Το The Book.Gr  σας παρουσιάζει το εκδοτικό πρόγραμμα του Κάκτου για το α’ εξάμηνο του 2021.

 

 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2021

 

ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΖΥΓΙΟΥ, Jacqueline Newman (Σελ. 392)

Δοκίμιο

 

Από την κορυφαία Αμερικανίδα δικηγόρο σε θέματα διαζυγίου. Σκοπός να βοηθήσει τον αναγνώστη:

–          Να αποφασίσει αν είναι πραγματικά έτοιμος να πάρει διαζύγιο

–          Να προστατέψει τα οικονομικά του και να καταλάβει το μοίρασμα της περιουσίας

–          Να βρει τον κατάλληλο δικηγόρο για τη δική του περίπτωση

–          Να επιτύχει το πλάνο που επιθυμεί για την επιμέλεια των παιδιών

–          Να καταφέρει παραμείνει υγιής εν μέσω μιας περιόδου αναστάτωσης

 

 

LOVECRAFT COUNTRY, Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΛΑΒΚΡΑΦΤ, Matt Ruff (Σελ. 568)

Μυθιστόρημα

 

Μυθιστόρημα τρόμου και σκοτεινής φαντασίας, φόρος τιμής στον Χ. Λάβκραφτ, αλλά και πιο επίκαιρο από ποτέ στις μέρες μας, που αναβιώνει το κίνημα του Black Lives Matter. Απαρτίζεται από οκτώ ιστορίες συνδεόμενες μεταξύ τους και αποτελεί τη βάση της ομώνυμης επιτυχημένης σειράς του HBO.

 

 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2021

 

ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΑΛΜΟΔΟΒΑΡ ΑΝΗΜΕΡΑ, Θάνος Αλεξανδρής (Σελ. 386)

Επικαιρότητα

 

Στις σελίδες του βιβλίου αυτού συνυπάρχουν άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, της τηλεόρασης και του περιθωρίου, σε αβανγκάρντ χώρους και καλλιτεχνικά στέκια περασμένων δεκαετιών. Ένα σύμπαν, σχεδόν αλμοδοβαρικό, που είναι ένα παλίμψηστο της καψούρας, των άνομων πράξεων, του γλεντιού, του πάθους και της νύχτας. Περιλαμβάνονται δεκάδες φωτογραφίες των πραγματικών ηρώων που συνάντησε ο συγγραφέας.

 

 

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΛΑΧΤΑΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙ, Εκατερίνα Γκραφ

Μυθιστόρημα

 

Η ιστορία μιας όμορφης και περήφανης νεαρής κοπέλας που γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη στην Ουκρανία –που τότε ανήκε στην πρώην Σοβιετική Ένωση– και κατέληξε, μετά την κατάρρευση της υπερδύναμης, στην Ελλάδα. Η ζωή της, επαγγελματικά και προσωπικά, γεμάτη εντάσεις και περιπέτειες. Τρεις σύζυγοι, τρεις ζωές. Η ιστορία μιας ατίθασης γυναίκας, μιας γυναίκας που λαχταρούσε να αγαπήσει!

 

 

A THEORY OF THE APHORISM – From Confucius to Twitter, Andrew Hui

Δοκίμιο λογοτεχνικής κριτικής

 

Εξετάζονται οι ρήσεις και τα αποφθέγματα ως λογοτεχνικό είδος, σύντομο μεν, αλλά άκρως περιεκτικό. Ξεκινάει με μία ιστορική αναδρομή σε γνωμικά και ρήσεις από τον Κομφούκιο, τον Ηράκλειτο, τον Ευαγγελιστή Θωμά, τον Έρασμο, τον Bacon, τον Μπλαιζ Πασκάλ και τον Νίτσε, έως τις μέρες μας με το Twitter και τα σύντομα και με περιορισμό χαρακτήρων σχόλιά του. Με την εγκυρότητα των βιβλίων του Princeton University Press.

