Το The Book.Gr προτείνει γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο το μυθιστόρημα του Μπράντον Τέιλορ «Αληθινή ζωή» από τις εκδόσεις Κάκτος.
Η πρώτη του εμφάνιση πραγματοποιήθηκε δυναμικά αφου το βιβλίο του <<Η αληθινή ζωή>> του χάρισε μια θέση στην τελική εξάδα για το βραβείο Booker 2020.
Στην Ελλάδα μεταφράστηκε από τον Αλέξη Καλοφωλιά και κυκλοφόρησε μόλις τον περασμένο Απρίλιο. Παρεμπιπτόντως, η παγκόσμια ημέρα μετάφρασης ήταν πρόσφατα στις 30 Σεπτεμβρίου.
Η πλοκή:
Ο Γουάλας είναι ένας gay, Αφροαμερικανός μεταπτυχιακός φοιτητής της Βιοχημείας από μια μικρή πόλη στην Αλαμπάμα. Το πανεπιστήμιο που σπουδάζει σε μια Μεσοδυτική πόλη αποτελείται κατά κόρον από Λευκούς φοιτητές.
Είναι ο πρώτος Μαύρος σπουδαστής που έγινε δεκτός στο πρόγραμμα εδώ και δεκαετίες κι έχει σκέψεις για να να το εγκαταλείψει γιατί αισθάνεται ότι δεν “χωράει” κι έχει κουραστεί να προσπαθεί να κάνει τα πράγματα να λειτουργήσουν.
Η ιστορία ξεκινά λίγο αφότου ένα από τα πειράματα του Γουάλας, με νηματοειδείς σκώληκες, έχει πάει στραβά και ο Γουάλας υποψιάζεται έναν από τους συμφοιτητές του για σαμποτάζ. Στον επιτηρητή της εργασίας του δεν θα υποστηρίξει τον εαυτό του.
Τα Σαββατοκύριακα παρακολουθούμε τις χλιαρές συγκεντρώσεις με τους (Λευκούς) φίλους του, τις στιγμές μοναξιάς, τις ώρες στο εργαστήριό του και μια σειρά συναντήσεων με τον φίλο του Μίλερ.
Επίσης μέσα από αναδρομές εξιστορούνται γεγονότα που μας πάνε πριν την έναρξη του μυθιστορήματος, όπως ο πρόσφατος θάνατος του πατέρα του, η απουσία του Γουάλας στην κηδεία, η δύσκολη σχέση του με τη μητέρα του, η σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη στα χέρια ενός οικογενειακού φίλου.
Ο Γουάλας συνευρίσκεται ερωτικά με τον συμφοιτητή του τον Μίλερ, έναν νεαρό άνδρα που ισχυρίζεται ότι είναι straight αλλά ξεκινά ο ίδιος ουσιαστικά την σχέση. Σε όλη την αφήγηση ο Γουάλας προσπαθεί να συμβιβαστεί με τα μικτά του συναισθήματα. Για παράδειγμα, μετά την πρώτη τους κοινή νύχτα, ο Γουάλας φεύγει χωρίς να τον αποχαιρετήσει και αργότερα παλεύει με την αδυναμία του να δει τον Μίλερ ως άνθρωπο που αξίζει επίσης προσοχή και συμπάθεια.
Το ότι ο Γουάλας είναι ο μόνος Μαύρος στο πρόγραμμα και ένας από τους πολύ λίγους στην ευρύτερη κοινότητα του Πανεπιστημίου είναι η αιτία μερικών ενδεικτικών σκηνών:
Τον περνούν για έμπορο ναρκωτικών σε ένα κατάστημα μέσα στην πανεπιστημιούπολη, κάποιοι παρευρισκόμενοι πλούσιοι Λευκοί, σε ένα πάρτυ που γίνεται για συγκέντρωση χρημάτων για “ευαγείς σκοπούς”, συζητούν χαμηλόφωνα για τις μεταβολές στη δημογραφική σύσταση του προγράμματος, σε μια επίσκεψη για ένα πάρτυ στο σπίτι ενός άλλου φοιτητή στην πόρτα τον ρωτούν αν έχει χαθεί, ένας Γάλλος συμφοιτητής του, τον συμβουλεύει ότι θα πρεπε να νιώθει ευγνώμων που έχει μια θέση στο πρόγραμμα, αφού λέει, οι μαύροι πρέπει να είναι ευγνώμονες και να καλωσορίζουν τις ευκαιρίες που τους δίνονται.
Ο ίδιος ο Γουάλας παλεύει να αναγνωρίσει πότε με τη σειρά του συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο απέναντι σε κάποιον, όπως στην περίπτωση ενός Ασιάτη-Αμερικανού συμφοιτητή του, τον οποίο απορρίπτει και στη συνέχεια επιπλήττει τον εαυτό του για αυτό.
Από τη σελίδα των εκδόσεων Κάκτος.
“Η Αληθινή ζωή είναι μια νουβέλα σχεδόν οδυνηρής έντασης, μια ιστορία που θέτει το ερώτημα αν είναι δυνατόν να ξεπεράσουμε τις προσωπικές πληγές μας και με ποιο κόστος.”
Καλή ανάγνωση!
0