William M. Kelley "Ένας διαφορετικός τυμπανιστής" από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το βιβλίο του William M. Kelley “Ένας διαφορετικός τυμπανιστής” σε μετάφραση του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη.

 

 

Ένα χαμένο αριστούργημα της αμερικάνικης λογοτεχνίας που διαβάζεται σαν να έχει γραφτεί σήμερα.

 

 

Το Βιβλίο

William M. Kelley "Ένας διαφορετικός τυμπανιστής" από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Τίτλος: Ένας διαφορετικός τυμπανιστής

Συγγραφέας: William M. Kelley

Μετάφραση: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης

Θεματική κατηγορία: Σύγχρονη

ISBN: 978-618-03-1934-7

Σελίδες: 328

Τιμή: 16,60€

 

Το πρώτο μυθιστόρημα του Αφροαμερικανού συγγραφέα William Melvin Kelley, ενός «χαμένου γίγαντα της αμερικανικής λογοτεχνίας», που πρωτοκυκλοφόρησε το 1962 και τον κατέταξε μεταξύ των James Baldwin και William Faulkner, επανέρχεται για να πάρει, έστω και με καθυστέρηση, τη θέση που του αξίζει στα ράφια της κλασικής λογοτεχνίας.

Μια μέρα του 1957, στο Σάτον, μια μικρή πόλη μιας επινοημένης πολιτείας του αμερικάνικου Νότου ανάμεσα στο Μισισίπι και την Αλαμπάμα, ο νεαρός μαύρος αγρότης Τάκερ Κάλιμπαν ρίχνει αλάτι στα χωράφια του, σκοτώνει τα ζωντανά του, βάζει φωτιά στο σπίτι του, παίρνει τη γυναίκα και το παιδί του και φεύγει. Οι λευκοί της μικρής πόλης παρακολουθούν σαστισμένοι· τις επόμενες μέρες, το σάστισμά τους εντείνεται, καθώς ο ένας μετά τον άλλον οι μαύροι κάτοικοι φοράνε τα κυριακάτικά τους, παίρνουν ό,τι πολύτιμο έχουν και φεύγουν και εκείνοι.

Μια ερμηνεία της μαύρης ταυτότητας μέσα από τα μάτια των λευκών πάντα αφηγητών και σύμφωνα με τις δικές τους πεποιθήσεις, ανάγκες και επιθυμίες. Πώς αντιλαμβάνονται αυτήν την αυθόρμητη απόρριψη της υποτέλειας εκ μέρους των μαύρων συμπολιτών τους αγόρια, κορίτσια, γυναίκες και άντρες; Φιλελεύθεροι και συντηρητικοί; Μισαλλόδοξοι και φίλα προσκείμενοι; Ένα συγκλονιστικό, άκρως επίκαιρο βιβλίο που ρίχνει νέο φως στα φυλετικά προβλήματα που μαστίζουν χρόνια την αμερικάνικη κοινωνία.

 

Ένας παραγνωρισμένος γίγαντας της αμερικάνικης λογοτεχνίας, ένα χαμένο αριστούργημα για όλους τους λάτρεις της λογοτεχνίας μετά το Στόουνερ και το Μόνος στο Βερολίνο, ένα θαυμάσιο βιβλίο που σχεδόν εξήντα χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση διαβάζεται σαν να έχει γραφτεί σήμερα.

 

«Ο Kelley μπλέκοντας τη φαντασία με την πραγματικότητα δημιουργεί έναν παράλληλο κόσμο του οποίου η έκταση και η πολυπλοκότητα μπορούν να συγκριθούν με του James Joyce και του William Faulkner».

New York Times

 

«Αυτό το πρώτο μυθιστόρημα του Kelley θα μπορούσε ίσως να αλλάξει την ιστορία μας».

Kansas City Star

 

«Κατά καιρούς, ανακαλύπτεται εκ νέου ένα «ξεχασμένο κλασικό αριστούργημα» το οποίο ο λογοτεχνικός κόσμος σπεύδει να εξυμνήσει και να προβλέψει ότι θα αποτελέσει ένα νέο Στόουνερ… Το Ένας διαφορετικός τυμπανιστής δικαιολογεί και µε το παραπάνω τέτοιου είδους αντιδράσεις, τόσο σε ό,τι αφορά το λογοτεχνικό επίτευγμα όσο και τη δύναμη του πολιτικού οράματος που εκφράζει… Σήμερα το βιβλίο μάς προσφέρει µια εμπεριστατωμένη μελέτη της ψυχής του λευκού κατοίκου του αμερικάνικου Νότου στο μεταίχμιο του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των µαύρων: την επιθετικότητά του απέναντι στην επερχόμενη αλλαγή, την έλλειψη κατανόησης και τον θυμό. Είναι πραγματικά θλιβερό το γεγονός ότι σχεδόν 60 χρόνια μετά η ιστορία του Kelley μοιάζει τόσο επίκαιρη, ταυτόχρονα όμως πόσο μεγάλο ευτύχημα η εκ νέου ανακάλυψή της».

Observer

 

«Αριστούργημα… Ο Kelley έγραψε πολυσύνθετα μυθιστορήματα που εξέφραζαν την απόρριψη των κυρίαρχων κοινωνικών αξιών».

Public Books

 

«Ένα σπάνιο ντεμπούτο· δυναμικό, ευρηματικό και πετυχημένο».

Chicago Sunday Tribune

 

Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.

 

 

Ο Συγγραφέας

William M. Kelley "Ένας διαφορετικός τυμπανιστής" από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Ο William Melvin Kelley γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1937. Σπούδασε στο Χάρβαρντ. Ήταν γνωστός για τη διερεύνηση, μέσω της σάτιρας, των φυλετικών σχέσεων στην Αμερική. Το πρώτο μυθιστόρημά του, Ένας διαφορετικός τυμπανιστής, κυκλοφόρησε το 1962, όταν ο συγγραφέας ήταν μόλις είκοσι τεσσάρων ετών. Ακολούθησαν τα βιβλία: Dancers on the Shore (1964), A Drop of Patience (1965), dem (1967), Dunfords Travels Everywheres (1970). Δίδασκε λογοτεχνία στο Κολέγιο Σάρα Λόρενς. Βραβεύτηκε με το Anisfield-Wolf Book Award for Lifetime Achievement το 2008 για τη συνολική του προσφορά. Πέθανε τον Φεβρουάριο του 2017 σε ηλικία 79 ετών.

 

William M. Kelley "Ένας διαφορετικός τυμπανιστής" από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

 

0