 

 

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΧΡΟΝΗ ΠΑΡΑΛΙΑ Φιόρη Ζαφειροπούλου

Ελληνική Πεζογραφία

 

Μια δυναμική γυναίκα προσπαθεί να διεκδικήσει όλα όσα θεωρεί ότι της ανήκουν, τον έρωτα, την αναγνώριση και την επαγγελματική καριέρα. Στο δρόμο της, όμως, θα εμφανιστούν εκείνες οι νεαρές γυναίκες που δεν πρόλαβαν να ονειρευτούν, γιατί τους έσκισαν τα πέπλα της αθωότητας και τους πέρασαν τις αλυσίδες της σωματεμπορίας. Αυτή είναι η μόνη που θα μπορέσει να τις βοηθήσει.

 

 

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021

 

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 Χρήστος Γούδης

Παιδικό Εικονογραφημένο

 

Εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο, μια σύντομη και περιεκτική αφήγηση των κυριότερων γεγονότων της Επανάστασης του 1821, με κείμενο του Χρήστου Γούδη και εικονογράφηση της συζύγου του.

 

 

ASTRONAUT ANNIE by Suzanne Slade/ Illustrated by Nicole Tadgell

Παιδικό εικονογραφημένο

 

Παιδικό εικονογραφημένο και βραβευμένο βιβλίο με θέμα τα όνειρα των παιδιών για το τι θα γίνουν όταν μεγαλώσουν.  Περιέχει και πληροφορίες για τις γυναίκες επιστήμονες που έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα στη NASA.

 

 

IS THERE LIFE AFTER DEATH by Anthony Peake

Μεταφυσική

 

Μετά «Το Κρυμμένο Σύμπαν», ο συγγραφέας, ένας από τους πιο πρωτότυπους στοχαστές του κόσμου πάνω στη μελέτη διαφοροποιημένων καταστάσεων συνειδητότητας, επιχειρεί να επιχειρηματολογήσει γιατί στην πραγματικότητα δεν πεθαίνουμε ποτέ. Μετά την ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου, κατανοεί κανείς με μεγαλύτερη ευκολία το νόημα της ζωής και πώς αυτή θα γίνει καλύτερη.

 

 

REAL LIFE by Brandon Taylor

Μυθιστόρημα

 

Το βιβλίο «Πραγματική Ζωή» αφηγείται την ιστορία του Γουάλας, ενός μαύρου γκέι μεταπτυχιακού στο Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν. Ο ήρωάς μας παλεύει να βρει την ταυτότητά του και να διακριθεί σε ένα campus, όπου το χρώμα του τον κατατάσσει στην απόλυτη μειοψηφία, και προσπαθεί να αντιμετωπίσει με υπερηφάνεια τις μικρές επιθέσεις από τους λευκούς φίλους, καθηγητές, αλλά και συνεργάτες.

Shortlisted for the Booker Prize 2020, με μεγάλο φάκελο δημοσιευμάτων και διακρίσεων.

 

 

THE PRACTISING STOIC  by Ward Farnsworth

Φιλοσοφία

 

Οι Στωικοί φιλόσοφοι υπήρξαν από τους σοφότερους μελετητές της ανθρώπινης φύσης. Δεν ήταν όμως μόνο θεωρητικοί, έδιναν πρακτικές λύσεις και συμβουλές για προβλήματα της καθημερινότητας, γι’ αυτό το λόγο είναι και σήμερα άκρως επίκαιροι. Το βιβλίο αυτό εξετάζει την ανθρώπινη φύση και την διαχείρισή της. Από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, ιδανικό για αρχάριους στη Στωική φιλοσοφία.

