"Δημοκρατία και Οικονομία" των Ν.Κυριαζή - Ε.Μ.Οικονόμου, γράφει ο Κώστας Τραχανάς

Ο Κώστας Τραχανάς γράφει στο The Book.Gr για το βιβλίο «Δημοκρατία και Οικονομία: Μια αναλυτική Ιστορία της Δημοκρατίας από τη γέννησή της μέχρι σήμερα» των Ν.Κυριαζή – Ε.Μ.Οικονόμου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ενάλιος.

 

Στη διάρκεια της ιστορίας τα δημοκρατικά πολιτεύματα αποτελούσαν την εξαίρεση παρά τον κανόνα. Η δημοκρατία ξεκίνησε σε ορισμένες ελληνικές πόλεις-κράτη στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. διαδόθηκε περισσότερο τον 4ο αιώνα που είναι ο Χρυσός Αιώνας της αρχαίας δημοκρατίας και συνεχίστηκε στον ελληνικό χώρο μέχρι τα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ. και τη ρωμαϊκή κατάκτηση. Στη Ρώμη, μέχρι τα τέλη του 2ου , αρχές του 1ου αιώνα π.Χ. υπήρχε ένα μεικτό πολίτευμα, με στοιχεία δημοκρατίας. Από τον 2ο αιώνα π.Χ. πρέπει να μεσολαβήσουν σχεδόν 15 αιώνες για να ξαναεμφανισθεί ένα δημοκρατικό πολίτευμα, στα τρία αρχικά καντόνια της Ελβετίας… Παντού και πάντα η δημοκρατία ήταν εύθραυστη και αντιμετώπιζε εχθρούς που ήθελαν να την καταργήσουν, ολιγαρχικούς, τυράννους, βασιλείς και αυτοκράτορες, εχθρούς εσωτερικούς και εξωτερικούς.

Τα δημοκρατικά πολιτεύματα στην ιστορία υπερείχαν από τα μη δημοκρατικά στην οικονομική τους απόδοση. Έτσι, υπάρχει στενή αλληλεξάρτηση ανάμεσα στη δημοκρατία και την οικονομία: Η δημοκρατία προάγει συνήθως την οικονομία και μία ισχυρή οικονομία διατηρεί και εμβαθύνει τη δημοκρατία και τους πολιτικούς θεσμούς που τη συναποτελούν.

Η καλή λειτουργία της δημοκρατίας απαιτεί ισχυρή οικονομία. Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, η αμφισβήτηση της δημοκρατίας αυξάνεται , η αστάθεια μεγαλώνει και σε ορισμένες περιπτώσεις η δημοκρατία καταρρέει , ενώ τα ακραία κόμματα ενισχύονται. Η ιστορία της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης είναι πολύ γνωστή, αλλά βέβαια όχι η μοναδική.Η πολιτική αστάθεια σε χώρες της λατινικής Αμερικής ήταν και είναι αποτέλεσμα οικονομικής κρίσης και η άνοδος ακραίων κομμάτων όπως σε Ελλάδα, Γαλλία, κ.λ.π. είναι επίσης αποτέλεσμα της οικονομικής δυσπραγίας.

Βασικό επιχείρημα αυτού του βιβλίου είναι πως η σχέση δημοκρατίας και οικονομίας είναι αλληλένδετη.

Η δημοκρατία λειτουργεί καλά όταν η οικονομία είναι ισχυρή και το αντίθετο. Η οικονομία επίσης είναι μέχρι τώρα ισχυρή σε δημοκρατικά καθεστώτα, επειδή αυτά προστατεύουν τα περιουσιακά δικαιώματα, περιορίζουν κάθε μορφής αυθαιρεσία και έτσι δίνουν ισχυρά κίνητρα για επενδύσεις, επιχειρηματικές πρωτοβουλίες κ.λ.π. Η δημοκρατία προσφέρει το καλύτερο θεσμικό πλαίσιο για ανάπτυξη. Ακόμη και πολιτικά μη δημοκρατικές χώρες, όπως η Κίνα, πέτυχαν ισχυρούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης όταν, τουλάχιστον στην οικονομία τους, υιοθέτησαν το «δυτικό» δημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, με προστασία περιουσιακών δικαιωμάτων, ιδιωτική πρωτοβουλία και ιδιωτικές επιχειρήσεις, κέρδος κ.λ.π.

