Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το βιβλίο της  Annie Ernaux “Μια γυναίκα” σε μετάφραση της Ρίτας Κολαΐτη.

 

 

Το Βιβλίο

Τίτλος: Μια γυναίκα

Συγγραφέας: Annie Ernaux

Μετάφραση: Ρίτα Κολαΐτη

Πρόλογος: Μαριαλένα Σπυροπούλου

Θεματική κατηγορία: Σύγχρονη

ISBN: 978-618-03-2189-0

Σελίδες: 112

Τίτλος: 9,90€

 

Αναζητώντας τη μητέρα. Μια γλυκόπικρη ιστορία αγάπης, λιτή και αιχμηρή, που μιλά απευθείας στις καρδιές μας από μια σπουδαία συγγραφέα.

Η Annie Ernaux προσπαθεί να ανακαλύψει τα διαφορετικά πρόσωπα της μητέρας της, που πέθανε εξασθενημένη από την αρρώστια που κατέστρεψε τη μνήμη της και της στέρησε τη σωματική και πνευματική της ακεραιότητα.

Επιχειρεί να ανασυνθέσει τη ζωή αυτής της γυναίκας που υπήρξε η μητέρα της, μιας γυναίκας δραστήριας και ανοιχτής απέναντι στον κόσμο, που δούλεψε ως εργάτρια πριν ανοίξει το δικό της κατάστημα, που αγωνιούσε να διατηρήσει τη θέση της στην κοινωνία, που ήταν μανιώδης αναγνώστρια και πίστευε ότι «για να ανελιχθείς πρέπει πρώτα να μάθεις».

Καλείται όμως να αντιμετωπίσει και τα αντιφατικά αισθήματα που πολλές φορές νιώθει μια κόρη για τη μητέρα της: αγάπη και μίσος, ενοχή, τρυφερότητα, ενόχληση, αλλά κι αυτή τη σπλαχνική και σιωπηλή προσκόλληση απέναντι σ’ αυτή την ηλικιωμένη γυναίκα που δεν ζει πια.

Η γραφή της Ernaux, ακριβής και σαφής, επαναφέρει με τρόπο σαρωτικό αυτή τη μητέρα που ήταν για την κόρη της η προσωποποίηση του Χρόνου και της κοινωνικής συνθήκης της καταγωγής: «Έχασα τον τελευταίο δεσμό που είχα με έναν κόσμο στον οποίο δεν ανήκω πια».

 

 

«Ένα δυνατό και λιτό βιβλίο με την ηρεμία και την ειλικρίνεια που ακολουθούν τη μεγάλη θλίψη».

Booklist

 

«Τίποτα λιγότερο από μια μινιμαλιστική αποκάλυψη, ένα γραπτό τόσο αιχμηρό που φτάνει κατευθείαν στην καρδιά με χειρουργική ακρίβεια».

Los Angeles Reader

 

«Απίστευτα πρωτότυπο. Το Μια γυναίκα είναι η ιστορία κάθε γυναίκας. Η δύναμή του έγκειται όχι στο δραματικό γεγονός που αποτελεί τον πυρήνα του, αλλά στις στιγμές που θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες, αν η ανάγκη της συγγραφέα δεν την ωθούσε να ανασύρει από τη μνήμη της κάθε εικόνα του αγαπημένου προσώπου που έχει πια χαθεί».

New York Times Book Review

 

«Ένας τρυφερός και συνάμα σκληρός, άκρως συγκινητικός, φόρος τιμής στη ζωή και τον θάνατο της μητέρας της… Σε αυτό το μικρό βιβλίο η Ernaux επιχειρεί να εξηγήσει –ή, ίσως, απλώς να κατανοήσει– τις πολύπλοκες ρίζες και τα άνθη της σχέσης μητέρας-κόρης, περιγράφοντας τη ζωή της μητέρας που μόλις έχασε».

Washington Times

 

Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ

 

 

Η Συγγραφέας

 

Η Annie Ernaux (Ανί Ερνό, 1940) είναι μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες συγγραφείς της Γαλλίας. Έχει λάβει πλήθος διακρίσεων για το πλούσιο πεζογραφικό της έργο που αφορμάται από την προσωπική της εμπειρία, στο οποίο ξεχωριστή θέση έχει η αυτοβιογραφία της με τίτλο Τα χρόνια (2008). Μεταξύ άλλων τιμήθηκε με το βραβείο Μαργκερίτ Γιουρσενάρ για τη συνολική της συνεισφορά στα γράμματα, ενώ ήταν υποψήφια για το Man Booker International το 2019.

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο της Ο τόπος

 

 

 

0