Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί το βιβλίο του Όλεν Στάινχαουερ, «Ένας Αμερικανός κατάσκοπος» σε μετάφραση της Άλκηστης Τριμπέρη.

 

 

 

Το Βιβλίο

Olen Steinhauer
Ένας Αμερικανός κατάσκοπος
Μετάφραση: Άλκηστις Τριμπέρη
σελίδες: 496 | isbn: 978-960-435-848-9 | τιμή: 22 ευρώ

 

Πεκίνο, παραμονή των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο επικεφαλής του Έκτου Γραφείου των Κινεζικών Μυστι­κών Υπηρεσιών Σιν Τσου έχει επιτύχει την εξόντωση των περισσότερων «Τουριστών», του επίλεκτου τμή­ματος της CIA που ειδικευόταν στις πιο ανορθόδοξες και αμφιλεγόμενες επιχειρήσεις της Υπηρεσίας. Το τμήμα διαλύεται.

Νέα Υόρκη. Ο «Τουρίστας» Μάιλο Γουίβερ έχει επιζήσει από το μακελειό και προσπαθεί να βρει τους ρυθμούς μιας κανονικής, επιτέλους, ζωής. Ξαφνικά, όμως, ο πρώην επικεφαλής των «Τουριστών» Άλαν Ντράμοντ ταξιδεύει στο Λονδίνο, χρησιμοποιώντας ένα από τα γνωστά πλέον ψευδώνυμα του Μάιλο, και εξαφανίζεται αφήνοντας πίσω του αναπάντητα ερωτηματικά και προκαλώντας γενική αναστάτωση.

Στην Κίνα, ο Σιν Τσου πιστεύει ότι από μερίδα της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος εξυφαίνε­ται συνωμοσία εναντίον του και εναντίον της νεαρής γυναίκας του.

Στη Γερμανία, η επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Έρικα Σβαρτς ανακαλύπτει ενδείξεις σύμφω­να με τις οποίες οι «Τουρίστες» ίσως και να μην έχουν οριστικά αποσυρθεί.

Ο Μάιλο βυθίζεται στον κυκεώνα που προκαλείται, καθώς είναι αναγκασμένος να αναζητήσει τα ίχνη του χαμένου αρχηγού του. Θα πρέπει να παραμείνει πιστός χωρίς να αφήσει να τον χειραγωγήσουν, να βρει και να αναγνωρίσει τους αληθινούς του συμμάχους, να προστατέψει τα αγαπημένα του πρόσωπα, να κατορθώσει να επιβιώσει. Γι’ αυτό, θα πρέπει να ανακαλύψει, μια για πάντα, ποιος κινεί τα νήματα, ποι­ος είναι το ανδρείκελο, ποιος ο προδότης και ποιος ο πραγματικός στόχος.

 

Αυτή η φιλόδοξη, περίπλοκη ιστορία φτάνει σε κάθε γωνιά της γης. Ακόμα και όταν η πλοκή γίνεται προ­κλητικά περίπλοκη, μας γοητεύει και μας παρασύρει. Ο Στάινχαουερ, δικαίως, έχει παρομοιαστεί με τον Τζων Λε Καρέ. Και οι δύο οδηγούν τους αναγνώστες στα βάθη μιας αντίπαλης μυστικής υπηρεσίας, της σοβιετικής ο ένας, της κινεζικής ο άλλος… Ο Τσου, ίσως, με την πάροδο του χρόνου, να γίνει για τον Γουίβερ ό,τι ήταν ο Κάρλα για τον Τζορτζ Σμάιλι του Τζων Λε Καρέ.

The Washington Post

 

Από τον Τζων Λε Καρέ είχαμε να διαβάσουμε για τον τόσο πολυεπίπεδο, πολύπλευρο, παρανοϊκό κόσμο της κατασκοπείας. Εδώ η ταυτότητα και η αφοσίωση είναι έννοιες απολύτως εύπλαστες και διαρκώς με­ταβαλλόμενες.

New York Times

 

Ο Στάινχαουερ περιγράφει τη σινο-αμερικανική κατασκοπεία με τον ίδιο τρόπο που ο Τζων Λε Καρέ αντι­μετώπισε τον Ψυχρό Πόλεμο. Το μυθιστόρημά του προσφέρει μια μοναδική εικόνα για τις γκρίζες περιοχές του 21ου αιώνα.

The Daily Mail

 

Αυτή η συνέχεια του Τουρίστα και της Εξόδου κινδύνου επιβεβαιώνει το ρητό που λέει ότι θα τριτώσει το καλό. Με τον ευσυνείδητο ήρωά του, τον Μάιλο Γουίβερ, ο Στάινχαουερ αντιμετωπίζει τη μυστική δια­μάχη μεταξύ Δύσης και Κίνας με τον ίδιο τρόπο που ο Τζων Λε Καρέ αντιμετώπιζε τη διεθνή κατασκοπεία την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Library Journal

 

Εξαιρετικό… Ο Στάινχαουερ είναι μάστορας στη σκιαγράφηση των σύγχρονων μεθόδων κατασκοπείας –των μηχανισμών παρακολούθησης και των τακτικών που χρησιμοποιούν οι μυστικές υπηρεσίες στη σύγ­χρονη ψηφιακή εποχή–, καθώς και στην ανάλυση της παράνοιας που επικρατεί σε αυτό το επάγγελμα. Επιπλέον, η ικανότητά του να επινοεί χαρακτήρες που διακρίνονται για τα δυνατά τους συναισθήματα και τις αμφιταλαντεύσεις τους, σε συνδυασμό με το εύστοχο και συχνά ποιητικό στυλ γραφής, τον κά­νουν να ξεχωρίζει στον κόσμο της κατασκοπικής λογοτεχνίας.

Publishers Weekly

 

Ο Συγγραφέας

Ο Olen Steinhauer γεννήθηκε το 1970 στη Βαλτιμόρη και μεγάλωσε στη Βιρτζίνια. Σπούδασε δημιουργική γραφή στο Emerson College της Βοστόνης. Κέρδισε την υποτροφία Φουλμπράιτ για παραμονή ενός έτους στη Ρουμανία. Από τότε χρονολογείται η σχέση του με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Το πρώτο και πολλά άλλα βιβλία του διαδραματίζονται εκεί, ενώ σήμερα ο συγγραφέας ζει μεταξύ Ουγγαρίας και ΗΠΑ. Ο Τουρίστας (Πόλις, 2021), πρώτο βιβλίο της σειράς κατασκοπικών μυθιστορημάτων με ήρωα τον Μάιλο Γουίβερ, μεταφράστηκε σε 25 γλώσσες και γνώρισε τεράστια επιτυχία. Η Έξοδος κινδύνου (Πό­λις, 2023), δεύτερο βιβλίο της σειράς, έχει τιμηθεί με το βραβείο Hammett. Άλλα βιβλία του ήταν δύο φο­ρές στην τελική λίστα υποψηφιοτήτων για το Edgar Award. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Ινστιτούτο Αμερικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Λειψίας και είναι επίσης ο δημιουργός της τη­λεοπτικής σειράς Berlin Station.

Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του Όλεν Στάινχαουερ Ο Τουρίστας και Έξοδος κινδύνου.

 

 

 

0