Το The Book.Gr προτείνει για αυτό το Σαββατοκύριακο το βιβλίο του Διονύση Σιμόπουλου “Από τα Ψηλαλώνια στο φεγγάρι” που κυκλοφόρησε το 2019 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

 

“Σε λιγότερο από μια εβδομάδα από την άφιξη μου στην Αμερική ο κόσμος αντιμετώπισε έναν τρομακτικό κίνδυνο που έφερε τις δύο υπερδυνάμεις πολύ κοντά σε έναν πυρηνικό πόλεμο. Η επονομαζόμενη έκτοτε “Κρίση των πυραύλων της Κούβας” ήταν μια αντιπαράθεση διάρκειας δεκατριών ημερών, από τις 16 έως τις 28 Οκτωβρίου του 1962, μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης”

Το βιβλίο του Διονύση Σιμόπουλου “Από τα Ψηλαλώνια στο φεγγάρι: Η περιπέτεια της κατάκτησης του διαστήματος” αφηγείται την πορεία του ανθρώπου προς τα άστρα και αναθυμάται στιγμές της προσωπικής του διαδρομής. Μιας διαδρομής που εν πολλοίς συνέβαλε και στην εξέλιξη της αστροφυσικής στη χώρας μας.

Από τις παιδικές αναμνήσεις μέχρι την πρώτη του τηλεσκοπική παρατήρηση και την εξέλιξή τους. Η επιλογή καριέρας και το ταξίδι του στην Αμερική για σπουδές την ώρα που ο διαστημικός ανταγωνισμός ΗΠΑ και ΕΣΣΔ ήταν στο αποκορύφωμα και ξεκινούσαν οι πρώτες κατακτήσεις (πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν / αμερικανικό πρόγραμμα Mercuri).

Μέσα από το ξεδίπλωμα των σελίδων παρακολουθούμε παράλληλα με το χτίσιμο της λαμπρής του καριέρας σημαντικά βήματα της ανθρωπότητας. Την απόφαση Κένεντι για επανανδρωμένο ταξίδι στην σελήνη. Το πρόγραμμα Gemini. Οι αποστολές Apollo και οι εκπληκτικές ανακαλύψεις…

“Καθώς το Apollo 8 συνέχιζε να κινείται στην τροχιά του γύρω από τη σελήνη κατευθυνόμενο από τη σκοτεινή προς τη φωτεινή της πλευρά, οι τρεις αστροναύτες άρχισαν να βλέπουν επιτέλους την ανώμαλη και σπαρμένη από κρατήρες επιφάνειά της να αναδύεται σιγά σιγά μέσα από το σκοτάδι καθώς άρχιζε να τη φωτίζει το φως του Ήλιου. Το θέαμα ήταν πράγματι εντυπωσιακό. Δεν μπορούσαν  όμως να φανταστούν ότι λίγο αργότερα θα παρατηρούσαν και κάτι που ακόμα και οι επιστήμονες της ΝΑSΑ δεν είχαν προβλέψει, κάτι ακόμα πιο εκπληκτικό. Καθώς το Αpollo 8 συμπλήρωνε την τρίτη περιστροφή του γύρω από τη σελήνη, ξεπροβάλλοντας για μια ακόμα φορά από τη σκοτεινή της πλευρά προκειμένου να αρχίσει την τέταρτη διέλευσή του πάνω από την πλευρά της σελήνης που φαίνεται από τη Γη, ο Μπόρμαν, ο Λόβελ και ο Άντερς αντίκρισαν ένα θέαμα που κανένα ανθρώπινο μάτι δεν είχε δει ως τότε: τη Γη να ανατέλλει πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης!”

…η εξερεύνηση της Σελήνης και οι τελευταίες αποστολές Apollo που συμπίπτουν με την επιστροφή του Δ. Σιμόπουλου στην Ελλάδα και την ανάληψη του Ευγενίδειου Πλανητάριου. Η εξέλιξή του τα χρόνια διεύθυνσής του μέχρι την ολοκλήρωση.

Μια πορεία περισσότερο από πενήντα χρόνια …γιατί εκείνο που μετράει περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο στη ζωή, όπως λέει ο ίδιος,  είναι το ταξίδι, η διαδρομή, η πορεία κι ό,τι εκείνη σου προσφέρει, αλλά και οι ανθρώπινες σχέσεις που δημιουργούνται στη διάρκεια του ταξιδιού. 

Η βιβλιοπρόταση…

“Γιατί είναι στη φύση μας να ερευνάμε, να είμαστε ταξιδιώτες  και εξερευνητές. Κι όταν θα είμαστε έτοιμοι, θα πάμε στα άστρα. Γιατί είναι δικαίωμα μας, και μοίρα μας”.

Το βιβλίο “Από τα Ψηλαλώνια στο φεγγάρι” του Διονύση Σιμόπουλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

 

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα…

Ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος γεννήθηκε το 1943 στα Γιάννενα. Είναι αστροφυσικός, επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου, βραβευμένος για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση, με σημαντική συγγραφική και δημοσιογραφική δραστηριότητα στον Τύπο, στην τηλεόραση και ως σεναριογράφος σε ενημερωτικές εκπομπές.

Σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία και Αστροφυσική στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Άρχισε να εργάζεται τον Ιανουάριο του 1968 στο Κέντρο Τεχνών και Επιστημών της Λουιζιάνα όπου χρημάτισε Βοηθός Διευθυντής Εκπαίδευσης και Διευθυντής Πλανηταρίου.

Τον Οκτώβριο του 1972 προσκλήθηκε στην Αθήνα από το Ίδρυμα Ευγενίδου όπου εργάστηκε ως Διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου μέχρι το 2014. Χρημάτισε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση (1994-2002), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (1978-2008), Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πλανηταρίων (1976-2008). Είναι Εταίρος (Fellow) της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Αγγλίας (από το 1978) και της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (από το 1980), και τακτικό μέλος πολλών άλλων διεθνών επιστημονικών οργανώσεων.

Το 1996 έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση (IPS Service Award) της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων για τη συνεισφορά του στη διεθνή αστρονομική εκπαίδευση, ενώ το 2006 τιμήθηκε με τον «Ακαδημαϊκό Φοίνικα» του Υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας. Το 2012 η Ένωση Ελλήνων Φυσικών τον τίμησε για τη σημαντική του συμβολή στην εκλαΐκευση της επιστήμης στη χώρα μας.

Με στόχο τη σωστή μαζική επιμόρφωση έχει γράψει περισσότερα από 27 βιβλία, πάνω από 500 σενάρια με θέματα επιστημονικής επιμόρφωσης σε σειρές εκπομπών για την τηλεόραση, πάνω από 250 σενάρια (κείμενα και σκηνοθεσία) πολυθεαμάτων Πλανηταρίου, κι έχει δώσει πάνω από 500 διαλέξεις με θέματα Επιστήμης και Αστροφυσικής σ’ ολόκληρη τη χώρα.

 

 

2