Μιχάλης Μαλανδράκης "Patriot" | Βιβλιοπρόταση για το Σ/Κ

Το The Book.Gr προτείνει για αυτό το Σαββατοκύριακο το βιβλίο του Μιχάλη Μαλανδράκη “Patriot” που κυκλοφόρησε το 2019 από τις εκδόσεις Πόλις.

 

“Και μη νομίζεις πως τ’ αφεντικό σου δεν έκανε παλιά δουλειές με Αλβανούς. Μια χαρά έκανε. Αλβανός καθάριζε γι’ αυτόν. Ό,τι πρόβλημα είχε, τον Αλβανό έστελνε. Και μια μέρα την κοπάνησε ο Αλβανός και έψαχνε ο Μαρτίνος να βρει που φύγανε διακόσια χιλιάρικα. Μετά όλα κομμένα με τους Αλβανούς. Γι’ αυτό σου λέμε. Θα ‘ρθεις τώρα εσύ, ένας πιτσιρίκος, ένας άγνωστος, να τον κοροϊδέψεις στα μούτρα; Άμα πέσει κάνα τηλεφώνημα και του ανοίξουμε τα μάτια, δεν θα την έχεις καλά, πατριώτη”.

 

Ο νεαρός Αγκίμ ζει στην Αθήνα του σήμερα την περιπλάνηση και τη μοναξιά. Ονειρεύεται την επιτυχία, την αφομοίωση, που τόσο σκιάζει τη ζωή ενός μετανάστη,  αλλά κυρίως τη συντροφικότητα. Το επάγγελμα του κλαρινίστα πιστεύει πως θα του φέρει πέρα από την επιτυχία και την καταξίωση, το αίσθημα της αρμονικής συνύπαρξης με το δικό του κόσμο, τον μουσικό.

 

“Κι όπως είπαμε: θα συστηθείς Γιάννης από Γιάννενα ή Πάτρα ή Άρτα, δεν ξέρω, κάτι τέτοιο, ελληνικό. Είναι περίεργο το αφεντικό εκεί και δεν θέλει Αλβανούς. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα σε καταλάβουν, μιλάς καλύτερα ελληνικά απ’ αυτούς. Αλλά να  ‘χεις το νου σου: δεν λες σε κανέναν από που είσαι. Γιάννης από Γιάννενα. Και θα πεις ότι σε στέλνει ο Αγραπιάλης. Θα καταλάβει τ’  αφεντικό εκεί πέρα. Θα σου ανοίξει πόρτες αυτό το όνομα. Θα πεις ότι τον γνωρίζεις. Κατάλαβες; Είναι τυπικά, μωρέ, μη φοβάσαι. Mos Ki merak patriot”.

 

Η ανασφάλεια που απορρέει στις μέρες μας για έναν μετανάστη που η θητεία των δέκα χρόνων στη χώρα μετεγκατάστασής του, την Ελλάδα, δεν του εξασφαλίζει τίποτα. Ξένος κι Αλβανός για τους Έλληνες,  ένας “…που δεν ξέρει να μιλήσει τη γλώσσα του” για τους Αλβανούς. Μια νουβέλα για τον Αγκίμ, τον Γιάννη από τα Γιάννενα, και η περιπέτεια που ξεκινά στο χώρο της νυχτερινής Αθήνας. Ο Μαλανδράκης στήνει ενδελεχώς ένα μυθοπλαστικό υλικό που κινείται σε γρήγορους ρυθμούς. Ψυχογραφεί τον ήρωα του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο δημιουργώντας μια πλήρη και στιβαρή νουβέλα.

 

 

Η βιβλιοπρόταση…

Μιχάλης Μαλανδράκης "Patriot" | Βιβλιοπρόταση για το Σ/Κ

“Τα χέρια μου ιδρώνουν. Νιώθω όλο το κορμί μου να μουδιάζει”

Το βιβλίο του Μιχάλη Μανδράκη “Patriot” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις

 

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα…

Μιχάλης Μαλανδράκης "Patriot" | Βιβλιοπρόταση για το Σ/Κ

Ο Μιχάλης Μαλανδράκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1996. Είναι απόφοιτος της σχολής κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου και του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Το Patriot είναι το πρώτο του βιβλίο.

 

 

0