Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορεί το βιβλίο του Γιάννη Μαστρογεωργίου “Τεχνητή νοημοσύνη και άνθρωπος: Μια απόπειρα κατανόησης της εποχής μας.

 

 

Ένα μοναδικό πόνημα στην ελληνική βιβλιογραφία από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, που ασχολείται με τις οικονομικές, κοινωνικές αλλά και ηθικές επιπτώσεις της ραγδαίας εξάπλωσης των εφαρμογών της Τεχνητής Νοημοσύνης.

 

 

Το Βιβλίο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΣΤΡΟΓΕΩΡΓΙΟΥ

“ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ 

ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Μια απόπειρα κατανόησης της εποχής μας”

Πρόλογος: Χρήστος Ταραντίλης

Σελίδες: 96 • Σχήμα: 14,5Χ20,5

ΙSBN: 978-960-484-582-8 • Τιμή: 8,99 €

 

Τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη και γιατί η εξάπλωση των εφαρμογών της αποτελεί μια τόσο ανατρεπτική αλλαγή; Θα επιδεινώσει η ανάπτυξή της τις αντιφάσεις της σύγχρονης κοινωνίας ή μήπως θα μας βοηθήσει να οικοδομήσουμε έναν καλύτερο κόσμο; Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε και να πραγματώσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα σε έναν κόσμο Τεχνητής Νοημοσύνης;

Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει ήδη διαδοθεί σε τομείς όπως οι ψηφιακές πλατφόρμες, οι τράπεζες, το ηλεκτρονικό εμπόριο, η ασφάλιση, η υγειονομική περίθαλψη, η ενέργεια, η άμυνα και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Η εξέλιξή της όμως θα πρέπει να συμβαδίζει με θεσμικές πρωτοβουλίες για την ορθή χρήση της, κάτι που θα απαιτήσει όχι μόνο περισσότερη δουλειά αλλά και τη σταθερή πεποίθηση ότι ο στόχος αξίζει την προσπάθεια, προς όφελος όλων.

 

Ο Γιάννης Μαστρογεωργίου αναλύει και εξηγεί τις πολλαπλές επιδράσεις που φέρει η εξάπλωση της Τεχνητής Νοημοσύνης και καταθέτει ολοκληρωμένες προτάσεις για τη διαμόρφωση ενός ανθρωποκεντρικού πλαισίου διακυβέρνησης, το οποίο θα διασφαλίσει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν θα τεθούν σε δοκιμασία.

 

 

«Μια συνοπτική ανάλυση για τη σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανθρώπου στη σύγχρονη εποχή».

Χρήστος Ταραντίλης, καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης και Λήψης Αποφάσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

 

Ο Συγγραφέας

Ο Γιάννης Μαστρογεωργίου είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις, στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Οικονομία και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σήμερα, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τον Ιούλιο 2019 είναι Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στην Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο της επιστημονικής του δραστηριότητας έχει εκπονήσει μελέτες για το Προσφυγικό, το Δημογραφικό, τη δομή της ΟΝΕ, το flat tax, τις συνέπειες μίας απόφασης για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, τη silver economy. Έχει ασχοληθεί σε βάθος με την έννοια της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και είναι συγγραφέας δύο βιβλίων για αυτή: «Ευκαιρίες, γκρίζες ζώνες και προεκτάσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης» και «Τα εργαλεία της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και πώς αναδιαμορφώνουν τη ζωή μας».

 

 

1