Με τα δυσάρεστα νέα των τελευταίων ημερών και όλες τις ειδήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη μας θυμίζουν το βιβλίο «Ήσουν μόνο ένα παιδί», της Εύας Κασιάρου. Ένα μυθιστόρημα για νέους και ενήλικες με θέμα την παιδική σεξουαλική κακοποίηση.

 

 

Το Βιβλίο

 

Εύα Κασιάρου

“Ήσουν μόνο ένα παιδί”

Πάτρα, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2016 – 120σ. – 14.5×21εκ.

ISBN: 978-618-5151-26-3

Τιμή: €8,50

Εικονογράφηση εξωφύλλου Κατερίνα Βερούτσου

 

Ο όρος «παιδική σεξουαλική κακοποίηση» ακούγεται πραγματικά πολύ βαρύς και ίσως οι περισσότεροι να θεωρούμε ότι δεν μας αφορά, ότι δεν είναι φαινόμενο τόσο εκτεταμένο είτε γεωγραφικά είτε κοινωνικά. Κι όμως, επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν το αντίθετο.

Ένα παγκόσμιο πρόβλημα με μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις σε ολόκληρη τη ζωή του ατόμου που την υπέστη. Σε επιστημονική έρευνά που παρατίθεται στο βιβλίο αναφέρεται πως το 2009 υπολογίστηκε πως το 7,9% των αγοριών και το 19,7% των κοριτσιών, παγκόσμια είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση πριν από τα 18 χρόνια της ηλικίας τους. Στις χώρες της Ευρώπης το ποσοστό ανέρχεται στο 9,2%.

 

Ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει αρμονικά τη σύγχρονη επιστημονική γνώση για θέματα παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης με την ευαισθησία και τη γλαφυρότητα της διήγησης μιας ιστορίας γραμμένης για παιδιά, εφήβους, τους γονείς τους, αλλά και άλλους ενήλικες. Ευαισθητοποιεί και ενημερώνει τον αναγνώστη, χωρίς να τον πανικοβάλει, για ένα αρκετά συχνό φαινόμενο, τόσο πολύ συναισθηματικά φορτισμένο που μπορεί να στιγματίσει και να επηρεάσει αρνητικά, με θλίψη και ενοχές, όλη την κατοπινή ζωή ενός ανθρώπου που έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική του ηλικία. Είναι ένα κείμενο γεμάτο συναισθήματα, άλλοτε ευχάριστα και λυτρωτικά και άλλοτε άσχημα, δυσάρεστα και δυσβάσταχτα.

(Από την εισαγωγή του Δρ. Γιώργος Φ. Αγγελίδης, Ψυχίατρος)

 

Ξεκινώντας από τη σύγχρονη εποχή, το μυθιστόρημα μας γυρνάει πίσω στον χρόνο, στην ιστορία των παιδικών χρόνων της γιαγιάς Αναστασίας, όπως την αφηγείται η ίδια. Ο «καλός» γείτονας και προπονητής της, την κακοποιεί και την εκβιάζει με κάθε τρόπο, αποκαλύπτοντάς της ακόμη και πως είναι υιοθετημένη, για να την εμποδίσει να μιλήσει στους γονείς της. Η μικρή Αναστασία παλεύει με τους φόβους και τις ενοχές. Κλείνεται στον εαυτό της. Ο θάνατος της θετής μητέρας της, η απομάκρυνσή της από την Ελλάδα και τη γειτονιά με τον «δράκουλα», αλλά και η απόφαση του πατέρα της να απευθυνθούν σε ειδικό επιστήμονα, βοηθούν τη μικρή Αναστασία να σταθεί στα πόδια της και να αποκαλύψει τα όσα της είχαν συμβεί. Πατέρας και κόρη αποφασίζουν να λύσουν τη σιωπή τους. Οδηγούν την υπόθεση στη δικαιοσύνη. Ο θύτης έρχεται αντιμέτωπος με τις πράξεις του. Είναι ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξουν άλλα θύματα… Τα όσα αφηγείται η γιαγιά –πλέον- Αναστασία, επιστρέφοντας στη σύγχρονη εποχή, θα βοηθήσουν ένα άλλο κορίτσι, τη Μαρία, να καταγγείλει και αυτή τη σεξουαλική παρενόχληση που έχει υποστεί μέσω Facebook.

 

 

Η Συγγραφέας

Η Εύα Κασιάρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κατερίνη. Σπούδασε νηπιαγωγός, για να μη σταματήσει το παιχνίδι μεγαλώνοντας. Εργάστηκε για χρόνια σε δημόσια νηπιαγωγεία και από το 2002 μέχρι την συνταξιοδότησή της το 2012 ήταν αποσπασμένη στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ασχολείται αρκετά χρόνια με την παιδική λογοτεχνία συγγράφοντας παιδικά μυθιστορήματα και παραμύθια.

Έχουν ήδη κυκλοφορήσει τα βιβλία της:

  • Αφορμή για όλα ένα μυρμήγκι (2014)
  • Η κυρία Φτούσου σε spa ομορφιάς (2015)
  • Μυστήριο στην αυλή (2015)
  • Όνειρο γλυκό… σαν κουραμπιές (2015)
  • Ο Λαχαπού από τη ζούγκλα της χώρας Καμαμπού (2015)
  • Η κληρονομιά του παππού (2016)
  • Ήσουν μόνο ένα παιδί (2016)
  • Ξωτικομπερδέματα (2016)

Παραμύθια της έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Σύγχρονο Νηπιαγωγείο και Παράθυρο στην εκπαίδευση του παιδιού. Διηγήματα, θεατρικά έργα και παραμύθια της έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς.

Συμμετείχε στη συγγραφική ομάδα των σχεδίων εργασίας του προγράμματος «Εκπαίδευση Παλιννοστούντων και Αλλοδαπών Μαθητών» του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και συνεργάτιδα του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο μαγικός κόσμος του παιδικού βιβλίου.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της ηλεκτρονικά στο evakas2@yahoo.gr

 

 

0