Katrina Forrester «Στη σκιά της  δικαιοσύνης» από τις εκδόσεις Πόλις

Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί το βιβλίο της Katrina Forrester «Στη σκιά της δικαιοσύνης: Ο μεταπολεμικός φιλελευθερισμός και η ανακατασκευή της πολιτικής φιλοσοφίας» σε μετάφραση του Θωμά Ψήμμα.

 

Το Βιβλίο

Katrina Forrester «Στη σκιά της  δικαιοσύνης» από τις εκδόσεις Πόλις

Katrina Forrester
Στη σκιά της δικαιοσύνης
Ο μεταπολεμικός φιλελευθερισμός και η ανακατασκευή της πολιτικής φιλοσοφίας
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΘΩΜΑΣ ΨΗΜΜΑΣ
ΣΕΛΙΔΕΣ: 488
ΤΙΜΗ: 25 ΕΥΡΩ
ISBΝ: 978-960-435-819-9

στο εξώφυλλο:
Ellsworth Kelly (1923-2015): La Combe I, 1950. Oil on canvas. Overall: 38 × 63 11/16in. (96.5 × 161.8 cm) Gift of The American Contemporary Art Foundation, Inc., Leonard A. Lauder, President. Inv.: 2002.249. New York, Whitney Museum of American Art.
© 2021, Digital image Whitney Museum of American Art / Licensed by Scala © Photo SCALA, Florence

 

Στο βιβλίο της “Στη σκιά της δικαιοσύνης”, η Katrina Forrester εξιστορεί πώς η φιλελεύθερη πολιτική φιλοσοφία μετασχηματίστηκε στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα υπό την επιρροή του John Rawls. Η συγγραφέας εξηγεί πώς ο φιλελεύθερος εξισωτισμός –μια δέσμη ιδεών για τη δικαιοσύνη, την ισότητα, την υποχρέωση και το κράτος– κατέστη κυρίαρχος, και εντοπίζει την ανάδυσή του μέσα στο πολιτικό και ιδεολογικό συγκείμενο των ΗΠΑ και της Βρετανίας των μεταπολεμικών χρόνων.

Στον απόηχο του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα και του Πολέμου του Βιετνάμ, η Θεωρία της δικαιοσύνης του Rawls διαμόρφωσε ένα ιδιαίτερο είδος φιλελευθερισμού, θεμελιώδες για την πολιτική φιλοσοφία. Στηριγμένη σε αρχειακές πηγές, η Forrester διερευνά την άνοδο και την κληρονομιά αυτού του φιλελευθερισμού, τοποθετώντας τις απαρχές του στις αντιπαραθέσεις που μαίνονταν, στα μέσα του 20ού αιώνα, στις τάξεις των Αμερικανών αντικρατιστών και των Βρετανών εξισωτιστών. Εντοπίζει τις ρίζες των σύγχρονων θεωριών περί δικαιοσύνης και ανισότητας, πολιτικής ανυπακοής, δίκαιου πολέμου, παγκόσμιας και διαγενεακής δικαιοσύνης, και ηθικής του πληθυσμού, στις δεκαετίες του 1960 και 1970 και μετά. Την περίοδο εκείνη, οι πολιτικοί φιλόσοφοι επέκτειναν, ανέπτυξαν και αναδιαμόρφωσαν τον εν λόγω φιλελευθερισμό, στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και τις εναλλακτικές εξ αριστερών και εκ δεξιών τους – από τη Νέα Διεθνή Οικονομική Τάξη ώς την άνοδο της Νέας Δεξιάς. Οι εν λόγω στοχαστές ανοικοδόμησαν την πολιτική φιλοσοφία με τρόπους που επηρέασαν όχι μόνο τη δική τους πορεία, αλλά και αυτήν των επικριτών τους.

Μεταπλάθοντας την ιστορία της πολιτικής σκέψης του ύστερου 20ού αιώνα, και παρέχοντας καινοτόμες ερμηνείες και νέες οπτικές για το έργο μεγάλων πολιτικών φιλοσόφων, το ανά χείρας βιβλίο προσφέρει μια ενδελεχή ματιά στις φιλοδοξίες και τα όρια του φιλελευθερισμού.

