Η Μαρία Σκουλά, μια από τις σημαντικότερες πρωταγωνίστριες του θεάτρου μας, διαβάζει το διήγημα “Ο Ντέτεκτιβ” του Δημήτρη Χατζή, ενός από τους πλέον καινοτόμους εκπροσώπους του μεταπολεμικού ρεαλισμού.

 

Την Τετάρτη 3 Ιουνίου στις 19.00 συνεχίζεται η διαδικτυακή ηχητική σειρά του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) Αναγνώσεις με το διήγημα του Δημήτρη Χατζή Ο Ντέτεκτιβ”. Διαβάζει η Μαρία Σκουλά, μια από τις σημαντικότερες πρωταγωνίστριες του θεάτρου μας.

 

O Δημήτρης Χατζής (1913–1981) είναι ένας από τους πλέον καινοτόμους εκπροσώπους του μεταπολεμικού ρεαλισμού. Ως διηγηματογράφος συγκαταλέγεται στους συνεχιστές της παράδοσης του Παπαδιαμάντη και του Βιζυηνού, παρότι ο ίδιος δεν θεωρούσε τον εαυτό του έναν ευφάνταστο και παραγωγικό δημιουργό.

Κάποτε εξομολογήθηκε: «Το έργο το δικό μου ήταν καρπός σκληρής και επίμονης πνευματικής εργασίας. Μου έλειψε πάντοτε αυτό το πηγαίο και αυθόρμητο ξεχείλισμα. […] Εγώ έγραψα αργά, βασανιστικά, σχεδόν σαν τιμωρημένος σε έργα καταναγκαστικά.» Και συμπληρώνει: «Δάσκαλός μου […] ήταν ένας ποιητής: ο Καβάφης. Και εγώ θεώρησα πάντοτε τον δικό μου τον τρόπο μεταφορά της ποιητικής τεχνικής του Καβάφη στην πεζογραφία.»

Ο Χατζής γεφύρωσε λογοτεχνικά τη γενιά του Μεσοπολέμου με τη γενιά της Αντίστασης και κατέθεσε στα κείμενά του τους κοινωνικούς προβληματισμούς του με ειλικρινή ανθρωπισμό. Ασχολήθηκε με την ποίηση, το μυθιστόρημα, το διήγημα και το δοκίμιο. Γεννημένος στα Ιωάννινα και πολιτικός εξόριστος για πολλά χρόνια στο εξωτερικό, έζησε μια μυθιστορηματική ζωή έχοντας πάντα την Ελλάδα στην καρδιά και στα γραπτά του, από τα οποία ξεχωρίζουν “Το τέλος της μικρής μας πόλης”, “Το διπλό βιβλίο” και “Το πρόσωπο του νέου Ελληνισμού”.

 

Η συλλογή διηγημάτων “Το τέλος της μικρής μας πόλης”, μία από τις σπουδαιότερες και τις πιο συγκινητικές της νεοελληνικής λογοτεχνίας, κατέχει ιδιαίτερη θέση στην πεζογραφία του Χατζή, η οποία αποτυπώνει τον μικρόκοσμο των συνοικισμών του ελληνικού Μεσοπολέμου. Το βιβλίο με τον τίτλο του παραπέμπει στο θεατρικό έργο “Η μικρή μας πόλη” του Αμερικανού Θόρντον Ουάιλντερ. Κοινό σημείο αναφοράς των επτά αφηγημάτων της συλλογής αποτελεί η επαρχιακή κωμόπολη στην οποία τοποθετεί ο συγγραφέας τους καθημερινούς χαρακτήρες του, χωρίς ωστόσο να την κατονομάζει.

Στον “Ντέτεκτιβ”, το τελευταίο διήγημα της συλλογής, πρωταγωνιστεί ο Θοδωράκης που, σαν ένας σύγχρονος Δον Κιχώτης, ακροβατεί κάπου ανάμεσα στη φαντασίωση και την πραγματικότητα. Λάτρης των αστυνομικών μυθιστορημάτων, προσπαθεί επί χρόνια να εξιχνιάσει το μυστήριο της εξαφάνισης ενός συμπατριώτη του. Στο τέλος θα τα καταφέρει, αλλά θα βρεθεί μπροστά σε μια οδυνηρή προσωπική αποκάλυψη.

 

Ακούστε εδώ την ηχογραφημένη ανάγνωση του διηγήματος την Τετάρτη 3 Ιουνίου στις 19.00.

 

Η ηχογράφηση θα παραμείνει διαθέσιμη στο site του ΚΠΙΣΝ.

 

Φωτογραφία: Ελίνα Γιουνανλή

 

Ανάγνωση: Μαρία Σκουλά

Μουσικό σήμα: Νίκος Γαλενιανός

Ηχοληψία – Μίξη – Mastering: Γιώργος Μαντάς

Η ανάγνωση πραγματοποιείται με την ευγενική παραχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων από την κυρία Καίτη Χατζή.

 

 

0