Δείτε αναλυτικά τις επικείμενες κυκλοφορίες των εκδόσεων Κάκτος για το διάστημα: Φθινόπωρο – Χειμώνα 2024.
ΜΕΛΕΤΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ – ΜΑΡΞ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
Θεωρία και Πρακτική Εξωτερικής Πολιτικής
και Διεθνών Σχέσεων
Ο γνωστός πολιτικός και συγγραφέας Ν. Κοτζιάς συντάσσει μια μελέτη πάνω στις απόψεις/κριτικές των Μαρξ και Ένγκελς, δίνοντάς μας ταυτόχρονα την ιστορική εξέλιξη διαφόρων κρατών (σημερινών ή/και παλαιότερων) της Ευρώπης.
Βιογραφικό:
Ο Νίκος Κοτζιάς είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, διδάσκει Πολιτικές Θεωρίες και Τυπολογία, κυρίως θέματα εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα τα ειδικά θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Δίδαξε και ερεύνησε στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης (St. Antony’s College) και του Μαρβούργου. Εργάστηκε ερευνητικά στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (Wheatherhead Center). Είναι επίτιμος διδάκτορας τριών Πανεπιστημίων του εξωτερικού. Συνέγραψε 29 βιβλία και μια συλλογή ποιημάτων, ενώ έχει επιμεληθεί με δικούς του προλόγους άνω των ογδόντα βιβλίων. Δημοσίευσε εκατοντάδες επιστημονικά άρθρα και πάνω από 4.000 σε περιοδικά και εφημερίδες. Συμμετείχε σε σειρά διεθνών ομάδων επιστημονικής έρευνας. Είναι συνιδρυτής του προγράμματος SEESOX στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Δούλεψε ως Πρεσβευτής- Εμπειρογνώμων στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών από το 1992 έως το 2008. Το διάστημα Ιανουάριος 2015 – Οκτώβριος 2018, υπηρέτησε ως Υπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Πρόσφατα βιβλία του είναι Ελλάδα αποικία χρέους, Κύπρος 2015-7, Πολιτική Σωτηρίας, Αριστερά και Πατριωτισμός, Αναστοχασμός για το μέλλον της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Είναι Πρόεδρος της Κίνησης «Πράττω».
ΕΥΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ – ΦΥΛΑΚΕΣ
ΓΥΝΑIKΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΙΔΕΡΑ
ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
Έρευνα και συνεντεύξεις σε κρατούμενες γαλλικών, δανέζικων και ελληνικών φυλακών. Οι συνθήκες, τα παράπονα, οι δυσκολίες, οι αδικίες και οι ελπίδες ενός κόσμου σκληρού, στριμωγμένου μέσα σε ασφυκτικά κελιά…
Η συγγραφέας Εύα Νικολαΐδου, ύστερα από την περιδιάβασή της στα «σπίτια της αμαρτίας» ερευνώντας το φαινόμενο της πορνείας, αναζητά και αποκαλύπτει τον αθέατο και σκληρό κόσμο των φυλακών.
Η Εύα Νικολαΐδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1954. Σπούδασε δημοσιογραφία στην Αθήνα και στο College of Journalism στο Λονδίνο, καθώς και κοινωνιολογία στο Mary Ward Center (Tutorial University). Παρακολούθησε στη Σορβόννη το Τμήμα Πολιτισμού και ακολούθως έκανε ένα stage στην εφημερίδα Le Monde. Το 1985, με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης, τελείωσε στο Centre Formation du Journalisme το Τμήμα Τηλεόρασης.
Μέσα από την πολύχρονη καριέρα της είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσει με προσωπικότητες διεθνούς κύρους όπως οι Ίντιρα Γκάντι, Έντουαρντ Κένεντι, Γιασέρ Αραφάτ, Νίλντε Γιότι, αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Μάικ Δουκάκης, Σιμόν Βέιλ και πολλοί άλλοι.
PETER KINGSLEY – ΣΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΣΟΦΙΑ
Με αφορμή μια σειρά από παράξενες αρχαίες ελληνικές επιγραφές που οι μελετητές αποσιώπησαν, ο συγγραφέας ασχολείται με ανθρώπους μύστες που διαμόρφωσαν την ύπαρξή μας και τον κόσμο στον οποίο ζούμε.
