Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το βιβλίο της Σαρµέιν Κλιφτ «Το τραγούδι της γοργόνας» σε μετάφραση της Φωτεινής Πίπη.

 

Ένα ταξιδιωτικό memoir από μια Αυστραλή συγγραφέα που αγάπησε την Ελλάδα και έγινε μέρος της. Κάθε σελίδα σκορπάει χρώματα και αρώματα και τον ενθουσιασμό της συγγραφέα που παρασέρνει τον αναγνώστη.

 

Το Βιβλίο

Τίτλος: Το τραγούδι της γοργόνας
Συγγραφέας: Charmian Clift
Μετάφραση: Φωτεινή Πίπη
Θεματική κατηγορία: Σύγχρονη
ISBN: 978-618-03-2853-0
Σελίδες: 368
Τιμή: 15,50€
Ημερομηνία Έκδοσης: 09/06/2022

 

 

H ιστορία δύο θρυλικών συγγραφέων από τη μακρινή Αυστραλία που δραπετεύουν στην Κάλυμνο τη δεκαετία του 1950. Από τα καλύτερα ταξιδιωτικά βιβλία του 20ού αιώνα.

 

Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, η Αυστραλιανή συγγραφέας Charmian Clift μαζί µε τον σύζυγό της, επίσης συγγραφέα, George Johnston αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη ζωή της πόλης.

Έφυγαν από το γκρίζο μεταπολεμικό Λονδίνο για να έρθουν στην Ελλάδα, µε τα δυο παιδιά τους και τις γραφομηχανές τους. Αρχικά εγκαταστάθηκαν στην Κάλυμνο, σκοπεύοντας να ζήσουν απλά και να αφοσιωθούν στη συγγραφή, μακριά από τον θόρυβο της μεγαλούπολης. Έμειναν στο νησί σχεδόν οχτώ μήνες, από τον Δεκέμβριο του 1954 ως τον Ιούλιο του 1955. Το αποτέλεσμα της παραμονής τους εκεί είναι Το τραγούδι της γοργόνας.

Στο βιβλίο η Clift μεταφέρει το πολιτιστικό σοκ αλλά και την απόλυτη ευχαρίστηση της πρώτης χρονιάς του ζευγαριού στο νησί των σφουγγαράδων. Η Κάλυμνος όπως τη γνώρισε ήταν γυμνή και φτωχή – αποτελούσε απόδραση, αλλά σε καμία περίπτωση παράδεισο. Με το πέρασμα των μηνών όμως η Clift και η οικογένειά της έγιναν μέρος της κοινότητας.

Το τραγούδι της γοργόνας είναι ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, ένα αφήγημα που µας ταξιδεύει στην Κάλυμνο μιας άλλης εποχής, κάνοντάς µας να γνωρίσουμε τον τόπο, τα ήθη και τα έθιμα, αλλά πρωτίστως τους ανθρώπους, που κάνουν τη συγγραφέα να θεωρεί την Ελλάδα ως τη δική της Γη της Επαγγελίας.

Ένα ταξιδιωτικό memoir από μια Αυστραλή συγγραφέα που αγάπησε την Ελλάδα και έγινε μέρος της.

 

«Μια πραγματικά καλή συγγραφέας που σε μεταφέρει ακριβώς εκεί που θέλει».
Polly Samson, συγγραφέας

 

Ξεφυλλίστε κάποιες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ

Η Συγγραφέας

Η Charmian Clift (Σαρµέιν Κλιφτ) ήταν στην πρώτη γραµµή του κύµατος του φεµινισµού που αναδύθηκε µετά το τέλος του Β΄ Παγκόσµιου Πολέµου, αποκτώντας µεγάλο και πιστό αναγνωστικό κοινό για τις στήλες που είχε στις εφηµερίδες Sydney Morning Herald και Herald της Μελβούρνης. Προσελήφθη για να γράφει «από τη γυναικεία σκοπιά» και η Clift έγραφε κείµενα σε δοκιµιακή µορφή µε δύναµη, πάθος και συναίσθηµα πάνω στον Πόλεµο του Βιετνάµ, τη στρατολόγηση, την πείνα που µάστιζε τον κόσµο και τη χούντα στην Ελλάδα. Πολλές επιφανείς γυναίκες συγγραφείς, συµπεριλαµβανοµένων των Helen Garner και Elizabeth Riddell, έχουν αναφερθεί στο έργο της Clift ως πηγή έµπνευσης, καθώς η Clift προσπερνώντας τους κοινωνικούς περιορισµούς που αντιµετώπιζαν οι γυναίκες τη δεκαετία του 1940, και να γίνει µια σπουδαία δηµοσιογράφος και εξαιρετική συγγραφέας.

 

 

1