Το The Book.Gr προτείνει γι αυτό το Σαββατοκύριακο το μυθιστότημα του Αλέξανδρου Σκαμπαβιά ≪Στο σκοτάδι κράτα με≫ των εκδόσεων Κάκτος.

 

Στο εξώφυλλο φαίνεται ένας άντρας βυθισμένος στο νερό ο οποίος περιβάλλεται από φυσαλίδες αέρα. Η πρώτη μου εντύπωση παρατηρώντας τον σ αυτήν την κουκουβιστή θέση μέσα στο περιβάλλον του νερού -συμβολικά η πρωταρχική μας κατάσταση- ήταν πως επιζητά ένα είδος μητρικής ασφάλειας, την συγχώνευση, την φυγή στην πρώτη “κρυψώνα”. Όταν ολοκληρώσα την ανάγνωση, “διάβασα” διαφορετικά αυτήν την εικόνα. Μου φάνηκε πλέον ότι αυτός ο νεαρός άνδρας βρίσκεται σε ένα περιβάλλον το οποίο τον φυλακίζει και μέσα στο οποίο δεν μπορεί να αναπνεύσει.

Η αιτία είναι κάποια δυσάρεστα γεγονότα που συνέβησαν στην παιδική του ηλικία και τα οποία τον στοιχειώνουν έως την ενήλικη ζωή του. Όταν ήταν μικρός,  ένα μυστήριο κάλυπτε τη συμπεριφορά των συμμαθητών και των δασκάλων του, όπως και των καθηγητών του αργότερα απέναντί του· τη συμπεριφορά ακόμα-ακόμα των ίδιων του των γονιών.  Μέσα σε όλα αυτά είχε πάντα παραστάτη τον ≪Μέγα≫, τον παππού του τον Αλέξανδρο από τον οποίο πήρε το όνομά του. Ο πατέρας του, ψυχίατρος στο επάγγελμα, παντρεύτηκε με την μητέρα του όταν εκείνη ήταν ακόμα  λυκειοκόριτσο. Σημειώστε ότι ο πατέρας του ήταν πρώτα ο ψυχίατρος της γιαγιάς του (της μητέρας της μητέρας του). Ο Αλέξανδρος έχει ακόμα έναν αδερφό δύο χρόνια μεγαλύτερο τον Δημήτρη και έναν δίδυμο αδερφό τον Κωνσταντίνο.

Όλο το βιβλίο από την αρχή έως το τέλος είναι σαν ένα όνειρο από το οποίο θέλεις να ξυπνήσεις. Υπάρχουν  στιγμές ευφορίας για τον πρωταγωνιστή αλλά ο αναγνώστης έχοντας την μεγαλύτερη εικόνα δεν καταφέρνει στιγμή να ησυχάσει. Γιατί το αγκάθι παραμένει μέχρι…  Το τέλος για μένα θα μπορούσε να ερμηνευθεί  και ψυχολογικά. Θα μπορούσε όλο η ιστορία να είναι μία φαντασίωση, θα μπορούσε να είναι όντως ένα κακό όνειρο μέσα από το οποίο εκτονώνεται ένας ενσυνείδητος φόβος. Μεγάλο βόδι πατάει τη γλώσσα μου και δεν δύναμαι να πω περισσότερα.

Το προτείνω για άνδρες και γυναίκες από 16-30 χρ. που αγαπούν  τα μυθιστορήματα με δυστοπικό κλίμα κι έχουν ως θεματικό άξονα την επιβίωση του ατόμου μέσα σε δυσχερή περιβάλλοντα.

 

 

0