Τη σειρά δοκιμίων Altera Pars συνεχίζει ένα κείμενο του Δημήτρη Π. Κρανιώτη για την ποιητική του «Γραβάτα δημοσίας αιδούς» που κυκλοφόρησε το 2018 από τις εκδόσεις Κέδρος.
Κείμενο: Δημήτρης Π. Κρανιώτης
H τελευταία ποιητική συλλογή μου με τον τίτλο «Γραβάτα δημοσίας αιδούς» κυκλοφόρησε το 2018 από τις εκδόσεις Κέδρος, οκτώ χρόνια μετά το «Ενδόγραμμα» (εκδ. Μαλλιάρης Παιδεία 2010).
Τα ποιήματα αυτής της συλλογής γράφτηκαν την επταετία 2010-2017 σε διάφορες στιγμές, χωρίς να υπάρχει προκαθορισμένος τόπος ή χρόνος έμπνευσης, γράφτηκαν σε πρωινά με βροχή, σε μεσημέρια ξεκούρασης, σε απογεύματα διακοπών, σε βράδια με πανσέληνο. Θα χαρακτήριζα αυτή τη συλλογή ως την πιο ώριμη και πιο αντιπροσωπευτική της ποίησής μου έως σήμερα, έχοντας ως πηγή έμπνευσής μου την Ελλάδα της κρίσης και πρωταγωνιστή τον σημερινό άνθρωπο, τις ανησυχίες του, τους φόβους του, τ’ αδιέξοδά του, τις ελπίδες του και τα όνειρά του.
Ο τίτλος της συλλογής «Γραβάτα δημοσίας αιδούς» προέρχεται από το ομότιτλο ποίημα, το οποίο αναφέρεται στο σημερινό άνθρωπο της κρίσης που βιώνει τα σκληρά μέτρα λιτότητας, που νιώθει πως τον αδικούν, πως δεν τον καταλαβαίνουν όσο κι αν διαμαρτύρεται, αλλά δεν σταματά ν’ αγωνίζεται, έχοντας απέναντί του τους οικονομικά ισχυρούς της γης, οι οποίοι αποφασίζουν ερήμην του φορώντας την καθωσπρέπει γραβάτα τους, βλέποντας μόνο τους αριθμούς κι όχι τους ανθρώπους. Θέλω να διευκρινίσω ότι το ποίημα «Γραβάτα δημοσίας αιδούς» το έγραψα το 2012, πριν τη μετέπειτα συχνή χρήση της λέξης «γραβάτα» από τους πολιτικούς κατά τα διάρκεια της κρίσης.
Στα ποιήματα αυτής της συλλογής δεν έβαλα τελείες. Έτσι ο κάθε στίχος, το κάθε ποίημα συνεχίζει νοητά να γράφεται στην ψυχή και στην καρδιά του αναγνώστη και να ερμηνεύεται διαφορετικά από τον καθένα. Κάθε φορά που βάζω τελεία νιώθω να έρχομαι αντιμέτωπος με τα «πρέπει» και τα «μην», με τα όσα «πριν» έφυγαν, με τα όσα «μετά» θα έρθουν.
Σε μερικά ποιήματα χρησιμοποιώ και ξένες λέξεις (sms, like, light, iPhone, post–it, silver alert, savoir vivre, scripta manent, παζλ, πουρμπουάρ, μπρέκφαστ, τάιμ άουτ), που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα, ιδιαίτερα από τους νέους, θέλοντας να δώσω έμφαση σ’ αυτό το γεγονός, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την πίστη μου στη δύναμη της ελληνικής γλώσσας απέναντι σε κάθε απειλή.
Η ποιητική συλλογή «Γραβάτα δημοσίας αιδούς» ξεκινά με την αφιέρωσή μου «στον γιο μου Παναγιώτη», ένα ποίημα που έγραψα για αυτόν μόλις γεννήθηκε και συνεχίζεται στις 64 σελίδες της με 52 ποιήματα, ξεκινώντας με τους στίχους «Έχασα το αλφαβητάρι / Της πρώτης δημοτικού» («Αλφαβητάρι») και τελειώνοντας με τους στίχους: «Ανάμεσα σε σελίδες / Που ακόμη γράφονται / Τα βήματά μου αγνοώ» («Συγκάτοικος λέξεων»).
Το βιβλίο «Γραβάτα δημοσίας αιδούς» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος
Βιογραφικό:
Ο Δημήτρης Π. Κρανιώτης είναι γιατρός και ποιητής από τη Λάρισα. Kατάγεται από το Στόμιο Λάρισας, όπου μεγάλωσε. Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ζει στη Λάρισα κι εργάζεται ως ιατρός ειδικός παθολόγος. Έχει εκδώσει εννέα ποιητικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: «Ίχνη» (1985), «Πήλινα Πρόσωπα» (1992), «Νοητή Γραμμή» (2005), «Dunes–Dune» («Θίνες», Ρουμανία 2007), «Ενδόγραμμα» (εκδ. Μαλλιάρης Παιδεία 2010), «Edda» («Έδδα», Ρουμανία 2010), «Iluzione» («Ψευδαισθήσεις», Ρουμανία 2010), «Foglie Vocali» («Φύλλα φωνήεντα», Ιταλία 2017) και «Γραβάτα Δημοσίας Αιδούς» (εκδ. Κέδρος 2018).
Το 2011 επιμελήθηκε κι εξέδωσε την ποιητική ανθολογία στα αγγλικά «World Poetry 2011» (205 ποιητές από 65 χώρες). Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε 25 γλώσσες και έχουν δημοσιευτεί σε διάφορες χώρες του κόσμου, ενώ έχει συμμετάσχει σε αρκετά Διεθνή Φεστιβάλ Ποίησης στο εξωτερικό. Το 2011 διοργανώθηκε υπό την προεδρία του το 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών στη Λάρισα, όπου επίσης ίδρυσε και διοργάνωσε το 1o Μεσογειακό Φεστιβάλ Ποίησης.
Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, καθώς και διεθνών λογοτεχνικών οργανισμών. Αναγορεύτηκε Ακαδημαϊκός στην Ιταλία και Διδάκτωρ Λογοτεχνίας, ενώ διετέλεσε μέλος της συντακτικής επιτροπής του λογοτεχνικού περιοδικού “Γραφή” και διευθυντής σύνταξης του ιατρικού περιοδικού «Ιπποκράτης». Στο διαδίκτυο επιμελείται τον ιστότοπο «Poetics @ GR» [Τετράδιο Ποίησης]: http://greekpoetics.blogspot.com και η προσωπική του ιστοσελίδα είναι: http://www.dimitriskraniotis.com
0