποχή του λιμού, την καθημερινότητα της ζωής των ανθρώπων και τους τρόπους με τους οποίους ανταποκρίθηκαν στις συνθήκες που αντιμετώπισαν.

Οι εμπειρίες του λιμού των τριών νησιών ήταν πολύ διαφορετικές μεταξύ τους – και όλες διαφορετικές από εκείνη της Αθήνας. Οι συνεντεύξεις μάς υπενθυμίζουν ότι η επίσημη μνήμη του λιμού είναι αυτή της Αθήνας, μνήμη που αγνοεί τις ριζικά διαφορετικές εμπειρίες των επαρχιών. Είκοσι χρόνια μετά την πραγματοποίηση των συνεντεύξεων και μετά την οικονομική κρίση που έστρεψε την προσοχή της ιστοριογραφίας στην Κατοχή, οι συνεντεύξεις αυτές αποκτούν μια περαιτέρω χρησιμότητα – μας δίνουν τις απόψεις αυτοπτών μαρτύρων της Κατοχής και του λιμού, προτού αυτοί βιώσουν την κρίση της τελευταίας δεκαετίας, προσφέροντάς μας μαρτυρίες ανεπηρέαστες από την οικονομική κρίση και από την πολιτική «χρήση» της Κατοχής.

 

 

Η Συγγραφέας

 

Η Βιολέττα Χιονίδου διδάσκει Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Newcastle. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια του Southampton και της Κρήτης.

Η έρευνά της είναι διεπιστημονική, συνδυάζοντας τα πεδία της δημογραφίας, της κοινωνιολογίας, της ανθρωπογεωγραφίας και της ιστορίας. Έχει ασχοληθεί με την προφορική ιστορία από το 1994, εξετάζοντας «δύσκολα» θέματα, όπως η άμβλωση, ο έλεγχος των γεννήσεων, η μνήμη του λιμού στην Ελλάδα και η ταυτότητα των Ποντίων της Σοβιετικής Ένωσης στην Ελλάδα. Η έρευνά της έχει δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά, όπως τα Medical History, Population Studies, Journal of Refugee Studies, Journal of Contemporary History, Journal of the Social History of Medicine, Europe-Asia Studies, The History of the Family: An International Quarterly.

Το βιβλίο της Famine and Death in Occupied Greece, 1941-1944 εκδόθηκε από τις εκδόσεις Cambridge University Press ενώ μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στα ελληνικά το 2011 από τις εκδόσεις Εστία. Το νέο της βιβλίο, Abortion and Contraception in Modern Greece, 1830-1967: Medicine, Sexuality, and Popular Culture, κυκλοφόρησε το 2020 στη σειρά «Medicine and Biomedical Sciences in Modern History» των εκδόσεων Palgrave Macmillan.

Πρόσφατα έχει ασχοληθεί με τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων και ιστοσελίδας που διευκολύνουν την έρευνα της ελληνικής οικογενειακής ιστορίας (https://apps.ncl.ac.uk/GreekFamilyHistory/Page/Home).

 

 

0