Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το βιβλίο της Nadia Terranova “Αντίο, φαντάσματα” σε μετάφραση της Δήμητρας Δότση.

 

Τίτλος: Αντίο, φαντάσματα

Συγγραφέας: Nadia Terranova

Μετάφραση: Δήμητρα Δότση

Θεματική κατηγορία: Σύγχρονη

ISBN: 978-618-03-2048-0

Σελίδες: 272

Τιμή: 12,20€

 

Οι αναμνήσεις μιας γυναίκας στοιχειώνουν το παρόν της. Για να βγει στο φως, πρέπει να αντικρίσει κατάματα το παρελθόν.

 

Η τριανταεξάχρονη Ίντα επιστρέφει έπειτα από καιρό στη γενέτειρά της, τη Μεσσίνη, για να βοηθήσει τη μητέρα της να ανακαινίσουν το σπίτι τους, προκειμένου να το πουλήσουν. Περιτριγυρισμένη από αντικείμενα και αναμνήσεις, η Ίντα πρέπει να αποφασίσει ποια κομμάτια του παρελθόντος θα κρατήσει και ποια θα αφήσει πίσω της. Την ίδια στιγμή, τα φαντάσματα της εφηβικής της ηλικίας μοιάζουν να αναδύονται από το παρελθόν: πριν από είκοσι τρία χρόνια, ο πατέρας της εγκατέλειψε την οικογένειά του και εξαφανίστηκε.

Ξαφνικά, η ανάμνησή του στοιχειώνει και πάλι όχι μόνο την ύπαρξη της οικογένειάς του, μα και κάθε ρωγμή του σπιτιού, κάθε συζήτηση και σιωπή ανάμεσα σε μητέρα και κόρη. Και η Ίντα πρέπει πάση θυσία να βρει έναν τρόπο να σπάσει τα δεσμά της και να βγάλει τον πατέρα της από το προσκήνιο της ζωής της.

Η Nadia Terranova με ακρίβεια και λεπτότητα φωτίζει εκείνες τις πτυχές της ύπαρξής μας, πάνω στις οποίες χτίζει ο καθένας μας την ταυτότητά του: τη μνήμη, την απώλεια της αθωότητας, την πολυπλοκότητα των οικογενειακών αλλά και των ερωτικών σχέσεων. Το  Αντίο, φαντάσματα, που βρέθηκε στη βραχεία λίστα του Βραβείου Strega και επαινέθηκε από κοινό και κριτικούς, τοποθετεί τη συγγραφέα ανάμεσα στις πιο σημαντικές φωνές της σύγχρονης ιταλικής πεζογραφίας.

 

«Η ευαίσθητη αποτύπωση μιας ζωής που την πνίγει μια σαρωτική απώλεια».

Kirkus Reviews

 

«Λάτρεψα το Αντίο, φαντάσματα. Είναι εξαιρετικό για όσους αναγνώστες θέλουν να εξερευνήσουν το μετα-φεραντικό σύγχρονο ιταλικό μυθιστόρημα».

Jonathan Coe

 

«Με μια σπάνια ψυχολογική λεπτότητα, η Nadia Terranova βρίσκει τα κατάλληλα λόγια για να περιγράψει ένα κρυφό δράμα. Και το μυθιστόρημά της σιγά σιγά καταλήγει στο φως».

Livres Hebdo

 

«Μια δυνατή, αυθεντική φωνή, ενίοτε οχληρή όπως μόνο η πραγματική λογοτεχνία μπορεί να γίνει».

Corriere della Sera

 

Η Συγγραφέας

Η Nadia Terranova (Νάντια Τερανόβα, Μεσίνα, 1978) ζει στη Ρώμη. Το πρώτο της μυθιστόρημα «Gli anni al contrario» (2015) τιμήθηκε μεταξύ άλλων με το Βραβείο Bagutta πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, το Βραβείο Brancati και το The Bridge Book Award.

Με το δεύτερο μυθιστόρημά της Αντίο, φαντάσματα, που αναμένεται να κυκλοφορήσει σε 16 γλώσσες, έφτασε στη βραχεία λίστα του Βραβείου Strega, της υψηλότερης λογοτεχνικής διάκρισης της Ιταλίας, και κέρδισε τα βραβεία Martoglio, Subiaco, Alassio Centolibri και Mario La Cava 2019.

Έχει γράψει επίσης βιβλία για παιδιά, ενώ συνεργάζεται ως αρθρογράφος με τις εφημερίδες La Repubblica, Il Foglio και La Stampa.

 

 

0