Από τις εκδόσεις Δωδώνη κυκλοφορεί η νέα ποιητική συλλογή της Χριστίνας Γεωργιάδου με τίτλο “Γόος”.

 

 

“Γόος” είναι ο τίτλος της δεύτερης ποιητικής συλλογής της Χριστίνας Γεωργιάδου. Χωρισμένη σε τρεις μεγάλες ενότητες –υπό τους τίτλους Σάρκινα, Νέφινα, Πύρινα– περιλαμβάνει 55 ποιήματα που κραυγάζουν «λυγμούς προαιώνιους» για τον έρωτα, την αγάπη, για τη μοίρα και τη φύση του ανθρώπου και του κόσμου.

 

 

Το βιβλίο

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ

“ΓΟΟΣ”

ΤΙΜΗ: 7,42 E        ΣΕΛΙΔΕΣ: 88   

ISBN: 978-960-558-254-8

 

Ξεκινώντας από τον προσωπικό γόο στην ενότητα Σάρκινα, που απαρτίζεται από ποιήματα περισσότερο αυτοβιογραφικά, ακολουθεί η ενότητα Νέφινα, όπου κρίνεται ο άνθρωπος ως οντότητα πνευματική, άρα επαναστατική, μέσα στη φύση∙ μια φύση όμως που, πέρα από τη μαυλιστική της διάσταση, οδηγεί σε πνευματικά μονοπάτια, έκστασης, θέωσης, μέθεξης. Ωστόσο, ο άνθρωπος, εκτός από την πνευματική του φύση, έχει και μια βίαιη, εγωιστική,  κτηνώδη πλευρά, που οδηγεί στη φθορά, στη διάλυση. Έτσι, κλείνει η ποιητική συλλογή με την ενότητα Πύρινα, στηλιτεύοντας αυτήν ακριβώς τη σκοτεινή πλευρά, το διττό της ανθρώπινης φύσης.

 

Η ίδια αναφέρει:

«Πώς να μιλήσεις γι’ αυτά που γράφεις; Σταλαγματιές είναι της γδαρμένης ψυχής σου, αποκοτιές ανοίγματος σ’ έναν κόσμο άλλο… Οι εσώτερες φωνές σου είναι, τα ψιθυρίσματα της μούσας σου που αόρατη και άγνωρη σε μυεί στα μυστικά του σύμπαντος κόσμου.»

 

 ‘‘Νεκρή αθωότητα

 

Στήνω τα πιόνια

στη σκακιέρα

«Οι αθώοι φεύγουν πάντα πρώτοι»

    μου λες

 

 

Κοράκια αγγίζουν

τις παλάμες

στα εκατόχρονά τους

 

Πενθούν

την εκατέρωθεν

νεκρή αθωότητα

                ”

 

 

Η Συγγραφέας

Η Χριστίνα Γεωργιάδου γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κατερίνη Πιερίας. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Α.Π.Θ. και Μετάφραση στο Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται ως καθηγήτρια Αγγλικών στη Μέση Εκπαίδευση.

Εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή  Σπορά  το 2016 (εκδόσεις Κυριακίδη), για την οποία έλαβε το βραβείο Μαρία Πολυδούρη 2017 στα Θ΄ Πολυδούρεια. Κριτικές για τη συλλογή έχουν γραφτεί στα λογοτεχνικά περιοδικά “Πνευματική Ζωή” και “Νουμάς”, στα φιλολογικά περιοδικά Φιλολογική  και Θέματα Παιδείας, ενώ υπήρξαν και διαδικτυακές κριτικές, στο Στίγμα Λόγου από την Κρις Λιβανίου, στο FRACTAL από τη Διώνη Δημητριάδου, και στο diastixo από τον Πέτρο Γκολίτση.

 

 

1