 

 

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ by Thomas Gordon

Εκπαίδευση

 

Πώς μπορεί η διδασκαλία να γίνει πολύ πιο αποτελεσματική, πώς μπορεί να μεταδώσει περισσότερη γνώση και ώριμη σκέψη στους διδασκόμενους, ενώ ταυτόχρονα θα περιορίσει τις συγκρούσεις και θα προσφέρει περισσότερο ελεύθερο χρόνο; Τι διαφορετικό έχει η διδασκαλία που φέρνει αποτέλεσμα από εκείνη που αποτυγχάνει, η διδασκαλία που ανταμείβει από εκείνη που δυσαρεστεί και κουράζει; Το βιβλίο αυτό υποστηρίζει ότι ο καθοριστικός παράγοντας είναι η δεξιότητα του δασκάλου να δημιουργεί ένα συγκεκριμένο είδος σχέσης με τους μαθητές του. Η ποιότητα της σχέσης μαθητή-δασκάλου κάνει τη διαφορά.

 

 

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΥ ΓΟΝΕΑ by Thomas Gordon

Ψυχολογία – Γονεϊκή Φροντίδα

 

Σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις, οι δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γονείς είναι πλέον αναρίθμητες. Η επιβολή εξουσίας και η τιμωρία έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά μέσα διαπαιδαγώγησης. Η ζεστή και αρμονική σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού, που χτίζεται επάνω στον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση, και όχι στον φόβο, τις φωνές και τις τιμωρίες, αποτελεί πλέον μονόδρομο.

Η μέθοδος Gordon είναι αποτελεσματική, είτε έχετε ένα μικρό ατίθασο παιδί είτε έναν επαναστατημένο έφηβο.

 

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2021

 

 

TΗE SOUL SOARING VIRTUES OF SEPARATION by Amy Ransom

Ψυχολογία – Self Help

 

Ο χωρισμός, παρόλο που είναι μία οδυνηρή περίοδος στη ζωή του ανθρώπου, μπορεί να αποτελέσει ταυτόχρονα μία θαυμάσια ευκαιρία για να μάθει κανείς τον εαυτό του, και τελικά να γίνει μια θετική εμπειρία γι’ αυτόν που τη βιώνει. Μέσα από 111 σύντομα μαθήματα, ο αναγνώστης θα κοιτάξει κατάματα  την επόμενη ημέρα, θα θέσει στόχους για μια εμπνευσμένη ζωή και θα  καταφέρει να απογειωθεί, να πετάξει και να μεγαλουργήσει.

 

 

PLATO SYMPOSIUM

Αρχαία Ελληνική Γραμματεία στα Αγγλικά

 

Η πιο έγκυρη και πολύτομη (περισσότερα από 700 τόμοι) σειρά Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας κυκλοφορεί πλέον και στα Αγγλικά, περιλαμβάνοντας το αρχαίο κείμενο και τη μετάφραση στα Αγγλικά. Τον Απρίλιο κυκλοφορεί το Συμπόσιον του Πλάτωνος και τον Μάιο η Πολιτεία. Τέλη Μαΐου η σειρά στα αγγλικά για φέτος ολοκληρώνεται με το  What said the Ancients – On the Soul, Τι είπαν οι Αρχαίοι – Περί ψυχής.

Με τη φροντίδα των Εκδόσεων Κάκτος.

 

 

1984 + Η ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Graphic Novels

 

Τα πλέον εμβληματικά έργα του George Orwell κυκλοφορούν από τον εκδότη που τα καθιέρωσε στην Ελλάδα και σε μορφή Graphic Novels.

Πρόκειται για δύο εικονογράφους κομίστες, από τους πλέον αναγνωρίσιμους στην πατρίδα τους, τη Βραζιλία. Το Estate του George Orwell έχει εγκρίνει αυτές τις δουλειές και είναι πολυβραβευμένες από κριτικούς και μεγάλα έντυπα διεθνώς.

Το 1984 κυκλοφορεί σε προσαρμογή του Fido Nesti: https://www.fidonesti.com/

Και η Φάρμα των Ζώων από τον πολυβραβευμένο Odyr!

