Εξ αδιαθέτου, γράφει ο Γιώργος Παπαθανασόπουλος

Τη σειρά δοκιμίων Altera Pars συνεχίζει ο Γιώργος Παπαθανασόπουλος με ένα κείμενο για την πρώτη συλλογή διηγημάτων του “Εξ αδιαθέτου”, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

 

 

Κείμενο: Γιώργος Παπαθανασόπουλος

 

 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Γρηγόρη Δανιήλ και τον ιστότοπο The Book.gr, για την πρόσκληση να γράψω ένα κείμενο σχετικά με το βιβλίο μου, που εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια στο τέλος Οκτωβρίου 2020, με τίτλο Εξ αδιαθέτου, και περιέχει 43 διηγήματα «για τα παιδικά χρόνια, την οικογένεια και τη φιλία, για τη δυστυχία και τη φτώχεια, για την αγάπη, το μίσος και το μεγαλείο της ψυχής, για τη ζωή και το θάνατο, αλλά και τον έρωτα, τον απλό, τον μεγάλο και τον ανεκπλήρωτο», όπως έγραψαν οι άνθρωποι των εκδόσεων στο οπισθόφυλλο.

Η δημιουργία του βιβλίου ξεκίνησε εδώ και κάποια χρόνια, όταν άρχισα να γράφω διάφορες ιστορίες από τα παλιά που, κάπου κάπου, μου έρχονταν στο μυαλό, συνήθως όταν περπατούσα μόνος στο δρόμο, όταν καθόμουν σε κανένα café, ή όταν ταξίδευα στον αυτοκινητόδρομο- παράλληλα ταξίδευε και το μυαλό μου στους δικούς του δρόμους. Σιγά σιγά άρχισα να τις δημοσιεύω κι εκεί άρχισε η επικοινωνία με τους αναγνώστες. Το ότι είχα αναγνώστες μου άρεσε και χωρίς αυτούς είναι σίγουρο πως κάποια στιγμή θα είχα σταματήσει αυτό το «άθλημα». Έτσι συνέχισα να δημοσιεύω, άλλες φορές με επιτυχία κι άλλες όχι. Στις μέρες μας η πληροφορία διαδίδεται γρήγορα κι αν έλεγα με την ταχύτητα του φωτός, δεν θα ήταν υπερβολή. Έτσι τα νέα στον εκδοτικό οίκο είχαν φτάσει πριν από τα κείμενά μου. Όταν κάποτε, εντελώς τυχαία, έστειλα στον εκδοτικό οίκο κείμενα για αξιολόγηση, ήρθε κι έδεσε το θέμα. Έτσι πήρα την απάντηση: «μας αρέσουν τα κείμενά σου κι επιθυμούμε να τα εκδώσουμε» και νομίζω πως ήταν μια από τις πιο ωραίες απαντήσεις που έχω πάρει ποτέ στη ζωή μου. Από εκεί και μετά ήταν θέμα χρόνου. Γεννήθηκε ένα βιβλίο.

Τα διηγήματά μου είναι σε απλή κατανοητή γραφή, έχουν όμως, πράγματι, κρυφά νοήματα. Όχι όμως τόσο κρυφά, γιατί ο αναγνώστης μπορεί εύκολα να τα κατανοήσει, είτε αμέσως μόλις σηκώσει τα μάτια του από το κείμενο, είτε όταν κάνει έναν μοναχικό περίπατο στην πόλη και στην εξοχή. Ενώ είναι απλές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων, μέσα από αυτές βγαίνουν νοήματα για τις χαρές και τις δυστυχίες των ανθρώπων, για τη γέννηση της ζωής, για τον θάνατο, για τα ήθη, έθιμα και λέξεις που έχουν ξεχαστεί, για τον έρωτα, για την διαφθορά, για τη φτώχεια, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, για την καταναλωτική κοινωνία που βιώνουμε στις μέρες μας, για την κατάρα του πολέμου και για την ειρήνη.

 

Εξ αδιαθέτου, γράφει ο Γιώργος Παπαθανασόπουλος

Το βιβλίο “Εξ αδιαθέτου” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια

 

Ο Γιώργος Παπαθανασόπουλος γεννήθηκε το 1955 στην Κάτω Χρυσοβίτσα, Θέρμου, Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και εργάστηκε στον τραπεζικό χώρο. Διηγήματά του δημοσιεύτηκαν σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Ένα μικρό διήγημά του έχει συμπεριληφθεί στο βιβλίο Με μια σχεδία (συλλογική έκδοση) από τις εκδόσεις ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ της Θράκης.

 

 

1