“Το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν από τους τρόπους με τους οποίους ελπίζω να συμβάλω στις προσπάθειες που κάνουμε ως κοινωνία για να αντιμετωπίσουμε την απειλή που έχουμε απέναντί μας (…) Θα περιγράψω τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν οι άνθρωποι στο παρελθόν μπροστά σε παρόμοιες απειλές και θα εξηγήσω πώς θα βγούμε από αυτή τη δοκιμασία, από την οποία θα βγούμε, έστω και μέσα από τεράστια θλίψη”.

 

Το The Book.Gr προτείνει γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο «Το Βέλος του Απόλλωνα» από τις εκδόσεις Κάκτος και τον Νικόλα Χρηστάκη.

 

O Nικόλας Χρηστάκης, MD, PhD, MPH, είναι ιατρός και κοινωνικός επιστήμονας. Είναι καθηγητής κοινωνικής και φυσικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale (φέρει τον τίτλο “καθηγητής Sterling” -ο υψηλότερος ακαδημαϊκός βαθμός στο Yale), όπου κατέχει θέσεις στα τμήματα της Κοινωνιολογίας, της Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας, της Στατιστικής και Επιστήμης Δεδομένων, της Βιοϊατρικής Μηχανικής και της Ιατρικής. Διαθέτει ένα πλούσιο βιογραφικό το οποίο σας παραθέτω στο τέλος.

 

«Το βέλος του Απόλλωνα» είναι η τελευταία επιστημονική μελέτη του η οποία βασίστηκε σε στοιχεία που συλλέχθηκαν από τον ίδιο και την ομάδα του και αφορούν το χρονικό διάστημα από την αρχή της εμφάνισης του COVID-19 (θεωρείται οτι υπήρξε νωρίτερα και από τον Δεκέμβριο του 2019) μέχρι και τον Αύγουστο του 2020. Στο βιβλίο, το φαινόμενο της πανδημίας φωτίζεται και αναλύεται στα μέρη του μέσα σε ένα επεξηγηματικό πλαίσιο, με αναφορές κυρίως σε ιστορικές επιδημίες που χτύπησαν την ανθρωπότητα ανα τους αιώνες. Δεν αξιολογούνται μεμονωμένα αριθμοί και γεγονότα (υπάρχουν ωστόσο πολλά συμπεράσματα που προκύπτουν απο αριθμούς) με σκοπό τον άμεσο εντυπωσιασμό, αντιθέτως καθετί  εξετάζεται σφαιρικά και με κριτήρια βασισμένα σε πορίσματα των κοινωνικών επιστημών τοποθετείται στη θέση που του αναλογεί. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι το μεγαλύτερο προσόν αυτής της εργασίας.

 

Κάθε λογικός νους έχει απόλυτη ανάγκη αυτήν την περίοδο να βρει μια κατατοπιστική απάντηση στο τί ακριβώς είναι αυτό που μας κατέκλυσε τόσο ξαφνικά και κυρίως να βρει στοιχεία μέσα σε αυτό που να συνδέονται με εκείνα που έως τώρα γνώριζε. Το βέλος του Απόλλωνα οδηγεί τον αναγνώστη, παρέχοντάς του όλη την απαραίτητη θεωρία γύρω από την επιστήμη της επιδημιολογίας και της πρόληψης στην εξοικείωση με τον αόρατο εχθρό και στον τρόπο με τον οποίο θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον τις επιπτώσεις του στην ψυχική μας υγεία ατομικά και κοινωνικά. Αναλύονται επίμαχα ζητήματα όπως αυτά των εμβολιασμών και της ανοσίας της αγέλης. Δεν έχει χαρακτήρα καθησυχαστικό, ίσα-ίσα λέει τα πράγματα με το όνομα τους. Για έναν παράξενο λόγο όμως, προσωπικά, ένιωσα ηρεμία.

 

«Είναι λάθος να συγκρίνουμε την πανδημία του COVID-19 με μια τυπική έξαρση γρίπης, χωρίς καμιά προσπάθεια μετριασμού (ή ακόμα και με προσπάθειες μετριασμού!), όπως έκαναν κάποιοι. Έπειτα παρερμηνεύουμε την ιστορία με το να πιστεύουμε πως εμείς είμαστε ξεχωριστοί, πως με κάποιο τρόπο θα γλιτώσουμε το βάρος μιας πανδημίας με το να νομίζουμε πως ποτέ άλλοτε οι άνθρωποι δεν έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τον ίδιο φόβο και πανικό, με την ίδια μοναξιά και πόλωση, τις ίδιες διαφωνίες για μάσκες και διακοπές επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, τις ίδιες εκκλήσεις για φιλαλληλία, συνεργασία και αγάπη. Δεν είναι έτσι.»

 

Καλή ανάγνωση!

 

Το βιβλίο “Το βέλος του Απόλλωνα” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος

 

Βιογραφικό σημείωμα για τον συγγραφέα

Στο παρελθόν έχει διεξαγάγει έρευνα και επί πολλά χρόνια έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Harvard και στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Το 2009, το περιοδικό Time τον συμπεριέλαβε στον κατάλογο των εκατό ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη. Το 2009 και το 2010, το περιοδικό Foreign Policy τον συμπεριέλαβε στον κατάλογο των εκατό πλέον σημαινόντων στοχαστών στον κόσμο. Εργάστηκε ως νοσοκομειακός γιατρός σε υποβαθμισμένες κοινότητες του Σικάγου και της Βοστόνης έως το 2011. Σήμερα περνά τον περισσότερο χρόνο του στο Εργαστήριο Ανθρώπινης Φύσης, όπου η ομάδα του διερευνά ένα ευρύ σύνολο ιδεών, μεταξύ των οποίων: την κατανόηση των εξελικτικών, γενετικών και φυσιολογικών βάσεων της φιλίας, την ενθάρρυνση χωριών στον αναπτυσσόμενο κόσμο να υιοθετήσουν νέες πρακτικές δημόσιας υγείας (εργάζεται σε περιοχές της Ονδούρας, της Ινδίας και της Ουγκάντας)• τη χαρτογράφηση κοινωνικών δικτύων σε διάφορα περιβάλλοντα σε ολόκληρο τον κόσμο• την ταξινόμηση ατόμων σε διαδικτυακές ομάδες έτσι ώστε να συμπεριφέρονται καλύτερα (όπως να είναι πιο συνεργάσιμοι και περισσότερο ειλικρινείς)• την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης που βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν προκλήσεις στη συλλογική δράση• τη διερεύνηση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων στο ανθρώπινο μικροβίωμα, κ.ά. Όταν δεν εργάζεται στο εργαστήριο, διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Yale.

 

 

1