Από τις εκδόσεις Παπαζήση κυκλοφορεί το βιβλίο της Γιούλας Μυλωνάκου-Σαϊτάκη “Μορφές του πνεύματος και αγωνιστές του 1821 που πέθαναν πάμπτωχοι”.
Το Βιβλίο
Γιούλα Μυλωνάκου-Σαϊτάκη
“Μορφές του πνεύματος και αγωνιστές του 1821 που πέθαναν πάμπτωχοι”
ISBN 978-960-02-3734-4
Σχήμα 21×29
Σελίδες 1.182
Τιμή €70,00 (δεν συμπερ. 6% ΦΠΑ)
Βάρος: 3474gr
Έκδοση Αθήνα 2021
Με το νέο της βιβλίο η Γιούλα Μυλωνάκου-Σαϊτάκη προβαίνει στην πρώτη ολοκληρωμένη παρουσίαση μορφών του πνεύματος και αγωνιστών του 1821 που έζησαν στο γέρμα του βίου τους τη στέρηση και την πενία και –σε πολλές περιπτώσεις– έσβησαν, κυριολεκτικά, «στην ψάθα», αν και είχαν προσφέρει τα μέγιστα στην «αμήτορα» πατρίδα.
Η συγγραφέας με την επιστημονική της επάρκεια και κυρίως με ιδιαίτερη ευαισθησία και σεβασμό στα ιστορικά γεγονότα κάθε εποχής, αλλά και στις πολύτιμες σχετικές μαρτυρίες, επιχειρεί μέσα από την πολύμοχθη πρωτογενή έρευνά της και την αξιοποίηση πλήθους πηγών να ιστορήσει έναν ολόκληρο κόσμο. Συγκεκριμένα, το βιβλίο αρχίζει με χρονικό σημείο αναφοράς την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, με τους Λογίους της Διασποράς και ακολουθούν οι Δάσκαλοι του Γένους και οι Λόγιοι μεταγενέστερων χρόνων· συνεχίζεται –στο μεγαλύτερο μέρος του– με μορφές του 1821 (άνδρες και γυναίκες: Ιεράρχες, Φιλικούς, αγωνιστές, λιγότερο γνωστούς και λησμονημένους ήρωες), αλλά και με νεότερες φυσιογνωμίες∙ τέλος, ολοκληρώνεται με εκπροσώπους της νεοελληνικής λογοτεχνίας από όλες τις περιόδους της· (συμπεριλαμβανομένων και συγκεκριμένων εκπροσώπων της τέχνης, όπως μουσουργών και ζωγράφων).
Ειδικότερα, η συγγραφέας –προβάλλοντας το ιστορικό, κοινωνικό και πνευματικό πλαίσιο της εκάστοτε εποχής– φωτίζει άγνωστες πτυχές της ένδειας των προσωπικοτήτων μέσα από την καταγραφή συγκλονιστικών στοιχείων της αλληλογραφίας τους. Ιδιαιτέρως ξεχωρίζουν οι προσωπικές μαρτυρίες των αγωνιστών του ’21, που αποτελούν ιστορικά ντοκουμέντα και βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.
Εν κατακλείδι το βιβλίο, το οποίο εντάσσεται στον επετειακό εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη του Αγώνα για την εθνική Παλιγγενεσία, απευθύνεται σε όλους τους εν δυνάμει αναγνώστες, μυημένους και μη, ειδικούς και όχι. Πρωτίστως, αποτελεί πραγματική προσφορά και συμβολή στην ιστορική μας διαδρομή μέσα από την κατάθεση μνήμης για αυτές τις μορφές, οι οποίες συνιστούν και ένα σημαντικό κεφάλαιο της πνευματικής και εθνικής μας κληρονομιάς, δεδομένου ότι πολλών εξ αυτών το διάβα από τη ζωή έχει λησμονηθεί, ή σιγηθεί, από τις νεότερες γενιές.
Η Συγγραφέας
Η Γιούλα Μυλωνάκου-Σαϊτάκη γεννήθηκε στη Σπάρτη. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ του ιδίου Πανεπιστημίου. Υπηρέτησε στο Τμήμα Ερευνών, Τεκμηρίωσης και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Εργάσθηκε ως Υπεύθυνη του Μουσείου Εκκλησιαστικής Τέχνης της Ι. Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης. Υπηρέτησε ως Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Λακωνίας. Ως μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, έχει διδάξει Νεοελληνική Φιλολογία, Διδακτική της Λογοτεχνίας και Θεωρία της Λογοτεχνίας (με έμφαση στην Αφηγηματολογία). Γύρω από τους άξονες αυτούς στρέφονται και τα επιστημονικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα, καθώς επίσης και σε θέματα που αφορούν τη Λαογραφία (δημοτικό τραγούδι και παραμύθι), την Παιδική Λογοτεχνία, τον Πολιτισμό και την Ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας της.
Επιλογή από το συγγραφικό της έργο:
• Αφηγηματολογικά και άλλες αναγνώσεις. Από την πολυφωνικότητα του ποιητικού λόγου στην κειμενικότητα της Αφήγησης. Η περίπτωση της Κρητικής Λογοτεχνίας. Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, 2013, (σσ. 1016).
• Ελληνική Μυθολογία – Λακωνία (σε συνεργασία με τον Γιάννη Σαϊτάκη). Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, 2006 (σσ. 920).
• Προσεγγίσεις στη Θεωρία της Λογοτεχνίας. Διδακτικές Προτάσεις για Γυμνάσιο – Λύκειο – ΤΕΕ. Εκδόσεις Φυτράκη, Αθήνα, 2002 (σσ. 925).
• Η Αφηγηματολογία στο Δημοτικό. Ανάγνωση 20 λογοτεχνικών κειμένων από το βιβλίο η «Η Γλώσσα μου» της Ε΄ και Στ΄ τάξης. Εκδόσεις Φυτράκη, Αθήνα, 2002 (σσ. 205).
• Θησαυροί και Κειμήλια του Μουσείου Εκκλησιαστικής Τέχνης της Ι. Μητροπόλεως Μονεμβασίας & Σπάρτης (σε συνεργασία με τον Θεοχάρη Προβατάκη). Εκδόσεις Ι.Μ.Μ.Σ., Σπάρτη, 1998 (σσ. 238).
• Λαϊκή ποιητική δημιουργία σήμερα. Η μορφολογική προσέγγιση του έργου της λαϊκής ποιήτριας Ειρήνης Μάρκου από την Απείρανθο Νάξου, Αθήνα, 1993 (σσ. 504).
0