Ο Peter Kingsley, PhD, γεννήθηκε το 1953 στο Λονδίνο. Το 1995 μετανάστευσε στη Βόρειο Αμερική και τώρα ζει με τη γυναίκα του σε ένα νησί έξω από τη δυτική ακτή του Καναδά. Τα έργα του, στα οποία περιλαμβάνεται και το περίφημο Αρχαία Φιλοσοφία, Μυστικισμός και Μαγεία, που απέσπασε ενθουσιώδη σχόλια από τους κριτικούς, έχουν βοηθήσει να μεταμορφωθεί η κατανόηση της Ιστορίας και η πνευματική κληρονομιά του αρχαίου κόσμου. Έχει διατελέσει μέλος του Ινστιτούτου Βάρμπουργκ στο Λονδίνο και τώρα είναι επίτιμος καθηγητής Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Σάιμον Φρέιζερ στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά. Επίσης, δίνει συχνά διαλέξεις στην Αμερική και την Ευρώπη.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ – O δικαστής που αγάπησε το κακό
Με κεντρικό πρόσωπο έναν «κακό» δικαστή, ο οποίος θεωρείται δίκαιος και άμεμπτος, ο συγγραφέας μάς αφηγείται διάφορες δικαστικές υποθέσεις που πέρασαν από τα χέρια του.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Κωνσταντίνος Χατζηιωάννου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι δικηγόρος ασχολούμενος με το ποινικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ενασχόλησή του με το δίκαιο δεν είναι μόνο στη δικηγορική πράξη, αλλά εκτείνεται και σε θεωρητικό επίπεδο, καθώς έχει συγγράψει και δημοσιεύσει σειρά νομικών άρθρων, μελετών και βιβλίων αναφορικά με το ουσιαστικό και το δικονομικό ποινικό δίκαιο. Παράλληλα έχει εντρυφήσει στον κόσμο της φιλοσοφίας, αφού έχει ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό του στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με έμφαση στον γερμανικό ιδεαλισμό και το έργο του Hegel.
Αγαπημένες του ενασχολήσεις στον ολοένα και συρρικνούμενο λόγω επαγγέλματος χρόνο του είναι η κολύμβηση και το διάβασμα. Κάνει, όμως, δεύτερη καριέρα –όσο περίεργο εκ πρώτης όψεως κι αν φαίνεται– στον χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αφού ο λογαριασμός του στο Tik Tok, στον οποίο αναλύει νομικά ζητήματα με εκλαϊκευτικό και εύληπτο τρόπο, γνωρίζει εντυπωσιακή επιτυχία και επιδραστικότητα.
Email: kohatzi@gmail.com
Tik Tok: chatziioannoulaw
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ – ΗΘΙΚΑ ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ
ΕΠΙΤΟΜΟ
Τα «Ηθικά Νικομάχεια» είναι από τα σημαντικότερα και πιο θεμελιώδη έργα της δυτικής φιλοσοφίας. Εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη φιλοσοφική σκέψη και την ηθική θεωρία.
Κείμενο απαραίτητο για την κατανόηση της ηθικής φιλοσοφίας και της ιστορίας της ηθικής, παράλληλα είναι ένας πολύ πρακτικός οδηγός για την κατάκτηση της ευδαιμονίας για τον σημερινό άνθρωπο
ΚΛΑΣΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΟΝΟΡΕ ΜΠΑΛΖΑΚ – ΕΥΓΕΝΙΑ ΓΚΡΑΝΤΕ
H Ευγενία Γκραντέ, κεντρική ηρωίδα του έργου, γύρω από την οποία συγκρούονται προσωπικά πάθη, οικογενειακά συμφέροντα και ατομικές επιδιώξεις, είναι από τους κορυφαίους χαρακτήρες που έπλασε η γραφίδα του Μπαλζάκ. Το ομώνυμό της μυθιστόρημα, άλλωστε, που εκδόθηκε στα 1883, θεωρείται από πολλούς ως το αριστούργημα του Γάλλου συγγραφέα. Πρόκειται για μια σπουδαία εικονογράφηση της αστικής ζωής μέσα από την αδρή σκιαγράφηση ανθρώπινων χαρακτήρων, αισθημάτων και καταστάσεων
ΟΝΟΡΕ ΜΠΑΛΖΑΚ – ΧΑΜΕΝΕΣ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ
Οι Χαμένες ψευδαισθήσεις είναι μυθιστόρημα του Γάλλου μυθιστοριογράφου και θεατρικού συγγραφέα Ονορέ ντε Μπαλζάκ (1799-1850) που εκδόθηκε σε τρία μέρη μεταξύ 1837 και 1843.