 

 

ΜΑΪΟΣ 2021

 

 

BECOMING BULLETPROOF by Evy Poumpouras

Self Help

 

Η συγγραφέας θέλει να μας βοηθήσει να προχωρήσουμε στη ζωή μας άφοβα και ατρόμητα, εξηγώντας μας πώς να προετοιμαζόμαστε για στρεσογόνες καταστάσεις, να μπορούμε να «διαβάζουμε» τους ανθρώπους, να μπορούμε να ορίζουμε εμείς πώς μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι. Την έκδοση συνοδεύουν ασπρόμαυρα σκιτσάκια που κάνουν πιο παραστατικές τις πρακτικές συμβουλές της.

Με το κύρος της ελληνικής καταγωγής υπεύθυνης ασφαλείας Αμερικανών Προέδρων, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, και άλλων υψηλών προσωπικοτήτων. Πόλος έλξης για τους Έλληνες δημοσιογράφους, προβεβλημένη ήδη σε ξένα και ελληνικά ΜΜΕ.

 

 

PLATO REPUBLIC

Αρχαία Ελληνική Γραμματεία στα Αγγλικά

 

Η πιο έγκυρη και πολύτομη (περισσότερα από 700 τόμοι) σειρά Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας κυκλοφορεί πλέον και στα Αγγλικά, περιλαμβάνει το αρχαίο κείμενο και την μετάφραση στα Αγγλικά. Μετά το Συμπόσιον, ακολουθεί τον Μάιο η Πολιτεία του Πλάτωνα. Τέλη Μαΐου η σειρά στα αγγλικά για φέτος ολοκληρώνεται με το  What said the Ancients – On the Soul, Τι είπαν οι Αρχαίοι – Περί ψυχής.

Με τη φροντίδα των Εκδόσεων Κάκτος.

 

 

PARAKEET by Marie – Helene Bertino

Μυθιστόρημα

 

Ένα παπαγαλάκι επισκέπτεται την νεαρή ηρωίδα του βιβλίου, στο ξενοδοχείο όπου διαμένει, τις παραμονές του γάμου της. Σιγά-σιγά αντιλαμβάνεται ότι η επίσκεψη ουσιαστικά είναι από τη γιαγιά της, η οποία τη συμβουλεύει να μην προχωρήσει στον γάμο. Κι έτσι η κοπέλα ξεκινάει την αναζήτηση της ταυτότητάς της και της ευτυχίας, αλλά και την επίλυση των οικογενειακών της θεμάτων.

Η συγγραφέας έχει ήδη αναγνωριστεί για την ποιοτική γραφή της και έχει λάβει πολυάριθμα λογοτεχνικά βραβεία.

 

 

WHAT SAID THE ANCIENTS – ON THE SOUL

Ανθολογία αποφθεγμάτων από Αρχαίους συγγραφείς στα Αγγλικά

 

Σε συνέχεια της επιτυχημένης σειράς «Τι είπαν οι Αρχαίοι Έλληνες» για τον Θεό, τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, την Παιδεία και την Ψυχή, κυκλοφορεί τώρα ο πρώτος τόμος που περιλαμβάνει το αρχαίο κείμενο και τη μετάφραση στα Αγγλικά. What said the Ancients – On the Soul, Τι είπαν οι Αρχαίοι  Έλληνες – Περί ψυχής.

Με τη φροντίδα των Εκδόσεων Κάκτος.

 

 

IOYNIΟΣ 2021

 

 

FOR THE BEST by Vanessa Lillie

Ψυχολογικό crime

 

Μία γυναίκα με προβλήματα αλκοολισμού, αλλά και προβλήματα στη διαχείριση της πατρικής περιουσίας και της εταιρείας της, είναι η κύρια ύποπτη ενός φόνου, μιας και το πορτοφόλι της βρίσκεται πλάι στον δολοφονημένο συνέταιρό της. Εκείνη βεβαίως δεν θυμάται τίποτα, μιας και ήταν μεθυσμένη. Ή έτσι ισχυρίζεται;

Η αστυνομία φαίνεται να βιάζεται να κλείσει γρήγορα την υπόθεση, μιας και οι αποδείξεις είναι αδιάσειστες. Ξεκινάει τότε ένας μοναχικός αγώνας, κυνηγητό με τον χρόνο, για να αποδείξει η ίδια πλέον την αθωότητά της.

