Το The Book.Gr προτείνει για αυτό το Σαββατοκύριακο το βιβλίο του Ανδρέα Μάριου Σουσουρή “Ο Βαρκάρης” που κυκλοφόρησε το 2018 από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης.

 

“Το μαύρο χάσμα μετατράπηκε σ’ έναν ολοστρόγγυλο φακό από διάχυτο φως, που τύφλωσε για μια στιγμή τον Επιβάτη. Ο Βαρκάρης έκανε μεταβολή…”

Το βιβλίο στηρίζεται στο δίπολο του θανάτου και της εν απουσία ζωής με τα δύο πρόσωπα του, ο Επιβάτης και ο Βαρκάρης να παριστάνονται τυλιγμένα στο πέπλο της ανυπαρξίας. Μια διαδρομή που φτάνει σε μια προμελετημένη κατάληξη, αφού πρώτα μεσολαβήσει το ταξίδι γνωριμίας με τον εαυτό.

“Μπροστά του απλώθηκε μια άγονη πεδιάδα από άμμο και σκόρπιους κάκτους ημιθανούς παρουσιαστικού. Σ’ όλες τις πλευρές του ορίζοντα πλην του λόφου στα νώτα του, εκτείνονταν το μυστηριακό αψεγάδιαστο γαλάζιο πέπλο, χωρίς κανένα παράταιρο όγκο συμπαγούς ή άλλους εναερίου σχήματος”.

Ο Σουσουρής προσπαθεί μέσα από γήινες απολαύσεις (μυρωδιά από βατόμουρα, ακτή, αυγινό φως) να συγκεράσει το χάσμα ζωής – θανάτου. Στο βιβλίο περιγράφεται η πορεία ενός νεκρού: από την ακτή των Αναμνήσεων, στην οδό Αρμονίας, στην οδό Ελπίδας, στην οδό Δικαιοσύνης ή στην πλατεία Ύλης. Κι από εκεί στην οδό Κατάνυξης, την οδό Αφθονίας, την Ουτοπία και ξανά στην αρχική προβλήτα κι από κει στο Μέγαρο Ηθικής. Μεταθανάτια στάδια που την αφήγησή τους περιβάλλουν “ιδεοληπτικές” περιγραφές με έντονο το στοιχείο της φαντασίας που διεγείρει τον αναγνώστη.

“Σαν ένα διακλαδιζόμενο ντόμινο από μαφικά ηλεκτροδοτούμενες λυχνίες, στα ευαίσθητα μάτια του Επιβάτη ξετυλίχτηκε με θαυμαστή ταχύτητα κι ελάχιστες αρρυθμίες η αχνή φωταγώγηση ενός τόπου παρθένου από σκεπές και συρματοπλέγματα, που έμοιαζε να εκτείνεται χωρίς τέλος”

Κινηματογραφική ευκρίνεια των προτάσεων σε άριστη γλωσσική απόδοση…

“Από εκατοντάδες πτυχές εξαερισμού του γυάλινου θόλου ανακυκλώνονταν ένα άγνωστο μα ιδεατής καθαρότητας χημικό στοιχείο, ευγενής χορηγία της χειμαρρώδους αναρριχητικής φύσης που τύλιγε απ’ έξω τον θόλο”.

Στον χωρίς συναισθήματα και γεμάτο από ανία Βαρκάρη, ο συγγραφέας αντιπαραβάλει τον γεμάτο ερωτήματα Επιβάτη αλλά συμβιβασμένο στη νέα συνθήκη της ανυπαρξίας του ή μάλλον της μη κατά το δοκούν πραγματικής ύπαρξης. Ένα κείμενο γεμάτο συμβολισμούς, που διατρέχει την επίφαση της ζωής (αποκεφαλισμός των κριτών, νεκροταφείο θυμάτων απληστίας και έπαρσης, φθόνου και ακραίας μανίας κ.ο.κ).

“-Τα είπαμε αυτά. Κανόνες

 -Ακόμα και στην τελευταία ψευδαίσθηση ελευθερίας, κανόνες.

 -Είναι κανόνας να υπάρχουν κανόνες. Ουτοπική η όποια εναλλακτική”.

 

Η βιβλιοπρόταση…

“Πάλι από την αρχή, μονολόγησε, ωσότου να τελειώσει το Πάντα. Κι άλλωστε, τι είναι ο θάνατος, αν όχι ένα τελευταίο αστείο;”

Το βιβλίο του Ανδρέα -Μάριου Σουσουρή “Ο Βαρκάρης” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης

 

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα…

Ο Ανδρέας-Μάριος Σουσουρής γεννήθηκε το 1981 στον Βόλο. Σπούδασε σενάριο και σκηνοθεσία στη Θεσσαλονίκη. Η νουβέλα Ο Βαρκάρης είναι το τέταρτο βιβλίο του. Έχουν προηγηθεί οι συλλογές διηγημάτων Διαβάτες της σκιάς (εκδόσεις Momentum 2014) και Ιστορίες του χαράματος (δύο τόμοι, εκδόσεις Στοχαστής 2015, 2016).

 

 

1