Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί το βιβλίο του Γκέοργκ Μπίχνερ «Ο ταχυδρόμος της Έσης». Η μετάφραση και το επίμετρο που συνοδεύει την έκδοση είναι του Θόδωρου Παρασκευόπουλου.

 

 

Το Βιβλίο

Georg Büchner
Ο ταχυδρόμος της Έσης
Μετάφραση-Επίμετρο:
Θόδωρος Παρασκευόπουλος
σελίδες: 64 | isbn: 978-960-435-856-4 | τιμή: 12 ευρώ

 

Στον Ταχυδρόμο της Έσης ο Μπίχνερ κατορθώνει να συνεγείρει χωρίς να αποχαυνώνει. Παρουσιάζει οικονομικά και δη­μογραφικά στοιχεία, μια γνώση που η άρχουσα τάξη κρατάει για τον εαυτό της, με τρόπο εύληπτο και συναρπαστι­κό, συγκρίνει την εξαθλίωση των φτωχών αγροτών με τη σπατάλη των πλουσίων, και την εξηγεί με τρόπο που κινη­τοποιεί και που καταπολεμά τη μοιρολατρία. Συνδέει τη βαθιά θρησκευτικότητα των Γερμανών αγροτών με τις συν­θήκες της ζωής τους, και με θρησκευτικά επιχειρήματα παρακινεί σε δράση για μια νέα δίκαιη τάξη πραγμάτων κατά τον τρόπο των θεολόγων του 16ου αιώνα που υποστήριξαν τον Πόλεμο των Χωρικών. Το κείμενο συγκινεί και ταυτό­χρονα παρακινεί τη σκέψη, με τον τρόπο των μεγάλων έργων τέχνης. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο Ταχυδρόμος της Έσης συ­γκαταλέγεται δικαίως στο λογοτεχνικό έργο του Γκέοργκ Μπίχνερ, αλλά και στα σημαντικά πολιτικά κείμενα της πε­ριόδου ανάμεσα στις δύο επαναστάσεις, του Ιουλίου του 1830 και του Μαρτίου του 1848.

 

***

 

Στις 5 Ιουλίου το χειρόγραφο του Ταχυδρόμου της Έσης μεταφέρθηκε κρυφά στο Όφενμπαχ όπου εκτυπώθηκε σε 700 έως 1.000 αντίτυπα. Στις 31 Ιουλίου κυκλοφόρησε ως παράνομη προκήρυξη με το εμβληματικό σύνθημα «Πόλεμος στα παλάτια! Ειρήνη στις καλύβες!» Το σύνθημα ήταν δάνειο από τη Γαλλική Επανάσταση: το έφεραν τα γαλλικά στρα­τεύματα, όταν, το 1792, μετά τη νικηφόρα μάχη του Βαλμί κατά των μισθοφορικών στρατευμάτων των Γερμανών πριγκίπων, πέρασαν τον Ρήνο και εισέβαλαν στο Βέλγιο και στις ηγεμονίες της δυτικής Γερμανίας.

Η διακήρυξη διακινήθηκε προπάντων από τον Βάιντιχ και τους μαθητές του, που τη μετέφεραν σε κουτιά βο­τανολογίας, χωμένη στα ρούχα ή στις μπότες τους. Ωστόσο, το εγχείρημα είχε προδοθεί. Ορισμένους συνωμότες τους συνέλαβαν ήδη κατά τη μεταφορά των αντιτύπων από το τυπογραφείο και ένα μέρος των φυλλαδίων κατα­σχέθηκε.

Παρά τις αλλαγές του Βάιντιχ, ο Ταχυδρόμος της Έσης προκάλεσε την έντονη κριτική των φιλελεύθερων αστικών κύκλων του Μεγάλου Δουκάτου, μάλλον επειδή το φυλλάδιο δεν περιορίζεται στο αίτημα για δημοκρατικές πολι­τικές μεταρρυθμίσεις, αλλά θέτει με έμφαση το κοινωνικό ζήτημα και το ζήτημα της μοναρχίας. Αντίθετα, οι χωρι­κοί της βόρειας Έσης αντέδρασαν θετικά.

από το Επίμετρο του Θόδωρου Παρασκευόπουλου

 

Ο Συγγραφέας

Ο Georg Büchner γεννήθηκε στο Γκοντελάου του Μεγάλου Δουκάτου της Έσης το 1813 και πέθανε στη Ζυρίχη το 1837. Ο Μπίχνερ με το έργο του κατόρθωσε να αναλύσει και να εκφράσει με εντυπωσιακή διαύγεια την εποχή του από τη σκοπιά των αδύναμων ανθρώπων οι οποίοι μάταια αγωνίζονται απέναντι στις δυνάμεις της ανθρώπινης φύσης και της κοινωνίας που τους δυναστεύουν, τους παρασύρουν και τελικά τους συντρίβουν.

 

 

0