Γιώργος Σκαμπαρδώνης "ΠΡΟΣΟΧΗ: Εποχιακή διέλευση βατράχων" από τις εκδόσεις Πατάκη

Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί η νέα συλλογή διηγημάτων του Γιώργου Σκαμπαρδώνη “ΠΡΟΣΟΧΗ: Εποχιακή διέλευση βατράχων.

 

Το Βιβλίο

Γιώργος Σκαμπαρδώνης "ΠΡΟΣΟΧΗ: Εποχιακή διέλευση βατράχων" από τις εκδόσεις Πατάκη

Τίτλος: “ΠΡΟΣΟΧΗ: Εποχιακή διέλευση βατράχων”

Συγγραφέας: Γιώργος Σκαμπαρδώνης

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ISBN:  978-960-16-9590-7

Σχήμα:  14 x21

Σελίδες: 240

Τιμή πρώτης έκδοσης: 13,30 €

Πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2021

 

Είκοσι πέντε διηγήματα εμπνευσμένα από σύγχρονα αλλά και διαχρονικά θέματα: ο αποκλεισμός και η επιδημία, το αλτσχάιμερ, η αλληλεγγύη, οι μεταλλάξεις της μνήμης, η εσωτερική ανάσταση, η φθορά και η αναγέννηση του σώματος, η σοφία των ζώων, το εθελούσιο πάθος και η αφοσίωση, η επιλογή της θυσίας. Το εθνικό ζήτημα, η μεταφυσική των κειμηλίων, η βαθύτερη συνέχεια, η φιλία και η αφοσίωση. Ο ναρκισσισμός και η μοναξιά, η απομόνωση και τα ερωτικά είδωλα, η ευθύνη και η εμμονή, η εποχιακή διέλευση και η αίσθηση της αιωνιότητας. Αφηγήσεις-θραύσματα από τον καθημερινό βίο, μεταξύ πραγματικότητας, φαντασίας κι επινόησης, όπου το τραγικό μπλέκεται με το ιλαρό, το παράδοξο με το απρόβλεπτο και το πριν με το τώρα.

 

Ο Συγγραφέας

Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης έχει γράψει δώδεκα συλλογές διηγημάτων και έξι μυθιστορήματα. Το βιβλίο του «Η Στενωπός των Υφασμάτων» τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος το 1993 και το «Επί ψύλλου κρεμάμενος» με το βραβείο του περιοδικού Διαβάζω το 2004.Τα μυθιστορήματά του «Γερνάω επιτυχώς» και «Ουζερί Τσιτσάνης» (νέα έκδοση από τις Εκδόσεις Πατάκη, 2013) ανέβηκαν θεατροποιημένα στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, όπως και το «Με τα παιδιά της πιάτσας» (ένα παίγνιο με τον Νίκο Τσιφόρο), σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη.

Έγραψε το σενάριο της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «Όλα είναι δρόμος», σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη, και τα κείμενα της μουσικοθεατρικής παράστασης «Σαν τραγούδι μαγεμένο», που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΡΤ-3, διηύθυνε την εφημερίδα Θεσσαλονίκη και τα περιοδικά Θ-97 (τιμήθηκε με το βραβείο «Ιπεκτσί»), Τάμαριξ, Χίλια Δέντρα, Πανσέληνος (έλαβε το ευρωπαϊκό βραβείο «European Newspaperdesign Awards 2000») και Επιλογές της Κυριακάτικης Μακεδονίας. Συνεργάστηκε επί δύο χρόνια με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση. To 2012 έλαβε το βραβείο διηγήματος του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το βιβλίο του Περιπολών περί πολλών τυρβάζω (Εκδόσεις Πατάκη).

Το «Ουζερί Τσιτσάνης» έγινε ταινία το 2015 από τον Μανούσο Μανουσάκη. Την άνοιξη του 2016 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη το μυθιστόρημά του «Υπουργός Νύχτας» και τον χειμώνα του ίδιου έτους ο συγκεντρωτικός τόμος διηγημάτων «Τα δεδουλευμένα». Το 2017 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη η συλλογή διηγημάτων του με τίτλο «Ντεπό», για την οποία του απονεμήθηκε το βραβείο του περιοδικού Ο Αναγνώστης, το 2018 το βιβλίο του με τον τίτλο «Λεωφορείο. 19 στάσεις» και το 2019 το μυθιστόρημά του «Casa Μπιάφρα».

Γιώργος Σκαμπαρδώνης "ΠΡΟΣΟΧΗ: Εποχιακή διέλευση βατράχων" από τις εκδόσεις Πατάκη

 

0