Το The Book.Gr προτείνει για αυτό το Σαββατοκύριακο το “Το πείραμα” της Ζέτης Φίτσιου από τις εκδόσεις Δωδώνη.

 

Το θεατρικό έργο της Ζέτης Φίτσιου «Το πείραμα»  ανέβηκε πρώτη φορά στο Β’ υποσκήνιο της αίθουσας Αλέξανδρος Τριάντης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών το 2018 και ξανά τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2019 κατόπιν αυξημένης ζήτησης. Η Ζέτη Φίτσιου είναι απόφοιτος του θεάτρου τέχνης Κάρολος Κουν ενώ έχει σπουδάσει επίσης κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κι έχει μεταπτυχιακό στην Διεθνή διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού. Το 2015 εκδόθηκε το πρώτο της θεατρικό έργο με τίτλο << Plan B>> από τις εκδόσεις Δωδώνη, το οποίο απέσπασε έπαινο στην Ευρωπαϊκή πλατφόρμα Eu-Rodram. Το έργο της <<Τεχνοχρόνος>> κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό συγγραφής που διοργάνωσε η Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων το 2017.

Αρχικά, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να ενημερωθεί κανείς για το πείραμα της διπλής σχισμής του Thomas Young πάνω στο οποίο βασίστηκε η ιδέα του θεατρικού «Το πείραμα». Υπάρχουν σχετικά εύληπτα βίντεο στο διαδίκτυο. Ακόμα κι αν κάποιος όμως δεν το γνωρίζει, υπάρχει σχετική επεξήγηση στο έργο όπου βοηθά τον αναγνώστη να καταλάβει τον παραλληλισμό που γίνεται μέσα στο έργο ανάμεσα στα ηλεκτρόνια και τους ανθρώπους. Σύμφωνα με το πείραμα της διπλής σχισμής, τα ηλεκτρόνια συμπεριφέρονται με δύο διαφορετικούς τρόπους (άλλοτε ως σωματιδια κι άλλοτε ως κύμα) αναλόγως από το εάν υπάρχει κάτι που τα παρατηρεί. Συγκεκριμένα, η ιδέα της κας Φίτσιου εδώ ήταν να εκτελέσει το πείραμα με τα μέλη μιας οικογένειας.

 Το πείραμα διαδραματίζεται μέσα σε μια μεγάλη φούσκα που εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς ότι προσομοιάζει το σπίτι, και τον χώρο που μεγαλώνει ο καθένας με την οικογένειά του.

Σκέφτομαι ότι αυτή η επιλογή του χώρου για την παρατήρηση της κοινωνικής συμπεριφοράς του ανθρώπου αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Η οικογένεια αποτελεί τον μικρότερο χώρο κοινωνικοποίησης που θα βρεθούμε ποτέ καθώς οι κύκλοι μέσα στους οποίους βρισκόμαστε στο μέλλον έχουν σαφώς μεγαλύτερες διαστάσεις -σχολείο, χώροι άθλησης, εργασιακό περιβάλλον, ομάδες κοινών ενδιαφερόντων κλπ.- ωστόσο συμπυκνώνει όλο το ενδιαφέρον σε σχέση με την μελλοντική ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του ατόμου. Ταυτόχρονα, τίποτα δεν είναι πιο ευεπηρέαστο από την γνώμη των άλλων και δεν ενέχει περισσότερο την έννοια του επίπλαστου όσο η φούσκα της “αγίας οικογένειας”.

Μέσα λοιπόν στη φούσκα του πειράματος βρίσκονται μία μητέρα, ένας πατέρας, ένας γιος και μία άλλη γυναίκα η οποία βαφτίζεται απλώς “άλλη”. Έξω από την φούσκα υπάρχει ένας επιστήμονας που παίζει τον ρόλο του παρατηρητή. Η “άλλη” εκπροσωπεί θα λέγαμε ένα αντίπαλο δέος προς την μητέρα κι εκφράζει πάντα μια αντικειμενική γνώμη σύμφωνα με τη λογική. Η μητέρα είναι φανερά απογοητευμένη και αγχωμένη με την <<βρωμιά>> ( είναι σαφώς τα κακώς κείμενα μέσα στην επικοινωνία των μελών) που υπάρχει μέσα στη φούσκα όπως δαχτυλιές κτλπ. και έχει κουραστεί σε έναν αδιέξοδο αγώνα να κρατήσει την φούσκα αστραφτερή. Ιδανικά θα ήθελε να μοιάζει προς τα έξω (η φούσκα) αξιοζήλευτη. Ο πατέρας είναι άνευρος και  έχει παρατήσει κάθε προσπάθεια να αναλάβει κάποιον ενεργητικό ρόλο. Ακολουθεί τις προσταγές της συζύγου μην έχοντας κάτι καλύτερο να προτείνει. Η μητέρα φαίνεται να στηρίζει τις ελπίδες της για δικαίωση και επιβεβαίωση στο γιο. Ο γιος είναι ένα παιδί κοντά στην ενηλικίωση, με αφορμή τα γενέθλια του οποίου έχουμε την κορύφωση στο δράμα. Όταν υπάρχει παρουσία ξένων προσώπων οι διάλογοι μέσα στην οικογένεια αλλάζουν, εξωραίζονται. Μέχρι πότε όμως τα μέλη της οικογένειας θα συντηρούν τον αέρα της φούσκας;

Προσωπικά, διαβάζοντας αρχικά τον τίτλο «Το πείραμα», είχα ένα κράτημα γιατί φοβάμαι τους εντυπωσιακούς τίτλους. Διαβάζοντας όμως περί τίνος πρόκειται, μπορώ να πω ότι πρόκειται για ΤΟ πείραμα. Εξαιρετικά ευφυής σύλληψη και τροφή για σκέψη.

 

*Στην φωτογραφία εξωφύλλου, αριστερά απεικονίζεται η συγγραφέας Ζέτη Φίτσιου. Στα δεξιά,η θεατρική αναπαράσταση της φούσκας.

Καλή ανάγνωση!

 

Το βιβλίο «Το πείραμα» της Ζέτης Φίτσιου κυκλοφορεί από εκδόσεις Δωδώνη

 

 

3