Είναι η δημοκρατία το καλύτερο πολίτευμα ;

Γιατί γεννήθηκε η δημοκρατία στην αρχαία Ελλάδα και όχι αλλού;

Είναι οι Έλληνες που δημιουργούν τις πρώτες ομοσπονδίες;

Είχε εθνικό κτηματολόγιο από το 1200 π.Χ. το παλάτι της Πύλου;

Υπάρχουν στα Ησιόδεια ποιήματα, θέματα περιουσιακών δικαιωμάτων;

Οι πρώτες τράπεζες δημιουργούνται στην αρχαία Αθήνα και  στον  Πειραιά;

Η αθηναϊκή ασημένια  δραχμή, οι περίφημες γλαύκες, χρησιμοποιούνταν τον 5ο και 4ο αιώνα ως διεθνές μέσο συναλλαγής;

Πρώτοι οι Αθηναίοι εφαρμόζουν αυτό που ονομάζουμε οικονομική δημοκρατία;

Οι Αθηναίοι δημιουργούν την πρώτη σύγχρονη οικονομία;

Τι ρόλο έπαιξε στη δημοκρατία, ο Ναυτικό Νόμος του Περικλή;

Τι ήταν η Σεισάχθεια του Σόλωνα;

Ήταν η τριηραρχία των Αθηναίων μια συγκαλυμμένη μορφή φορολογίας;

Είναι οι Ελβετοί που ξανα-ανακαλύπτουν την άμεση δημοκρατία από τον 13ο αιώνα μ.Χ.;

Τι σχέση έχει με τη δημοκρατία  η ελληνική οπλιτική φάλαγγα και οι τριήρεις;

Οι Αθηναίοι οπλίτες μεταβάλλονται σε πολίτες της πόλης και δημοκράτες ;

Τι σχέση έχουν  με τη δημοκρατία ταΑγγλικά τμήματα τοξοτών;

Ποιες είναι οι βασικές πολιτικές αρχές της MagnaCarta;

Γιατί υπερίσχυσαν οι ευρωπαϊκοί δημοκρατικοί νάνοι εναντίον των ασιατικών αυτοκρατορικών γιγάντων;

Ποιοι ήταν οι ζητιάνοι και οι σκύλοι της θάλασσας;

Η Αθηναϊκή Δημοκρατία , η Αγγλία και οι Ενωμένες Επαρχίες ακολουθούν παράλληλες ιστορικές πορείες;

Ήταν ο 17ος αιώνας ο χρυσός αιώνας των Επτά  Ενωμένων Επαρχιώντων Κάτω Χωρών;

Ήταν το Άμστερνταμ η «αγορά» της πληροφορίας  και το διακομετακομιστικό κέντρο του κόσμου, όπως ο Πειραιάς για τη Μεσόγειο της Κλασσικής Περιόδου;

Τι σχέση έχουν τα μπαχαρικά με τη δημιουργία νέων θεσμών και την χρηματοοικονομική επανάσταση του 17ου αιώνα;

Ποιες είναι οι σύγχρονες μορφές άμεσης δημοκρατίας;

Ποια ήταν η αυτοκρατορία του Ωκεανού;

Πώς εμπνεύστηκαν οι Αμερικανοί Πατέρες του συντάγματος από τις ελληνικές ομοσπονδίες;

Ποια είναι η φημισμένη Πρωτοβουλία 13;

Η σημερινή Πολιτεία της Καλιφόρνιας εφαρμόζει συχνά ψηφοφορίες για οικονομικά θέματα;

Οι υπερβολικοί φόροι δεν αρμόζουν σε ελεύθερους ανθρώπους γιατί περιορίζουν την ελευθερία τους;

Γιατί η Ελλάδα κατατάσσεται ως η λιγότερη δημοκρατική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Τι σημασία έχει το δόγμα του Θουκυδίδη «μέγαν το της θαλάσσης κράτος»;

Διαβάστε το. Πρόκειται για Αριστούργημα.