 

 

IN SEARCH OF THE THEORY OF EVERYTHING: The Philosophy behind Physics by Demetris Nicolaides

Επιστήμη, Φιλοσοφία

 

Μια φιλοσοφική θεώρηση της σύγχρονης φυσικής, των νόμων της φύσεως και του σύμπαντος. Ένας διάλογος ανάμεσα στη φιλοσοφία της Αρχαίας Ελλάδας και των νόμων της φυσικής. Με κεφάλαια για τη φυσική, την κοσμολογία, τη γεωμετρία και τα μαθηματικά, για τα άτομα της ύλης και της ενέργειας. Περιλαμβάνει 8 ασπρόμαυρες εικονογραφήσεις. Με το κύρος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, γραμμένο από τον Έλληνα Δημήτρη Νικολαΐδη.

 

 

BRAZIL BRAZILEIRO  – ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΟΥΔΗΣ

Ανθολογία Βραζιλιάνικης Λογοτεχνίας

 

Ο Χρήστος Γούδης, μετά από μία επίσκεψή του το 2009 στην Βραζιλία, φανερά εντυπωσιασμένος, συνέγραψε ένα βιβλίο-ύμνο στη χώρα αυτή.

Ξεκινάει με γεωγραφικά και εγκυκλοπαιδικά στοιχεία, για να συνεχίσει αρχικά με ποίηση και στη συνέχεια με πεζογραφία της χώρας, ενώ στη συνέχεια αναλύει ιστορικά και κοινωνικά θέματα, για να καταλήξει σε πίνακες, κυρίως με θέμα την Παναγία, και ολοκληρώνει με το δικό του ποίημα Μπραζίλ-Μπραζιλέιρο, το οποίο δίνει και τον τίτλο στο βιβλίο του.

 

 

CONSTANTINOPLE  by Baptiste Touverey

Ιστορικό Μυθιστόρημα

 

Τον 7ο Αιώνα, στη μέση περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, δύο φίλοι, ο Νικήτας και ο Ηράκλειος, θα κάνουν τα πάντα για να καταστρέψουν τον αυτοκράτορα Φωκά και να του πάρουν την εξουσία. Αλλά το να κερδίσουν τις μάχες δεν είναι αρκετό για να ανέβουν στο θρόνο. Θα πρέπει να κατακτήσουν επίσης την καρδιά μιας νεαρής κοπέλας. Έτσι οι καρδιακοί φίλοι θα γίνουν θανάσιμοι εχθροί, οι πολιτικές ίντριγκες θα αναμειχθούν με ερωτικές περιπέτειες, και η εκδίκηση θα γίνει ένας φαύλος κύκλος.

Για τους φίλους της ιστορίας και τους μελετητές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

 

 

THE TRICK: Why some people can make money and other people can’t by William Leith

Business – Οικονομία

 

Ο συγγραφέας, δημοσιογράφος των Guardian, Observer και Daily Telegraph, έχοντας πάρει συνέντευξη από πολλούς επιχειρηματίες και οικονομικά εύρωστους ανθρώπους, μας εξηγεί πώς αυτοί βλέπουν τα κενά στην αγορά, κινητοποιούνται, παίρνουν ρίσκα και προχωρούν σε κινήσεις κερδοφόρες. Με χιούμορ και παραστατικά παραδείγματα, μας εξηγεί ποιο είναι «το κόλπο», αλλά επισημαίνει και το χιλιοειπωμένο «τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία».

 

 

1