 

«Μια εξαιρετική επισκόπηση –που συνδυάζει εντυπωσιακά μια σύνθεση της μεγάλης εικόνας με μια αξιοσημείωτα σχολαστική προσήλωση στις λεπτομέρειες-κλειδιά– του μεταπολεμικού περιβάλλοντος, των σημαντικών παικτών και των κρίσιμων αντιπαραθέσεων που εδραίωσαν την ηγεμονία του φιλελεύθερου εξισωτισμού στους κύκλους της αγγλοαμερικανικής πολιτικής θεωρίας. Η Forrester προσέφερε πολύτιμη υπηρεσία, παρέχοντας μια ιστορία των ιδεών την οποία θα πρέπει στο εξής να διαβάζει οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για τα εν λόγω ζητήματα».
Charles Mills

 

«Με εκπληκτική τεκμηρίωση και αξιοσημείωτη δύναμη, το έργο Στη σκιά της δικαιοσύνης αναδομεί μια δέσμη τυχαων εξελίξεων στην αγγλοαμερικανική φιλοσοφία που απέκτησαν την ισχύ της προφανούς αναγκαιότητας και καθόρισαν τη φιλοσοφική ατζέντα για δύο ολόκληρες γενιές. Πρόκειται για ένα από τα πληρέστερα έργα γενεαλογικής διανοητικής ιστορίας που έχω διαβάσει. Ένα βιβλίο που ταράζει τα νερά και προορίζεται να γίνει αμέσως κλασικό».
Samuel Moyn

 

«Το έργο Στη σκιά της δικαιοσύνης αποτελεί μια εξαίσια ανακατασκευή των διανοητικών ριζών του φιλελεύθερου εξισωτισμού. Είναι, όμως, και κάτι πολύ παραπάνω: η Forrester αφηγείται ευφυώς μια ιστορία για το πώς οι φιλελεύθερες πολιτικές και η φιλελεύθερη ιδεολογία επέτρεψαν και ταυτόχρονα περιόρισαν την αναζήτηση της δικαιοσύνης στη μεταπολεμική σκέψη. Μας χάρισε έτσι ένα από τα σπουδαιότερα βιβλία γύρω από το έργο του Rawls, και ένα εξαιρετικό υπόδειγμα για το πώς να μελετάμε την κανονιστική πολιτική θεωρία προκειμένου να ερμηνεύουμε την εποχή μας».
Lea Ypi

 

«Το σημαντικό αυτό βιβλίο είναι το πρώτο που τοποθετεί τον φιλελευθερισμό της αγγλοαμερικανικής πολιτικής σκέψης σε ορθή ιστορική προοπτική. Εμβαθύνει την κατανόησή μας για την παράδοση του φιλελεύθερου εξισωτισμού, και ειδικότερα για τις απαρχές της θεωρίας του John Rawls. Η Forrester στηλιτεύει τα τυφλά σημεία αυτής της παράδοσης, αλλά παράλληλα δίνει δικαίως έμφαση στις απαρατήρητες δεξιότητες τις οποίες ο εξισωτισμός μπορεί να εισφέρει στη σκέψη γύρω από τις παροντικές πολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».
Jan-Werner Mϋller

 

Η Συγγραφέας

Katrina Forrester «Στη σκιά της  δικαιοσύνης» από τις εκδόσεις Πόλις

Η Κατρίνα Φόρεστερ γεννήθηκε στη Μ.Βρετανία το 1986. Σπούδασε Ιστορία και Πολιτική Θεωρία στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, όπου και υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή. Δίδαξε στο Queen Mary University of London και, από το 2017, διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Στα ερευνητικά και διδακτικά ενδιαφέροντά της συμπεριλαμβάνονται θέματα όπως η ιστορία του φιλελευθερισμού και της Αριστεράς, η διανοητική ιστορία και ο μαρξισμός, ο φεμινισμός, η κλιματική αλλαγή, η ψυχανάλυση, καθώς και οι θεωρίες της εργασίας και του καπιταλισμού.

Εκτός από τις επιστημονικές της δημοσιεύσεις, κείμενά της έχουν δημοσιευθεί επίσης στα London Review of Books, The New Yorker, The Guardian, The Nation, Dissent, The New Statesman, Jacobin και Boston Review.

Το 2023 θα δώσει την Quentin Skinner Διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Κέ- μπριτζ.

Το Στη σκιά της δικαιοσύνης τιμήθηκε με το Βραβείο Merle Curti της Organization of American Historians, το The Society for US Intellectual History’s Book Award και το Montreal Political Theory Manu- script Workshop Award.

Είναι συνεπιμελήτρια του έργου Nature, Action and the Future.

TWITTER @katforrester

 

Katrina Forrester «Στη σκιά της  δικαιοσύνης» από τις εκδόσεις Πόλις

 

0