Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το βιβλίο του Γιάννη Ψυχοπαίδη «Εις τον καιρόν. Πρόσωπα της τέχνης. Μικρά κείμενα για τις μορφές και τους δημιουργούς».

 

Το Βιβλίο

Γιάννης Ψυχοπαίδης
«Εις τον καιρόν. Πρόσωπα της τέχνης. Μικρά κείμενα για τις μορφές και τους δημιουργούς»
Σελ.: 368 | Τιμή: 24.00 ευρώ | ISBN: 978-960-04-5180-1 | Δοκίμια – Μελέτες | Ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό και ζωγραφικά έργα

 

Μια διαδρομή μέσα από μικρά κείμενα για πρόσωπα της τέχνης, σε μια αντίστροφη πορεία από το σήμερα μέχρι το μακρινό 1991.

Πρόσωπα της τέχνης – της ζωγραφικής, της γλυπτικής, του ποιητικού λόγου –, καταξιωμένοι και νεότεροι δημιουργοί που αφήνουν μέσα στη σύγχρονη ιστορία αλλά και σε περασμένες εποχές τα πνευματικά τους ίχνη που σημαδεύουν και διαμορφώνουν τη σκέψη του σημερινού ανθρώπου για το αύριο, ως διευθέτηση γόνιμη και δημιουργική ενός παρελθόντος πανταχού παρόντος.

Πρόσωπα που με την αυθεντική πνευματική τους παρουσία, το ψυχικό σθένος, τη μαχητικότητα και το ταλέντο τους συντηρούν και διαφυλάττουν την πνευματική αύρα, τις αγωνίες και τα πάθη του καιρού τους και καταθέτουν – στο μέτρο που τους αναλογεί – με το έργο και τη στάση τους ερωτήματα και απαντήσεις στα αισθητικά-ηθικά διλήμματα της εποχής τους. Πρόσωπα που αναλαμβάνουν τα ίδια την ευθύνη να δημιουργήσουν την ιστορία τους, που είναι και δική μας ιστορία.

 

Ο Συγγραφέας

O Γιάννης Ψυχοπαίδης γεννήθηκε στην Aθήνα το 1945. Σπούδασε στην Aνωτάτη Σχολή Kαλών Tεχνών της Aθήνας (1963-1968) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές, με υποτροφία του γερμανικού κράτους, στην Aκαδημία Kαλών Tεχνών του Mονάχου (1970-1976). Μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας Α (1965).

Ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Nέοι Έλληνες ρεαλιστές» (1971-1973) και του Kέντρου Eικαστικών Tεχνών (KET, Aθήνα, 1974-1976). Ήταν επίσης μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας 10/9 του Mονάχου (1975). Yπήρξε προσκεκλημένος του καλλιτεχνικού προγράμματος του Δυτικού Bερολίνου DAAD (1977). Aπό το 1970 μέχρι και το 1976 έζησε και εργάστηκε στο Μόναχο. Aπό το 1977 μέχρι και το 1986 έζησε και εργάστηκε στο Bερολίνο. Aπό το 1986 μέχρι και το 1992 έζησε και εργάστηκε στις Bρυξέλλες.

Tο 1994 εκλέχθηκε καθηγητής στην Aνωτάτη Σχολή Kαλών Tεχνών της Aθήνας και το 2012 του απονεμήθηκε ο τίτλος του ομότιμου καθηγητή. Eκτός από την Eλλάδα, έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Aγγλία, στην Aίγυπτο, στην Aλβανία, στην Aλγερία, στο Bέλγιο, στη Γαλλία, στη Γερμανία (Aνατολική και Δυτική), στη Γιουγκοσλαβία, στις HΠA, στην Iαπωνία, στην Iρλανδία, στην Iσπανία, στο Iσραήλ, στην Iταλία, στον Kαναδά, στην Kίνα, στην Kύπρο, στο Λουξεμβούργο, στην Oλλανδία, στην Πολωνία, στη Pουμανία, στη Σουηδία, στην Tουρκία, κ.λπ., σε ιδιωτικές γκαλερί, πινακοθήκες και μουσεία.

 

 

0