Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί το βιβλίο του Όλεν Στάινχαουερ «Έξοδος κινδύνου» σε μετάφραση της Άλκηστης Τριμπέρη.

 

Το Βιβλίο

Olen Steinhauer
Έξοδος κινδύνου
μετάφραση: Άλκηστις Τριμπέρη
σελίδες: 560 | isbn: 978-960-435-810-6 | τιμή: 20 ευρώ

 

Ο «Τουρίστας» Μάιλο Γουίβερ, μέλος του πιο επίλεκτου τμήματος της CIA που ειδικεύεται στις πιο βρώμικες δουλειές της Υπηρεσίας, καλείται να επιστρέψει στην ενεργό δράση. Αλλά οι νέοι επικεφαλής του Τμήματος του ζητούν να αποδείξει την αφοσίωση και την πίστη του. Θα πρέπει να σκοτώσει, στο Βερολίνο, τη δεκαπεντάχρονη κόρη ενός Μολδαβού μετανάστη. Δεν χρειάζεται να μάθει τον λόγο. Άλλωστε, στο όνομα της Υπηρεσίας, διέπραξε δολοφονίες, γνώρισε τη φυλακή, λίγο έλειψε να σκοτωθεί και ο ίδιος, πρόδωσε τους δικούς του. Πρέπει να υπακούσει για μία ακόμα φορά.

Ο Μάιλο δεν θέλει να το κάνει, δεν μπορεί ωστόσο να μην το κάνει.

Βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, διχασμένος ανάμεσα στο σωστό και το λάθος, εγκλωβισμένος σε μια δύσκολη και επικίνδυνη θέση, ανάμεσα στους ισχυρούς που κινούν αόρατοι τα νήματα της Υπηρεσίας και αυτοαποκαλούνται πατριώτες, και τους ανθρώπους που εκείνοι στιγματίζουν ως προδότες.

Ο Μάιλο θα πρέπει άραγε να προσπαθήσει να σώσει μια υπηρεσία που συντρίβει όσους την αμφισβητούν; Ή να παραμείνει πιστός στο έμβλημα των κατασκόπων, «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να μας καταστρέψει»; Στο κάτω κάτω, δεν έχει πια τίποτα να χάσει.

 

Σωστά συγκρίνουν το έργο του Στάινχαουερ με εκείνο του Τζων Λε Καρέ, τόσο ως προς τη μαεστρία της κατασκευής ενός κατασκοπικού μυθιστορήματος όσο και ως προς το σκοτεινό ψυχολογικό υπόβαθρο. Ένα αριστούργημα αλλεπάλληλων εξαπατήσεων, με ατέλειωτες κρυφές πτυχές που ανοίγουν η μία μετά την άλλη. Χάρη στους χαρακτήρες που ο συγγραφέας έχει επινοήσει και τους οποίους αναπτύσσει έξοχα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικά πολυεπίπεδο θρίλερ.
P.G. Koch, The Houston Chronicle

 

Ο Μάιλο επιστρέφει και είναι καλύτερος από ποτέ. Η Έξοδος κινδύνου, με εξαιρετικά δομημένη πλοκή, απροσδόκητες ανατροπές και πειστικούς χαρακτήρες, είναι σκέτη απόλαυση, από την πρώτη ώς την τελευταία σελίδα. Ένα βιβλίο που πρέπει να πάρει τη θέση του ανάμεσα στα καλύτερα κατασκοπικά μυθιστορήματα.
Mary Foster, Associated Press

 

Ένα σύγχρονο αριστούργημα κατασκοπείας. Ο Τουρίστας ήταν εντυπωσιακός, αλλά αυτό το δεύτερο βιβλίο είναι ακόμα καλύτερο. Ένας συγκλονιστικός, ιλιγγιώδης, πολύπλοκος κόσμος μυστικών επιχειρήσεων, που περιπλέκεται ακόμα περισσότερο όταν μπαίνει στη μέση το συναίσθημα. Ο Στάινχαουερ δεν λησμονεί ποτέ τις ανθρώπινες ζωές που διακυβεύονται, και αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο ελάττωμα του ωριμότερου πλέον Μάιλο Γουίβερ· η ανθρωπιά του και το δέσιμο με την οικογένειά του δεν του επιτρέπουν πια να παραμείνει ο τέλειος κατάσκοπος που υπήρξε κάποτε.
Keir Graff, Booklist

 

Εξαιρετικά πολυεπίπεδο και συναρπαστικό κατασκοπικό μυθιστόρημα.
Jonathan Pearce, Library Journal

 

Η επιδεξιότητα με την οποία ο Στάινχαουερ υφαίνει τους χαρακτήρες του, σε συνδυασμό με τις ηθικές και συναισθηματικές αναστολές του κεντρικού του ήρωα, καθιστά αυτό το μυθιστόρημα ένα συγκλονιστικά δυνατό ανάγνωσμα.
Publishers Weekly

 

Ο Συγγραφέας

Ο Όλεν Στάινχαουερ γεννήθηκε το 1970 στη Βαλτιμόρη και μεγάλωσε στη Βιρτζίνια. Σπούδασε δημιουργική γραφή στο Emerson College της Βοστόνης.

Κέρδισε την υποτροφία Φουλμπράιτ για παραμονή ενός έτους στη Ρουμανία. Από τότε χρονολογείται η σχέση του με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Το πρώτο και πολλά άλλα βιβλία του διαδραματίζονται εκεί, ενώ σήμερα ο συγγραφέας ζει μεταξύ Ουγγαρίας και ΗΠΑ.

Ο “Τουρίστας” (που κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις Πόλις), πρώτο βιβλίο της σειράς κατασκοπικών μυθιστορημάτων με ήρωα τον Μάιλο Γουίβερ, μεταφράστηκε σε 25 γλώσσες και γνώρισε τεράστια επιτυχία.

Το ανά χείρας βιβλίο, δεύτερο της σειράς, έχει τιμηθεί με το βραβείο Hammett. Άλλα βιβλία του ήταν δύο φορές στην τελική λίστα υποψηφιοτήτων για το Edgar Award.

Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Ινστιτούτο Αμερικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Λειψίας και είναι επίσης ο δημιουργός της τηλεοπτικής σειράς Berlin Station.

Από τις εκδόσεις Πόλις ετοιμάζεται και το τρίτο βιβλίο της σειράς, An American Spy.

 

 

1