Tο The Book.Gr σας προτείνει για αυτό το Σαββατοκύριακο το βιβλίο “Η νέα μακροζωία” των εκδόσεων «Κάκτος».
“Αυτός ο συνδυασμός των μακρύτερων οριζόντων και των βραχύτερων διαστημάτων που μεσολαβούν από στάδιο σε στάδιο θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε ένα νέο αφήγημα–τη ζωή των πολλαπλών σταδίων. Η αλλαγή αυτή θα μεταβάλει εκ βάθρων τις απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσαμε: τι είναι μια δουλειά, πώς εργαζόμαστε και πώς χτίζουμε μια σταδιοδρομία, όπως και το τι σημαίνει να γερνάμε.”
Η φράση «πρέπει να πηγαίνουμε με τη ροή των πραγμάτων» ή «καλό είναι να ακολουθείς τη ροή των πραγμάτων» ήταν κάτι που με προβλημάτιζε μέχρι πρόσφατα. Με προβλημάτιζε κυρίως γιατί δεν μπορούσα να κατανοήσω το περιεχόμενο αυτού του λόγου ή τουλάχιστον, αυτό το οποίο καταλάβαινα δεν με έβρισκε σύμφωνη. Ακόμα, εκείνοι που το διαλαλούσαν μου φαινόταν ότι είχαν ένα ύφος περιπαθές και αυτάρεσκο σαν να είχαν βρει το νόημα της ζωής, εγώ όμως παρέμενα απορημένη. Και το κακό ήταν οτι αυτή τη φράση την άκουγες παντού, την ακούς παντού.
Εύλογη η απορία, και σπεύδω να απαντήσω, για ποιο λόγο δεν ρωτούσα π.χ κάποιον συνομιλητή μου ή γιατί δεν έψαχνα σχετικά στο διαδίκτυο για να πάρω μια σύντομη απάντηση και να τελειώσει για πάντα εκεί το θέμα· ίσως γιατί θεωρούσα ότι είναι κάτι τόσο σημαντικό που καλό θα ήταν, αν είναι να γίνει μέρος της φιλοσοφίας μου για μια ζωή, να έχω «κερδίσει» μόνη μου την γνώση, κι ότι θα άξιζε να περιμένω να ανακαλύψω την ουσία του πράγματος, να την νιώσω, παρά να μου την εξηγήσει κάποιος. Αρκετά ρομαντική αντιμετώπιση θα έλεγε κανείς την στιγμή όπου, στις μέρες μας, οτιδήποτε μπορεί να μας ωφελήσει και συνάμα να μας γλιτώσει από πολύτιμο χρόνο θεωρείται μέρος μιας καλής στρατηγικής στην κατεύθυνση της προσωπικής και συλλογικής ευημερίας.
Το βιβλίο η «Νέα μακροζωία» της Lynda Gratton και του Andrew J. Scott, και των εκδόσεων «Κάκτος» έρχεται ακριβώς να διαφωτίσει τον αναγνώστη για το πώς έχουν διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή οι συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσα στις οποίες καλείται να χαράξει τις νέες στρατηγικές του ως ένας «κοινωνικός πρωτοπόρος». Κοινωνικός πρωτοπόρος γιατί, οι συγγραφείς, σε αυτήν την πρότασή τους για την επίτευξη της ευημερίας «μέσα σένα κόσμο που αλλάζει», εστιάζουν στον ισοσκελισμό της κοινωνικής επινοητικότητας με εκείνη της τεχνολογικής εφευρετικότητας.
“Στην τριμερή ζωή (εκπαίδευση, εργασία, συνταξιοδότηση) υπάρχει μια σαφής διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην αμειβόμενη εργασία και τον απλήρωτο ελεύθερο χρόνο· στην ευέλικτη ζωή των πολλαπλών σταδίων υπάρχει μια ενισχυμένη αίσθηση ατομικής ευθύνης και ευρύτερη έννοια της “εργασίας” .”
Μέσα από παραδείγματα καθημερινών ανθρώπων με συνηθισμένα επαγγέλματα, δίνονται όλες εκείνες οι μέθοδοι που μπορεί κανείς να εφαρμόσει σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, ώστε να είναι σε θέση να κρατήσει σταθερά το τιμόνι στην πορεία της ζωής του μέσα στην παγκόσμια ροή των πραγμάτων. Ταυτόχρονα, υπάρχουν συμπεράσματα ερευνών από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου για ζητήματα όπως το μέλλον των θέσεων εργασίας, το προσδόκιμο του μέσου όρου ζωής, η τεχνολογική ανάπτυξη, το βιοτικό επιπέδο των ανθρώπων μέσα στις επόμενες δεκαετίες κ.α
“Αφότου έχασε τη δουλειά της, η Γίνγκ άρχισε να οραματίζεται ξανά τη ζωή της. Στη δική της μετάβαση καλείται να βρει καινούρια πράγματα να κάνει, καθώς και να εφοδιάσει τον εαυτό της με νέες δεξιότητες. Θα χρειαστεί περιέργεια και τόλμη για να εξερευνήσει τους «πιθανούς εαυτούς» της και το σύνολο των εναλλακτικών επιλογών που απλώνονται μπροστά της. Βλέπει ότι λίγοι άνθρωποι γύρω της έχουν πάρει τον δρόμο που αυτή οραματίζεται: κάπου στη μέση ηλικία να επιχειρεί να γίνει κοινωνική πρωτοπόρος.”
«Οι ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή είναι δύσκολες, ανεξάρτητα αν τις προκαλείτε οι ίδιοι ή αν σας επιβάλλονται. Στον κόσμο που έρχεται, είναι αναπόφευκτο πως οι μεταβάσεις θα είναι συχνότερες και θα αποτελούν τους κόμπους που ενώνουν μεταξύ τους τα νήματα μιας ζωής πολλαπλών σταδίων.»
Καλή ανάγνωση!
Το βιβλίο των Lynda Gratton-Andrew J.Scott «Νέα μακροζωία» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος
0