Τη σειρά δοκιμίων Altera Pars συνεχίζει ένα κείμενο του Κώστα Μαυρακάκη για το μυθιστόρημά του “Μακριά από τον κόσμο” που κυκλοφόρησε το 2019 από τις εκδόσεις Κέδρος.

 

Κείμενο: Κώστας Μαυρακάκης

 

Το φθινόπωρο του 2015, έχοντας μόλις ολοκληρώσει το πρώτο μου βιβλίο, μια συλλογή διηγημάτων, ανυπομονούσα για μια συγγραφική αγρανάπαυση. Η ζωή, ωστόσο, είχε άλλα σχέδια για μένα καθώς μέσα σε λίγες μέρες κατακλύστηκα από μια καινούργια ιδέα. Τι θα μπορούσε να συμβεί άραγε σε έναν μεσήλικα που ενώ η ζωή του καταρρέει αυτός αποφασίζει να βρει καταφύγιο σε ένα νησί προκειμένου να γράψει το μυθιστόρημα που πάντα ονειρευόταν; Να μπλέξει ίσως με μια παράξενη οργάνωση όπου τα εκκεντρικά μέλη της θα του φωτίσουν με την αλλόκοτη συμπεριφορά τους τα δικά του αδιέξοδα;
Η αλήθεια είναι ότι η ιδέα αυτή υπήρχε εν σπέρματι μέσα μου για χρόνια καθώς άκουγα με δυσπιστία διάφορους «επώνυμους» να μιλούν με πάθος για το όνειρο τους να δραπετεύσουν έναν χειμώνα σε κάποιο νησί και να γράψουν ένα μυθιστόρημα. Όσοι βέβαια έχουν κολλήσει το συγγραφικό μικρόβιο γνωρίζουν πως δεν χρειάζεται διόλου να απομονωθείς σε κάποιο απομακρυσμένο μέρος για να γράψεις. Αντίθετα, θα ήταν ίσως πιο πειστικός λόγος το να αναζητήσεις καταφύγιο στην προσπάθεια σου να γλυτώσεις από μια συγγραφική ιδέα που σε καταδιώκει επίμονα απαιτώντας να την αποτυπώσεις στο χαρτί.
Προσωπικά, μη όντας τόσο προνοητικός, δεν αναζήτησα καταφύγιο για να γλυτώσω από την ιδέα. Συζητώντας μάλιστα με φίλους διαπίστωσα πως δεν ήταν σε όλους γνωστό το απωθημένο πολλών επώνυμων να μεταμορφωθούν σε συγγραφείς στο έρημο χειμωνιάτικο τοπίο κάποιου νησιού. Η διάθεση μου λοιπόν να σχολιάσω το εν λόγω φαινόμενο διογκώθηκε μέσα μου και η πορεία μου προς την πλήρη συγγραφική ανάπτυξη της συγκεκριμένης ιδέας ήταν πλέον προδιαγεγραμμένη, έστω και αν εγώ αρνιόμουν ακόμα να δεχτώ το τετελεσμένο.
Flash forward στο 2021. Συμπληρώνονται δύο χρόνια από την κυκλοφορία του «Μακριά από τον κόσμο». Δεν ξέρω πόσα νοήματα του βιβλίου έχουν απομείνει που δεν έχουν αποκαλυφθεί. Αλλά καταλήγω στο συμπέρασμα πως όσα τα κατάφεραν να μείνουν κρυφά θα είχαν τον λόγο τους και σίγουρα δεν σκοπεύω να ακυρώσω το κατόρθωμα τους αποκαλύπτοντας τα τώρα.
Το μυθιστόρημα κινείται στα όρια του θρίλερ ή της αστυνομικής ιστορίας χωρίς ωστόσο να εισβάλει ξεκάθαρα στα χωράφια των παραπάνω κατηγοριών παρά μόνο ίσως για να τις παρωδήσει κάποιες στιγμές. Παραμένει ωστόσο μια υπαρξιακή ιστορία μυστηρίου γύρω από την αναζήτηση του εαυτού. Θα βρούμε άραγε τον αληθινό μας εαυτό αν μια κρίση μάς προσφέρει την ευκαιρία να σηκώσουμε τη μάσκα που φορούσαμε στην ενήλικη ζωή μας; Ή αντίθετα όταν τη σηκώσουμε θα συναντήσουμε κάτω από αυτή μία ακόμα μάσκα που να ταιριάζει ενδεχομένως περισσότερο στο παράξενο τοπίο που μας έφερε η απονενοημένη μας απόδραση;

 

Το βιβλίο “Μακριά από τον κόσμο” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος

 

Ο Κώστας Μαυρακάκης γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Σπούδασε Ναυτιλιακά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου και συνέχισε με μεταπτυχιακά στις Πολιτισμικές Σπουδές και στη Συμβουλευτική. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Η συλλογή διηγημάτων “Ο κόσμος με καλωσορίζει”, το πρώτο του βιβλίο, κυκλοφόρησε το 2015, ενώ τέσσερα χρόνια μετά εκδόθηκε, από τον Κέδρο πάλι, το πρώτο μυθιστόρημά του με τίτλο “Μακριά από τον κόσμο”.

 

2