Caroline Emcke «Εναντίον του μίσους» από τις εκδόσεις Πόλις

Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί το βιβλίο της Καρολίν Έμκε «Εναντίον του μίσους» σε μετάφραση του Χρήστου Αστερίου.

 

Το Βιβλίο

Caroline Emcke «Εναντίον του μίσους» από τις εκδόσεις Πόλις

Caroline Emcke
Εναντίον του μίσους
μετάφραση: Χρήστος Αστερίου
σελίδες: 248 | isbn: 978-960-435-678-2 | τιμή: 17,70 ευρώ

 

«Θα πρέπει να βάλουμε στο παιχνίδι όλα όσα στερούνται οι θιασώτες του μίσους: την ικα¬νότητα για ειρωνεία, την αμφιβολία, και το όραμα μιας ανοιχτής κοινωνίας».
Carolin Emcke

 

Στο δοκίμιό της «Εναντίον του μίσους», η Καρολίν Έμκε, μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες Γερμανίδες διανοούμενες, ασχολείται με τα μεγάλα θέματα του καιρού μας: τον ρατσισμό, τον φανατισμό, την αποστροφή για τη δημοκρατία. Σε μια ολοένα πιο πολωμένη και κατακερματισμένη κοινωνία, έχει πλέον επικρατήσει ένας τρόπος σκέψης που αμφισβητεί τις θέσεις των άλλων αλλά ποτέ δεν αναρωτιέται για τις δικές του. Στη δογματική αυτή προσέγγιση, που αγνοεί την πολυπλοκότητα των ζητημάτων, η Έμκε αντιπαραθέτει έναν ύμνο στην πολυφωνία και τη «μη καθαρότητα», πεπεισμένη ότι έτσι περιφρουρείται η ελευθερία των ατόμων, ακόμα και όσων αποκλίνουν από τον κανόνα. Και μόνο η επίδειξη θάρρους απέναντι στο μίσος και η διάθεση υποστήριξης και υπεράσπισης της πολυφωνίας θα επιτρέψουν την επιβίωση της δημοκρατίας· μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιπαρατεθούμε αποτελεσματικά στον θρησκευτικό και εθνικιστικό φανατισμό.

Ένα βιβλίο για όσους αναζητούν τροφή για σκέψη και πειστικά επιχειρήματα στη μάχη της υπεράσπισης του ανθρωπισμού και της ανοιχτής κοινωνίας.

 

Δημοσιογραφία και φιλοσοφία δεν τα πάνε και τόσο καλά μεταξύ τους. Η Καρολίν Έμκε καταργεί ωστόσο αυτό τον ανταγωνισμό, συνδυάζοντας μια εντυπωσιακή καριέρα δημοσιογράφου του πεδίου και πολεμικής ανταποκρίτριας με ένα θεωρητικό έργο εμπνευσμένο από τον Γιούργκεν Χάμπερμας και τον Άξελ Χόνετ.

Απέναντι στον μοδάτο νεοσυντηρητισμό, που διαρκώς αναζητεί προσχήματα και επιδιώκει να δικαιολογήσει το μίσος, η Έμκε, που ανήκει στην Αριστερά και υπερασπίζεται σθεναρά την ομοφυλοφιλία της, καταγγέλλει τη νοσταλγία μιας κλειστής και ομοιογενούς κοινωνίας, την οποία εκμεταλλεύεται η Άκρα Δεξιά.

Le Monde

 

Καινοφανές και σαγηνευτικό κράμα φιλοσοφίας, δημοσιογραφικής έρευνας και λογοτεχνίας, όπου συναντάμε τον Σαίξπηρ και τον Αντόρνο, τον Γκαίτε και τον Ντεριντά, τον Έλιοτ και τον Φανόν. Όπου γίνεται λόγος για την ομοφοβία και την Άκρα Δεξιά, τον Ορλάντο και την ισλαμοφοβία. Αφήγηση ευαίσθητη, ενίοτε πολύ προσωπική και τεκμηριωμένη.

Libération

 

Η Καρολίν Έμκε καλεί σε δημοκρατική επαγρύπνηση και σε μια αποφασιστική στράτευση εναντίον κάθε θεωρίας που κηρύσσει το μίσος. Νόμοι υπάρχουν και είναι απαραίτητοι, αλλά δεν επαρκούν. Η Έμκε μάς ζητά να κινητοποιηθούμε και να υπερασπιστούμε χωρίς ανάπαυλα την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπινων όντων.

Réforme

 

Η Συγγραφέας

Caroline Emcke «Εναντίον του μίσους» από τις εκδόσεις Πόλις

Η Καρολίν Έμκε γεννήθηκε το 1967 στο Mülheim της Γερμανίας. Σπούδασε φιλοσοφία, πολιτικές επιστήμες και ιστορία στη Φρανκφούρτη (με τον Γιούργκεν Χάμπερμας), στο Λονδίνο και στο Χάρβαρντ. Υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στη φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης (υπό την εποπτεία του Άξελ Χόνετ).

Εργάστηκε ως διεθνής ρεπόρτερ και πολεμική ανταποκρίτρια του Der Spiegel, με αποστολές στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Κόσοβο και το Ιράκ (1998-2006), και της Die Zeit, με αποστολές στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη, το Πακιστάν, την Αίγυπτο, το Ιράκ, την Αϊτή και τις ΗΠΑ (2007-2014). Από το 2014 είναι αρθρογράφος στις εφημερίδες Süddeutsche Zeitung και El País.

Το «Εναντίον του μίσους» βραβεύθηκε με την κορυφαία τιμητική διάκριση στη Γερμανία, το Βραβείο Ειρήνης των Γερμανών Βιβλιοπωλών.

Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο της Καρολίν Έμκε «Ο δικός μας πόθος».

 

Caroline Emcke «Εναντίον του μίσους» από τις εκδόσεις Πόλις

 

0