Ο Μπαλζάκ σκιαγραφεί ρεαλιστικά τα ήθη της γαλλικής κοινωνίας του πρώτου μισού του 19ου αιώνα τόσο στην επαρχία όσο και στο Παρίσι. Απεικονίζει το περιβάλλον των εκδοτικών, δημοσιογραφικών και λογοτεχνικών κύκλων του Παρισιού, παρουσιάζοντας τη διαφθορά, τις δωροδοκίες και τους εκβιασμούς που κυριαρχούσαν στο χώρο και που παρουσιάζουν τρομακτικές ομοιότητες με τη σημερινή εποχή
Το έργο είναι αφιερωμένο στον Βικτώρ Ουγκώ
ΦΙΟΝΤΟΡ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ – ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ
Οι Φτωχοί» είναι το πρώτο αυθεντικό έργο του Ντοστογιέφσκι. Γράφτηκε το 1845 και δημοσιεύθηκε το 1847.
Είναι ένα αριστουργηματικό δείγμα της Ρώσικης Λογοτεχνίας, αλλά συγχρόνως και παρωδία της, που φέρει έντονα τα σημάδια της ιδιοφυΐας του συγγραφέα.
Γραμμένοι σαν μια σειρά από επιστολές «Οι Φτωχοί» διηγούνται την τραγική ιστορία ενός υπαλληλάκου και της ανεκπλήρωτης αγάπης του για μια νεαρή κοπέλα. Θέλοντας να βοηθήσει αυτήν και την οικογένειά της, πουλάει ό,τι έχει και δεν έχει, αλλά η καλοσύνη του δεν τον οδηγεί παρά μόνο σε ακόμη χειρότερη φτώχεια και τελικά στην ακολασία. Με την έμμονη ιδέα ενός τυπικά περιθωριακού, είχε την ακράδαντη πεποίθηση ότι η ευτυχία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τα πλούτη.
ΕΜΙΛΥ ΜΠΡΟΝΤΕ – ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΑ ΥΨΗ
Το μυθιστόρημα πρωτοεκδόθηκε το 1847 και αποτελεί μια συναρπαστική, θυελλώδη ιστορία αγάπης. Στην άγρια φύση του αγγλικού βορρά, σε ένα τοπίο ομιχλώδες, μελαγχολικό αλλά ταυτόχρονα απειλητικό, γεννιέται ο καταραμένος έρωτας της Κάθριν και του Χίθκλιφ. Ένας έρωτας που θα φέρει τη δυστυχία στους δύο ήρωες και στα κοντινά τους πρόσωπα.
Η αφήγηση της Έμιλυ Μπροντέ και οι χαρακτήρες που πλάθει παραπέμπουν στις μεγάλες εμπνεύσεις της τραγωδίας. Με τις μακρινές καταβολές του βυθισμένες στο πνεύμα του αγγλικού Ρομαντισμού, το έργο εικονογραφεί μοναδικά το μεγαλείο και την απελπισία των ανθρώπινων παθών.
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΙΟΥ- ΒΙΚΥ ΧΑΡΙΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗΣ
Το “Ημερολόγιο Συμπερίληψης” είναι ένας πρακτικός οδηγός για θέματα Διαφορετικότητας, Ισονομίας και Συμπερίληψης (DE&I). Οι δημιουργοί του, Δρ. Μαρία Γιαννιού και Βίκη Χαρίτου, με μεγάλη εμπειρία στην διαχείριση ζητημάτων DE&I, μας προσφέρουν όχι μόνο ένα ημερολόγιο, αλλά και μία χρήσιμη πηγή πληροφοριών. Παρέχουν στους αναγνώστες και στις αναγνώστριες διορατικές συμβουλές, προτροπές που προκαλούν τη σκέψη και καθημερινές ασκήσεις για την ενίσχυση της αυτογνωσίας και της προσωπικής ανάπτυξης.
Κάθε σελίδα ενθαρρύνει τον προβληματισμό σχετικά με βασικά θέματα DE&I, όπως την μεροληψία, τα προνόμια ή τις προκαταλήψεις, ενώ παρέχει επίσης στρατηγικές που μπορούν να υλοποιηθούν για τη δημιουργία περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς. Είτε πρόκειται για εμάς είτε για τις ομάδες μας, το “Ημερολόγιο Συμπερίληψης” μας υποστηρίζει να ενσωματώσουμε τις αρχές DE&I στην καθημερινή μας ζωή, προωθώντας ουσιαστικές αλλαγές μέσω της πρακτικής και της ενδοσκόπησης.
ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ
ΤΕΝΙΑ ΜΑΚΡΗ – ΚΑΚΟΠΟΙΗΤΙΚΟΙ ΓΟΝΕΙΣ
Κάνε αυτό που σου λέω, αλλιώς…
Οι λέξεις εκτοξεύονται σε έντονα θυμωμένο, απειλητικό τόνο από το στόμα του γονιού. Πιθανότατα, θα ακολουθήσει ένα χαστούκι ή μια ξυλιά στο παιδικό κορμί. Ή μια παράλογη τιμωρία. Δυστυχώς, το ανήλικο πλάσμα μένει απροστάτευτο από τις εκδηλώσεις βίας των ανθρώπων που το γέννησαν και που έχουν την ευθύνη της φροντίδας του. Και η βία θα επαναλαμβάνεται με όλους τους τρόπους, όλο και πιο συχνά. Κι όταν αυτό το παιδί φτάσει, βιολογικά τουλάχιστον, στην ενηλικίωση θα αναρωτιέται γιατί δεν μπορεί να βρει την ισορροπία του – και εσωτερικά και στην καθημερινότητά του.
