Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί το βιβλίο της Μυρσίνης Ζορμπά, «Σημειώσεις από την εποχή των προσδοκιών».

 

 

 

 

Το Βιβλίο

Μυρσίνη Ζορμπά
“Σημειώσεις από την εποχή των προσδοκιών”
Εισαγωγή-Επιμέλεια: Αντώνης Λιάκος
σελίδες: 312 | τιμή: 16 ευρώ |isbn: 978-960-435-857-1

 

Η Μυρσίνη Ζορμπά μιλά για τη ζωή της, μετά την προαναγγελία του επικείμενου τέλους της. Ξετυλίγεται, έτσι, η αυτοεξιστόρηση της ζωής μιας γυναίκας που γεννήθηκε σε μια λαϊκή συνοικία της Αθήνας του Εμφυλίου και έζησε δραστήρια, στην εφηβεία και τα νεανικά της χρόνια, τη Δικτατορία και τη Μεταπολίτευση· τα χρόνια της ωριμότητάς της περιλάμβαναν την εποχή της Αλλαγής και του Εκσυγχρονισμού, και η μετάβαση στη ζώνη του λυκόφωτος έγινε στη μακρά περίοδο της κρίσης. Το παρόν βιβλίο μπορεί να διαβαστεί και ως αυτοπροσωπογραφία μιας γενιάς που έζησε στην εποχή των συλλογικών προσδοκιών, η οποία μας φαίνεται πολύ μακρινή τώρα.

Παράλληλα με την εξιστόρηση του βίου της και με τη συνειδητοποίηση της υπό προθεσμία ζωής, η συγγραφέας άρχισε να κρατά, με εξαιρετική ψυχραιμία και διαύγεια, ημερολόγιο του τέλους της. Ακόμα και όταν έφθιναν οι δυνάμεις της, επέμενε να καταγράφει τις σκέψεις της, υπαγορεύοντάς τες στο μαγνητόφωνο που είχε δίπλα της· έως το ύστατο κείμενό της, όπου αντικρίζει κατάματα την ανυπαρξία.

Αν έχει μια σπάνια ιδιαιτερότητα αυτή η συγκεκριμένη αφήγηση ζωής, συμπεριλαμβανομένου του ημερολογίου, είναι ότι ξεκινάει από τη γέννηση και φτάνει ώς τον θάνατο. Ανατομία και συνολικός αναστοχασμός του κύκλου της ζωής.

 

Η Συγγραφέας

Η Μυρσίνη Ζορμπά (1949-2023), με σπουδές στο Δίκαιο, διετέλεσε εκδότρια («Οδυσσέας»), δημιουργός και πρώτη διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, ευρωβουλευτής, υπουργός Πολιτισμού, ερευνήτρια πολιτισμικής πολιτικής και συγγραφέας, ιδρύτρια και πρόεδρος του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Το όνομά της δόθηκε στο εργαστήριο Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Ρώμης «Sapienza» και στην παιδική βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Αθήνα.

 

 

0