Το The Book.Gr προτείνει για αυτό το Σαββατοκύριακο το βιβλίο της Διδώς Σωτηρίου “Οι νεκροί περιμένουν” που δημοσιεύτηκε αρχικά το 1959 και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

 

«Καλύτερα όμως να σας συστηθώ εξαρχής, μια και θα γνωριστούμε καλά. Το όνομά μου είναι Αλίκη Μάγη. Μα αν βιάζομαι να συστηθώ, δεν πάει να πει πως είμαι και η κεντρική ηρωίδα. Μια αφηγήτρια είμαι. Οι ήρωες είναι πολλοί και ο καθένας τους ξεπροβάλλει με την ώρα του, γέννημα θρέμμα της ταραγμένης του εποχής.
Ίσως μάλιστα το σημαντικό να μην είναι καν οι άνθρωποι που θα γνωρίσετε, μα τα είκοσι πέντε χρόνια που καλύπτουν με τα γεγονότα τους αυτήν εδώ την αφήγηση…»

 

Ο ξεριζωμός των ελληνικών πληθυσμών της Μικρασίας, οι σκληρές δοκιμασίες και η μετεγκατάστασή τους σε αμιγώς ελληνικό έδαφος αποτελούν το υλικό του πρώτου μυθιστορήματος της Διδώς Σωτηρίου.

 

“Ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι βρεθήκανε ξαφνικά έξω απ’ την προγονική τους γη. Παράτησαν σκοτωμένα παιδιά και γονιούς άταφους. Παράτησαν περιουσίες, τον καρπό στα δένδρα και στα χωράφια, το φαΐ στη φουφού, τη σοδειά στην αποθήκη, το κομπόδεμα στο συρτάρι, τα πορτρέτα των προγόνων στους τοίχους. Και βάλθηκαν να τρέχουν να φεύγουν κυνηγημένοι απ’ το τούρκικο μαχαίρι και τη φωτιά του πολέμου. Έρχεται μια τραγική στιγμή στη ζωή του ανθρώπου, που το θεωρεί τύχη να μπορέσει να παρατήσει το έχει του, την πατρίδα του το παρελθόν του και να φύγει, να φύγει λαχανιασμένος αποζητώντας αλλού τη σιγουριά. Άρπαξαν οι άνθρωποι βάρκες, καΐκια, σχεδίες, βαπόρια, πέρασαν τη θάλασσα σ’ έναν ομαδικό, φοβερό ξενιτεμό. Κοιμήθηκαν αποβραδίς νοικοκυραίοι στον τόπο τους και ξύπνησαν φυγάδες, θαλασσοπόροι, άστεγοι άποροι, αλήτες και ζητιάνοι στα λιμάνια του Πειραιά, της Σαλονίκης, της Καβάλας του Βόλου, της Πάτρας”.

 

Μέσα από την αφήγηση μιας κορασίδας η Σωτηρίου μας παρουσιάζει πως οι φιλίες αλλά και η ευτυχής συνύπαρξη αλλοεθνών γίνονται μίσος και αλληλοσπαραγμός μπροστά στις βουλές των δυνατών. Ολοκληρωμένοι χαρακτήρες που προσδίδουν στο κείμενο μοναδικότητα συνάμα και την προσήκουσα δραματικότητα. Ένα κλασικό κείμενο που δεσμεύει κάθε εποχή αναδεικνύοντας με τα πιο ρεαλιστικά χρώματα πως ο άνθρωπος γίνεται έρμαιο των αποφάσεων των δυνατών. Η δεινή αφηγηματική ματιά της Διδώς Σωτηρίου στηλιτεύει εντέχνως την αποτρόπαιη όψη των πραγμάτων.

 

 

Η βιβλιοπρόταση…

“Ενάμισι εκατομμύριο αγωνίες και οικονομικά προβλήματα ξεμπαρκάρανε στο φλούδι της Ελλάδας, με μια θλιβερή ταμπέλα κρεμασμένη στο στήθος: «Πρόσφυγες!»

Το βιβλίο “Οι νεκροί περιμένουν” της Διδώς Σωτηρίου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος

 

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα…

Η Διδώ Σωτηρίου γεννήθηκε το 1909 στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας. Λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής αναγκάστηκε να φύγει στην Αθήνα με την οικογένειά της. Τελειώνοντας τις γυμνασιακές της σπουδές, σπούδασε Γαλλική φιλολογία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Το 1933 παντρεύτηκε τον εκπαιδευτικό Πλάτωνα Σωτηρίου. Ασχολήθηκε κυρίως με την δημοσιογραφία όπου έχει βραβευθεί και με τη λογοτεχνία αφήνοντας πίσω ένα πολυσήμαντο έργο. Έχει γράψει θεατρικά μονόπρακτα, μελέτες, βιβλία για εφήβους καθώς και ιστορικά δοκίμια. Έχει βραβευτεί με το βραβείο Iπεκτσί (1985), το Kρατικό Eιδικό Bραβείο Λογοτεχνίας (1989), το Bραβείο Aκαδημίας Aθηνών για το σύνολο της προσφοράς της (1990) και τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος (1995). Απεβίωσε το 2004.

 

 

1