To The Book.Gr προτείνει γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο τη νουβέλα του Μιχάλη Μαλανδράκη <<Patriot>>  που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.

 

Η πρώτη συγγραφική δουλειά του κου Μαλανδράκη χαρακτηρίζεται από δυναμισμό και ζωντάνια. Μέχρι να καταλάβεις οτι πρόκειται για μια βόλτα στα βαθιά, έχεις ήδη προλάβει να αφεθείς στην περιπέτεια του Αγκίμ από το Αργυρόκαστρο.

Από την επιλογή του μεταμοντέρνου εξωφύλλου διαισθάνθηκα εξ’αρχής οτι ο τίτλος <<Patriot>> είναι αν μη τι άλλο ειρωνικός. Συγκεκριμένα πρόκειται για μια φωτογραφία του Σπύρου Στάβερη όπου απεικονίζεται το ομοίωμα ενός αρχαιοελληνικού κούρου μέσα σε μία χορταριασμένη μάνδρα μαζί με άλλα ατάκτως ερριμμένα μαρμάρινα και γύψινα διακοσμητικά εξωτερικών χώρων. Έχοντας διαβάσει τώρα τον “πατριώτη” θα μπορούσα άνετα να παρομοιάσω την τύχη του πρωταγωνιστή με αυτή του εικονιζόμενου κούρου.

 

Ο αναγνώστης μέσα από την ιστορία του Αγκίμ έρχεται και ο ίδιος αντιμέτωπος με μια σειρά από γεγονότα, που αποτελούν πρόκληση στο ξεκίνημα της ζωής κάθε ανθρώπου· την επιθυμία για οικονομική ανεξαρτητοποίηση, τον ευσεβή πόθο για ανέλιξη κοινωνική/ταξική ανέλιξη, την  ανάγκη για ερωτική επιβεβαίωση από το “αντικείμενο” του έρωτα.

 

“Έξω όλα είναι στην εντέλεια, μέσα όμως είναι πραγματικά το κάτι άλλο. Ο, ο, κάτι μεγαλεία! Στη ζωή μου δεν ξανάδα τέτοια πράγματα: στρωμένα τραπέζια,  με ποτήρια που λάμπουν και χρυσαφί πινακίδες ρεζερβέ˙ Αστραφτερή διάδρομοι και όμορφα κορίτσια˙ τεράστια φώτα που, άμα ανάψουν, θα με τυφλώσουν. Κοιτάζω μαγεμένος. Ένας υπάλληλος μου δείχνει πού είναι τα καμαρίνια. Τον παρατηρώ με το ζελέ στα μαλλιά και τα γυαλιστερά παπούτσια. Περισσότερο μοιάζει αυτός με μουσικό κι εγώ με γκαρσόνι, παρά το αντίθετο.”

 

“…δυο τραγούδια παρακάτω μπαίνει το κλαρίνο. Ο Νώντας εμφανίζεται ανάμεσα από τους καπνούς και τους ξεσηκώνει όλους.Τραγουδάει ο μπαγάσας κι όλο το μαγαζί τραντάζεται.

Όταν έρχεται η σειρά μου, κλείνω τα μάτια. Θυμάμαι τα πανηγύρια στους γάμους του χωριού. Από έξι χρονών μ’ έσερνε ο πατέρας μου. Όλοι πιασμένοι χέρι-χέρι. Οι κοπέλες στο κέντρο με τις φορεσιές και τα μαντίλια στα χέρια. Κρατώ την εικόνα στο μυαλό κι αρχίζω να φυσάω”.

 

“Πλησιάζει με το στήθος της κοντά του, ενώ μιλάνε, κι εκείνος έχει το χέρι διαρκώς κάτω απ΄το τραπέζι. Το πρόγραμμα φτάνει μέχρι τη μέση. Στο επόμενο κομμάτι πέφτει το βάρος σε μένα. Έχουμε φορέσει ένα ωραίο κλαρίνο πάνω σε όλο το τραγούδι. Στην αρχή δεν μου κολλούσε, μου έμοιαζε ξένο, αλλά τελικά δένει όμορφα. <<Πριγκιπέσσα>>, λοιπόν. Άλλα θέλω κι άλλα κάνω, πώς να σου το πω, έλεγα περνούν τα χρόνια, θα συμμορφωθώ. Άι στο διάολο, μωρέ! Κάνω ένα βήμα μπροστά και φυσάω με λύσσα.”

 

Το βιβλίο του Μιχάλη Μαλανδράκη “Patriot” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.

 

0