Από τις εκδόσεις Όταν κυκλοφορεί το βιβλίου του Γιάννη Παντζόπουλου «Ερμού και Ευαγγελιστρίας γωνία».

 

Το Βιβλίο

Γιάννης Παντζόπουλος

«Ερμού και Ευαγγελιστρίας γωνία»

ΙSBN 978-618-5563-10-3
ΣΕΛΙΔΕΣ: 146
ΤΙΜΗ: 10,00 €

 

Από το σπίτι-ορμητήριο της οδού Ερμού για ατέλειωτες περιπλανήσεις και εντυπώσεις από την καθημερινότητα.

Οκτώβριος 1948, και στην κατάφωτη σάλα φίλοι και συγγενείς, μια μέρα ονομαστικής γιορτής συγκεντρώνονται για να χορέψουν και να γλεντήσουν, αλλά και να ξεχάσουν τις δύσκολες και στενάχωρες μέρες που πέρασαν στην Κατοχή και τον Εμφύλιο.

Στο Ζάππειο, καλοκαιρινά βραδάκια του ’50, με ένα καινούργιο ξεχωριστό πατίνι για ατέλειωτες βόλτες ανάμεσα στους αμέριμνους περιπατητές. Με ένα πατίνι, που καταστράφηκε και μετά με ένα άλλο που φτιάχτηκε από τους μικρούς μαστόρους, με λίγα ξύλα και παλιά ρουλεμάν.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς 1953, αφιερωμένη στα κάλαντα, που με τον φίλο μου θα πούμε σε γνωστούς και συγγενείς, σε μια γιορτινή περιπλάνηση, συγκινησιακά φορτισμένη με αξέχαστες εικόνες στους γύρω δρόμους.

 

Ερμού και Ευαγγελιστρίας γωνία, εκεί απ’ όπου όλα ξεκινούσαν και τελείωναν. Οι έντονες και ανεξίτηλες παιδικές αναμνήσεις αποτέλεσαν την αφορμή για τα τρία μικρά διηγήματα αυτού του βιβλίου, που φέρνει στην μνήμη των παλαιοτέρων ξεθωριασμένες εικόνες και στους νεότερους άγνωστες σελίδες μιας άλλης εποχής. Με ένα χορό, ένα πατίνι και κάποια κάλαντα…

 

Ο Συγγραφέας

Ο Γιάννης Παντζόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, με καταγωγή από την Άνδρο. Σπούδασε γραφικές τέχνες, χαρακτική και ζωγραφική, και ευτύχησε να έχει για δασκάλους τους τον Α. Τάσσο, Αν. Πολυκανδριώτη, Θ. Απάρτη και Γ. Τσαρούχη.

Έχει συμμετάσχει με έργα χαρακτικής και ζωγραφικής σε πολλές πανελλήνιες, πανελλαδικές και ομαδικές καλλιτεχνικές εκθέσεις, έχει παρουσιάσει έργα του σε ατομικές εκθέσεις και έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις σε διαγωνισμούς εφαρμοσμένων τεχνών. Πολλά από τα έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές  και δημόσιες συλλογές.

Το συγγραφικό του έργο είναι επίσης σημαντικό, με την συγγραφή διηγημάτων που άπτονται αναμνήσεων, ιστορικών γεγονότων της καθημερινότητας και του πολιτισμού, τα οποία σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων έχουν περάσει στα χέρια φίλων του.

Έχουν δημοσιευθεί περισσότερα από 300 άρθρα του και μελέτες, πολλές από τις οποίες αφορούν τη ναυτική παράδοση, τον τουρισμό, την εικονογραφία και τις τέχνες. Πολλές είναι οι ανακοινώσεις του σε συνέδρια πολιτιστικών φορέων καθώς και οι διαλέξεις του στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Είναι ιδρυτικό μέλος και γενικός γραμματέας του Ελληνικού Ινστιτούτου Προστασίας Ναυτικής Παράδοσης (ΕΙΠΝΠ), καθώς και ιδρυτικό μέλος και αναπληρωτής πρόεδρος του Ινστιτούτου Αρχαίας Ναυπηγικής και Τεχνολογίας, με συμμετοχή του στα ερευνητικά προγράμματα ναυπήγησης των πειραματικών πλοίων «Κυρήνεια ΙΙ», «Μινώα» και «Αργώ».

Διετέλεσε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Συλλόγου Διακοσμητών/ Γραφιστών, καθώς και ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος του Σωματείου Γραφιστών Ελλάδος.

Δίδαξε γραφικές τέχνες και σχέδιο σε επαγγελματικές σχολές.

Υπήρξε εκδότης-διευθυντής του περιοδικού «Τρίαινα», του πρώτου ελληνικού περιοδικού γιότινγκ, καθώς και σύμβουλος έκδοσης και αρχισυντάκτης του ναυτικού περιοδικού «Πλεύση».

Έχει υπογράψει τα σενάρια και τα κείμενα σε 30 ντοκιμαντέρ με τίτλους: «Τεχνίτες και Εργαστήρια» και «Ελληνικός Τόπος» της ΕΡΤ.

Αξιοσημείωτη είναι η έκδοση του λευκώματός του «Άνδρος, σχέδια και εντυπώσεις απ’ το νησί μου», που περιλαμβάνει 100 σχέδια και αντίστοιχες αναφορές σε αυτά

 

0