Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το βιβλίο “Μάνος Ελευθερίου. Μαλαματένια Λόγια” σε επιμέλεια – καταγραφή των Σπύρου Αραβανή και Ηρακλή Οικονόμου.

 

Τίτλος: “Μάνος Ελευθερίου. Μαλαματένια Λόγια”
Συγγραφέας: Μάνος Ελευθερίου
Επιμέλεια: Σπύρος Αραβανής, Ηρακλής Οικονόμου
Αυτο-βιογραφική αφήγηση / Ανέκδοτο Φωτογραφικό υλικό Χειρόγραφα / Ημερολόγια
Θεματική κατηγορία: Βιογραφίες
ISBN: 978-618-03-2603-1
Σελίδες: 272
Τιμή: 13,30€

 

H ζωή του Μάνου με τα δικά του λόγια. Μια αφήγηση με οδηγό τη μνήμη και το συναίσθημα.

 

Η αυτοβιογραφική αφήγηση του Μάνου Ελευθερίου στους Σπύρο Αραβανή και Ηρακλή Οικονόμου, όπως προέκυψε από την τρίχρονη (2010-2013) συστηματική συνάντησή τους τα κυριακάτικα πρωινά στο σπίτι του, στο Ψυχικό, είναι ένα σπάνιο βιβλίο θησαυρός που θα συγκινήσει βαθιά όσους από εμάς είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε, όσους από εμάς τον αγαπήσαμε μέσα από τους στίχους, τα πεζά του και τα αξέχαστα τραγούδια του, αλλά και όσους δεν έτυχε να σκύψουν πάνω από το έργο αυτού του αυθεντικού και σπουδαίου Έλληνα δημιουργού.
Γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο το βιβλίο ξεδιπλώνει πτυχές από τα άγνωστα παιδικά χρόνια του Μάνου στη Σύρο, από τη νεανική του ηλικία στην Αθήνα, από την περίοδο της στρατιωτικής του θητείας, την επταετία της Χούντας, καθώς και αναμνήσεις από τα τραγούδια του και από ποιητές φίλους του.
Στο Παράρτημα του βιβλίου υπάρχουν σελίδες από τα προσωπικά του ημερολόγια, ως πρόσθετες αυτοβιογραφικές μαρτυρίες, ενώ η έκδοση συνοδεύεται από ανέκδοτο-σπάνιο φωτογραφικό υλικό και από ορισμένα χειρόγραφά του.

 

Η ιδέα να συγγράψουμε, συνομιλώντας με τον Μάνο Ελευθερίου, τη βιογραφική (μυθ)ιστορία του μας ήρθε όπως έρχονται οι ωραίες ιδέες. Τυχαία, μια αυγουστιάτικη βραδιά στις κοινές μας διακοπές, το 2010. Τον γνωρίζαμε ήδη μερικά χρόνια, έχοντας αναπτύξει μια φιλική σχέση. Τον ξέραμε όμως καλά, πολλά χρόνια πριν από αυτή τη γνωριμία, μέσα από το έργο του, που είχε σημαδέψει τη νεότητά μας. Όταν του αποκαλύψαμε, Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου, τις προθέσεις μας, δεν απάντησε τίποτα σαφές. Είπε μόνο: «Σας περιμένω την Κυριακή στις 10.30». Έτσι, για τα επόμενα τρία χρόνια συναντιόμασταν τα κυριακάτικα πρωινά, στο σπίτι του στο Νέο Ψυχικό, και εκείνος, καθισμένος στην πολυθρόνα του, ορμώμενος από τις ερωτήσεις μας, άφηνε αβίαστη τη μνήμη του να κυλάει σε τόπους όπου τον πήγαινε η ανάμνηση και το συναίσθημα.

Σ.Α.-Η.Ο.

 

Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα βιβλία του Μάνου Ελευθερίου που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

 

Ο Συγγραφέας

Ο Μάνος Ελευθερίου γεννήθηκε στην Ερμούπολη στις 12 Μαρτίου 1938. Εξέδωσε μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές, τόμους με πεζά, λευκώματα και τέσσερις τόμους για το «Θέατρο στην Ερμούπολη τον 20ό αιώνα, 1901-1921», καθώς και την ανθολογία “Ερμούπολη, Μια πόλη στη λογοτεχνία” (2004).
Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2005 για το μυθιστόρημά του “O καιρός των χρυσανθέμων” (METAIXMIO, 2004).
Ως στιχουργός έχει στο ενεργητικό του περίπου 400 τραγούδια και συνεργάστηκε με όλους σχεδόν τους Έλληνες συνθέτες.
Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ έχουν κυκλοφορήσει τα μυθιστορήματά του: “Η γυναίκα που πέθανε δύο φορές” (2006), “Ο άνθρωπος στο πηγάδι” (2008), “Πριν απ’ το ηλιοβασίλεμα” (2011), “Φαρμακείον Εκστρατείας” (2016), καθώς και η συλλογή διηγημάτων του “Η μελαγχολία της πατρίδας μετά τις ειδήσεις των οκτώ” (2007). Επίσης το 2010 κυκλοφόρησαν η ποιητική του συλλογή “Ο νοητός λύκος”, καθώς και ο θεατρικός μονόλογος “Ο γέρος χορευτής”. Το 2013 εκδόθηκαν η συγκεντρωτική έκδοση των στίχων του “Τα λόγια και τα χρόνια: 1963-2013 – Τα τραγούδια”, καθώς και το χρονικό “Μαύρα μάτια: Ο Μάρκος Βαμβακάρης και η συριανή κοινωνία στα χρόνια 1905-1920”. Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών (Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη) για το σύνολο του έργου του. Το 2018 κυκλοφόρησε η ποιητική του συλλογή “Τα ομοιοκατάληκτα“. Πέθανε στις 22 Ιουλίου του 2018.

 

 

0