Το The Book.Gr προτείνει για αυτό το Σαββατοκύριακο το έργο του κορυφαίου θεατρικού συγγραφέα Ένρικ Ίψεν «Νόρμα», από τις εκδόσεις Δωδώνη και την συλλογή «Μικρή θεατρική βιβλιοθήκη».

 

Μαζί με τον «Κατιλίνα», 1849 και τον «τάφο του Πολεμιστή», 1850, η «Νόρμα», 1851 (τρίτο σε σειρά χρονολογικά) συγκαταλέγεται στη νεανική εργογραφία του συγγραφέα. Αποτελεί ιδανική πρόταση για εφήβους καθώς ο ευθύβολος λόγος του Ίψεν μπορεί να διαπεράσει σαν βέλος και να βρει έδαφος σε κάθε νεανική ψυχή που διψάει να βρει τα κατάλληλα ερμηνευτικά εργαλεία για να εξηγήσει τον κόσμο.

Θυμάμαι πως σε ηλικία 16 χρόνων, όταν διάβασα πρώτη φορά την Νόρμα, κινητοποιήθηκα εσωτερικά με την ιδιοφυή αναλογία που χρησιμοποίησε ο Ίψεν για να μιλήσει για τους δεσμούς αίματος ανάμεσα στον έρωτα και την πολιτική. Σε ωριμότερη ηλικία τώρα, αναπολώ την ανάγκη εκείνη της άγριας νιότης να ατενίζει αγέρωχα από ψηλά τα  πράγματα και να ετεροπροσδιορίζεται μέσα από την κριτική απέναντι στο σύνολο. Ταυτόχρονα όμως, ξαναδιαβάζοντας τώρα την Νόρμα, σκεπτόμενη μέσα σε ένα σαφώς διευρυμένο πλαίσιο, εκτιμώ και απολαμβάνω το γεγονός ότι είμαι σε θέση να κατανοήσω τα πολλαπλά επίπεδα ερμηνείας των χαρακτήρων και να διασκεδάσω με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Η «Νορμα» του Ίψεν είναι ένα δώρο που μπορεί να κάνει κάποιος στον εαυτό του τώρα που το καλό θέατρο λείπει από την ζωή μας.

 

Από το επίμετρο της συγκεκριμένης έκδοσης και την Ιωάννα Λιούτσια 

« ..όμως ο Ίψεν δεν είναι απολιτίκ- ίσα ίσα το αντίθετο. Μέμφεται τον κεροσκοπισμό, το προσωπικό συμφέρον ως κινητήρια δύναμη, την ιδεολογική αστάθεια, την εκμετάλλευση της πίστης σε κάποια ιδέα, την επιβράβευση μέσω δημόσιων αξιωμάτων ανθρώπων ραδιούργων και βλαβερών προς το κοινωνικό σύνολο και τελικά την καθολική αποδοχή και τον σεβασμό που κερδίζουν τα άτομα αυτά χάρη στα αξιώματα και τα προνόμια που τους παραχωρούνται. Αυτά είναι βασικά χαρακτηριστικά της ιψενικής εργογραφίας κι εμφανίζονται όλα, με τρόπο πιο ευθύ από τα άλλα, και στο έργο που κρατάτε στα χέρια σας.»

Καλη ανάγνωση!

 

Το βιβλίο “Νόρμα ή ο έρωτας ενός πολιτικού” του Ερρίκου Ίψεν κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη

 

Στο εξώφυλλο απεικονίζεται έργο του Έλληνα ζωγράφου Ιωάννη Δούκα (Αργυρόκαστρο 1841- Αθήνα 1916) «Σαμψών και Δαλιδά». Βρίσκεται στην Εθνική πινακοθήκη.

 

2