 

 

"Δημοκρατία και Οικονομία" των Ν.Κυριαζή - Ε.Μ.Οικονόμου, γράφει ο Κώστας Τραχανάς

Νίκος Κυριαζής – Εμμανουήλ Μάριος Οικονόμου

«Δημοκρατία και Οικονομία”

ISBN: 9789605365370

Εκδότης: ΕΝΑΛΙΟΣ

Σειρά: ΙΣΤΟΡΙΑ

Χρονολογία Έκδοσης: Οκτώβριος 2015

Αριθμός σελίδων: 560

Τιμή: 23.30€

Διαστάσεις: 21×14

 

 

Ο Νίκος Κυριαζής έλαβε το δίπλωμα και το Διδακτορικό του (Ph.D) στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Βόννης στη Γερμανία. Ήταν επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Harvard και του Trier. Από το 1995 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και από το 2013 είναι Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με έδρα τον Βόλο. Παλαιότερα είχε διατελέσει ειδικός για νομισματικά θέματα στη Γενική Διεύθυνση Μελετών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, σύμβουλος των Υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, αποτελώντας έναν από τους βασικούς σχεδιαστές του ελληνικού Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου (C4I) καθώς και Γενικός γραμματέας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης. Επιπλέον, είναι μέλος του ΔΣ της Alpha-Trust-Andromeda ΑΧΕΠΕΥ (εισηγμένης στο ΧΑΑ), αντιπρόεδρος στην ErgomanTelecommunications (εταιρία παροχής υπηρεσιών), αντιπρόεδρος στην BlackOrange (ελληνική εταιρία παραγωγής ταινιών) και πρόεδρος του Ιδρύματος Κώστας Κυριαζής. Έχει δημοσιεύσει 43 άρθρα σε διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά με κριτές και 7 επιστημονικά βιβλία, 16 άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους (8 ελληνόγλωσσους και 8 ξενόγλωσσους), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά ακαδημαϊκά συνέδρια, διεθνή και ελληνικά. Ως συγγραφέας έχει δημοσιεύσει 17 μυθιστορήματα (τέσσερα έχουν δημοσιευτεί και στα Αγγλικά ως NicholasSnow). Το 2005 τιμήθηκε από τον Γάλλο Πρόεδρο με το ανώτατο παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής (ChevalierdelaLegiond’ Honneur) για τη συνεισφορά του στη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την προετοιμασία της ΟΝΕ, ως μέλους της ομάδας εργασίας των Delors-Moreau. Άρθρα του, κυρίως οικονομικού ενδιαφέροντος, δημοσιεύονται στον ημερήσιο τύπο (Το Βήμα, Καθημερινή, Κηφισιά, Θεσσαλία, Ταχυδρόμος, Ελευθερία κ.λπ.).

O Εμμανουήλ-Μάριος Οικονόμου σπούδασε Οικονομικά στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (αποφοίτησε το 2004) ενώ το 2010 ολοκλήρωσε σε αυτό τις Μεταπτυχιακές του σπουδές με ειδίκευση στα Εφαρμοσμένα Οικονομικά. Το 2014 έλαβε το διδακτορικό του με ειδίκευση στην ανάλυση της αρχαίας ελληνικής οικονομίας, την ανάλυση της μετα-μεσαιωνικής οικονομίας της Αγγλίας και τις σύγχρονες πολιτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην οικονομική ιστορία, στην ανάλυση της αρχαίας ελληνικής και μετα-μεσαιωνικής οικονομίας στην Ευρώπη, στα θεσμικά οικονομικά, την πολιτική οικονομία, τα οικονομικά της άμυνας και τις Ευρωπαϊκές πολιτικές. Έχει δημοσιεύσει σε 12 ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, 5 ελληνικούς και ξένους συλλογικούς τόμους, στον ελληνικό πολιτικό, οικονομικό και αμυντικό τύπο και έχει συμμετάσχει σε πολλά ξένα και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια.

 

Ο Κώστας Τραχανάς είναι συνταξιούχος. Εργάστηκε για  13 χρόνια ως  Εργαστηριακός Συνεργάτης στο Τμήμα Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης του Τ.Ε.Ι.-Ηπείρου (νυν Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων). Από το 1989 κάνει παρουσιάσεις βιβλίων σε Αρτινές εφημερίδες, ενώ εκδίδει με συντακτική ομάδα το πολιτιστικό περιοδικό Έκφραση Άρτας (www.ekfrasiartas.gr)

 

0