Στο καινούργιο βιβλίο της η Τένια Μακρή, με τις γνώσεις, την εμπειρία και το μοναδικό τρόπο που έχει να προσεγγίζει και να ‘θεραπεύει’ την ανθρώπινη ψυχή, ανοίγει ξανά το θέμα των βαθιών τραυμάτων που προκαλεί η παιδική κακοποίηση και, κυρίως, δίνει όπως πάντα πρακτικές συμβουλές και ασκήσεις για να βρούμε μέσα μας το πληγωμένο, φοβισμένο παιδί που υπήρξαμε και να το ‘ξαναμεγαλώσουμε’ με ασφάλεια, προσφέροντάς του την προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον.
Η Τένια Μακρή είναι οικογενειακή σύμβουλος και ειδική σε θέματα σχέσεων, με σπουδές στην Ελλάδα και την Αμερική.
Έχει εργαστεί στην τηλεόραση, όπου, εκτός της δικής της εκπομπής «ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ» στο Mega, συμμετείχε και σε πολλές άλλες: «Πρωινός Καφές», «Πες το στη Σεμίνα», «Άλλοι Καιροί», «Επιτέλους Μαζί», «Τετ α τετ», «ΟΛΕ», «Η Ζωή είναι ωραία», «Ζούγκλα», «Μπορώ», «PR» κ.λπ. Στην Κύπρο συνεργάστηκε με την Ελίτα Μιχαηλίδου στην εκπομπή «Μαζί στο ΡΙΚ».
Παράλληλα, πραγματοποιεί πολλές ομιλίες και σεμινάρια στην Αθήνα και την επαρχία, καθώς και στην Κύπρο, ενώ άρθρα και συνεντεύξεις της έχουν φιλοξενηθεί στις περισσότερες εφημερίδες και περιοδικά. Η μόνιμη στήλη που διατηρούσε επί τρία χρόνια στο περιοδικό ΕΙΝΑΙ, με θέματα σχέσεων, αποτέλεσε το έναυσμα για το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας
ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΜΑΓΕΜΕΝΟΣ ΧΙΤΩΝΑΣ διασκευή Γλυκερία Μπασδέκη
Από την τραγωδία του Σοφοκλή Τραχίνιαι
ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ διασκευή Άννα Γρίβα
Από την τραγωδία του Σοφοκλή
ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΑΣ ΜΙΣΟ διασκευή Αθηνά Μαξίμου
Βασισμένο στο Συμπόσιο του Πλάτωνα
Σειρά βιβλίων ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΑΡΧΑΙΟΥΣ
Οι Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ συνεχίζουν την πρωτοποριακή, εικονογραφημένη σειρά παιδικών βιβλίων, για παιδιά ηλικίας 5+, η οποία βασίζεται στη φημισμένη σειρά «Αρχαία Ελληνική Γραμματεία – Οι Έλληνες», που έχει βραβευτεί από το Πανεπιστήμιο της Aix-en-Provence ως ένα από τα πιο σημαντικά εκδοτικά έργα της εποχή μας!
Η σειρά έχει στόχο να εισάγει τους μικρούς αναγνώστες στα μεγάλα κλασικά έργα, να προκαλέσει και να προσκαλέσει τα παιδιά να γνωρίσουν από μικρή ηλικία όλο τον πλούτο της αρχαίας ελληνικής σκέψης, να έρθουν σε επαφή με τη φιλοσοφία, την ιστορία, την ποίηση, το θέατρο, με τρόπο απλό και επιμορφωτικό, ψυχαγωγικό και ευχάριστο.
Τα έργα διασκευάζουν γνωστές προσωπικότητες, όπως ηθοποιοί, συγγραφείς, εκπαιδευτικοί και άλλοι, οι οποίοι γνωρίζουν σε βάθος τα πρωτότυπα κείμενα και μπορούν να μεταδώσουν στα παιδιά σημαντικές ιδέες και έννοιες με τρόπο σχεδόν βιωματικό.
Σκοπός μας είναι η σειρά αυτή να εμπλουτίζεται συνεχώς, ώστε να διασκευαστούν όλα τα σημαντικά έργα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας για παιδιά και εφήβους
0