Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το μυθιστόρημα του Ενρίκε Βίλα-Μάτας, «Μοντεβιδέο» σε μετάφραση της Νάννας Παπανικολάου.

 

 

 

Το Βιβλίο

Enrique Vila-Matas

Μοντεβιδέο (Montevideo)

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Νάννα Παπανικολάου
ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Ισπανικά

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Σύγχρονη Ξένη Πεζογραφία/Μυθιστόρημα

ISBN: 978-960-572-599-0

ΣΕΛΙΔΕΣ: 272

ΣΧΗΜΑ: 13,3 Χ 20,5 εκ.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ/ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Χρήστος Κούρτογλου

ΤΙΜΗ: 16,60 € (περιλαμβάνει ΦΠΑ 6%)

 

Εν μέσω μιας περιόδου προσωπικής και λογοτεχνικής μεταμόρφωσης, ο αφηγητής αρχίζει να παρατηρεί σημάδια σε πόρτες και κυρίως σε διαδοχικά δωμάτια. Τα σημάδια αυτά, μέσα από ένα χαμένο μονοπάτι που συνδέει το Παρίσι με το Κασκάις, το Μοντεβιδέο, το Ρέικαβικ, το Σαν Γκάλεν και την Μπογκοτά, τον επαναφέρουν σιγά σιγά στη συγγραφή, στην επιθυμία να καταγράψει κάποιες εμπειρίες, που του ζητούν τουλάχιστον φωνάζοντας να τις διηγηθεί επειγόντως.

Λέει κάποιος στον αφηγητή: «Τον τελευταίο καιρό έχεις γίνει συγγραφέας στον οποίο τα πράγματα του συμβαίνουν στ’ αλήθεια. Μακάρι να καταλάβεις ότι η μοίρα σου είναι η μοίρα ενός ανθρώπου που θα έπρεπε πια να θέλει ν’ ανυψωθεί, ν’ αναγεννηθεί, να ξαναϋπάρξει. Σου επαναλαμβάνω: ν’ ανυψωθεί. Η μοίρα σου βρίσκεται στα χέρια σου, είναι το κλειδί του νέου δωματίου».

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ:

«Σ’ ένα καλό μυθιστόρημα, είπε, ο συγγραφέας του δεν έχει τίποτ’ άλλο να προσθέσει, τίποτα να διηγηθεί, ή δεν θά ‘πρεπε να έχει αν ο συγγραφέας έχει κάνει καλά τη δουλειά του. Και το γεγονός πως πάντα ισχύει αυτό, οφείλεται στο ότι η ίδια η συγγραφή του μυθιστορήματος είναι ήδη μια εξήγηση κάποιας ιστορίας που συνέβη, στην ζωή ή στον νου του αφηγητή. Κάποιας ιστορίας που απαιτούσε να εκφραστεί με λόγια και κατέληξε να δώσει μορφή στο βιβλίο…»

 

Ό,τι καλύτερο είχε να μας προσφέρει ο Vila-Matas εδώ και καιρό.

―El Mundo

 

Το πιο φιλόδοξο μυθιστόρημα από τον πάντα ευφυή Enrique Vila-Matas.

―La Vanguardia

 

Ο Vila-Matas έχει γράψει ένα μυθιστόρημα του οποίου η πρώτη ύλη είναι η πίστη στην ίδια τη λογοτεχνία, και αυτό είναι μεταδοτικό.

―Letras Libres

 

Ο Συγγραφέας

O Enrique Vila-Matas (Ενρίκε Βίλα-Μάτας) γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1948. Σπούδασε δίκαιο και δημοσιογραφία, και στα νιάτα του ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο. Το συγγραφικό του έργο αποτελεί μια διαρκή πρόκληση στις ταξινομήσεις που συνηθίζονται τόσο πολύ στη λογοτεχνία. Στα βιβλία του δεν υπάρχουν όρια μεταξύ μυθοπλασίας, δοκιμίου και βιογραφίας. Είναι μια «καλλιτεχνική κατασκευή» σε συνεχή εξέλιξη, στην οποία συρρέουν τα βιώματά του, οι περιπέτειές του ως αναγνώστη και ως συγγραφέα, καθώς και μια προκλητική και παιχνιδιάρικη διάθεση. Όλ’ αυτά έχουν αποτέλεσμα μια αφήγηση μεταλογοτεχνική και τολμηρή. Ο Vila-Matas επιτρέπει στο γράψιμό του τη μεγαλύτερη δυνατή ελευθερία και το βάζει σε περιπέτειες. Όπως λέει ο Θερβάντες: «Για την ελευθερία, Σάντσο, όπως και για την τιμή, πρέπει να διακινδυνεύει ο άνθρωπος τη ζωή του».

 

 

0