Από τις εκδόσεις Παπαζήση κυκλοφορεί το βιβλίο του Μανώλη Γ. Σαρειδάκη «Η Τέχνη του Πραγματικού: Αφηγήσεις και σκέψεις για την επιστήμη».

 

Το Βιβλίο

Μανώλης Γ. Σαρειδάκης
Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ
Αφηγήσεις και σκέψεις για την επιστήμη
ISBN 978-960-02-3771-9
Σχήμα 14×21
Σελίδες 132
Τιμή €6,00 (δεν συμπερ. 6% ΦΠΑ)
Βάρος: 258gr
Έκδοση Αθήνα 2021

 

Επιστήμη: η μεγάλη Ελπίδα, αλλά και μεγάλη, ενίοτε, Απειλή για την Ανθρωπότητα. Απειλή, όχι μόνο για την καταστροφή που κάποια επιτεύγματά της μπορούν να προκαλέσουν στα χέρια ενός άπληστου είδους όπως το δικό μας, αλλά και διότι ανατρέπει τις πιο καθησυχαστικές αντιλήψεις του ανθρώπου για την προέλευση και τη θέση του στο σύμπαν. Ελπίδα, όχι μόνο για τη βελτίωση και επιμήκυνση της ζωής μας που υπόσχεται και παρέχει, αλλά και διότι προσφέρει αυτό που ο άνθρωπος ανέκαθεν επιζητά: την κατανόηση του εαυτού του και του φυσικού κόσμου που τον περιβάλλει.

Ο συγγραφέας αφηγείται πέντε επαναστατικές στιγμές στην ιστορία των θετικών επιστημών. Από τη γένεση της επιστήμης στην Αρχαϊκή Ιωνία, περνά στην Επιστημονική Επανάσταση του Κοπέρνικου και του Γαλιλαίου, στις Θεωρίες της Εξέλιξης και της Σχετικότητας και καταλήγει στο πώς η Κρυσταλλογραφία μάς δίνει πρόσβαση στη νανοκλίμακα της ύλης, βοηθώντας μας και στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων και θεραπειών.

Αυτές οι ανακαλύψεις –και πάμπολλες άλλες– δεν είναι απλώς εργαλεία στην υπηρεσία της καθημερινότητάς μας, αλλά διανοητικά επιτεύγματα που καθορίζουν τον ανθρώπινο Πολιτισμό. Απαιτούν, όχι μόνο τη διάνοια των πρωταγωνιστών, αλλά και μια ηθική στάση σεβασμού του ορθού λόγου, της ελευθερίας, του βασισμένου σε πραγματικά γεγονότα διαλόγου και τελικώς της Αλήθειας.

 

Ο Συγγραφέας

Ο Μανώλης Γ. Σαρειδάκης γεννήθηκε το 1970 στις Βρυξέλλες. Σπούδασε Φυσική στο Imperial College του Λονδίνου, από όπου πήρε το Διδακτορικό του στη Βιοφυσική το 1995 με υποτροφία του Βρετανικού Κράτους. Σπούδασε επίσης Φιλοσοφία και Ιστορία των Επιστημών στο LSE του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Σήμερα είναι Κύριος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ» καθώς και Επίτιμος Κύριος Ερευνητής (Honorary Senior Research Fellow) στην Ιατρική Σχολή του Imperial College. Το 2017 εργάστηκε για έναν χρόνο στο Κέντρο Μοριακής Βιοφυσικής του Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) στην Ορλεάνη της Γαλλίας, με ευρωπαϊκή ερευνητική υποτροφία “Marie Curie”. Ασχολείται κυρίως με την κρυστάλλωση και την κρυσταλλογραφία βιολογικών μακρομορίων, με εφαρμογή στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Το πρώτο του βιβλίο, “Βιοηθική – Ηθικά προβλήματα των νέων βιοϊατρικών τεχνολογιών”, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαζήση το 2008.

 

 

0