Olen Steinhauer "Ο Τουρίστας" από τις εκδόσεις Πόλις

Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί το βιβλίο του Όλεν Στάινχαουερ “Ο Τουρίστας” σε μετάφραση της Άλκηστης Τριμπέρη.

 

Το Βιβλίο

Olen Steinhauer "Ο Τουρίστας" από τις εκδόσεις Πόλις

Olen Steinhauer
“Ο Τουρίστας”
μετάφραση: Άλκηστις Τριμπέρη
σελίδες: | 564 | isbn: 978-960-435-764-2 | τιμή: 20 ευρώ

 

Ο Μάιλο Γουίβερ ήταν «Τουρίστας», μέλος της πιο επίλεκτης μυστικής υπηρεσίας της CIA, που αναλαμβάνει άκρως απόρρητες και ανορθόδοξες αποστολές σε όλο τον κόσμο.

Τώρα πια έχει αφήσει πίσω του την ενεργό δράση και κάνει δουλειά γραφείου στο στρατηγείο της Υπηρεσίας στη Νέα Υόρκη. Έχει γυναίκα, κόρη, σπίτι στο Μπρούκλιν, και προσπαθεί να ξεχάσει εκείνα τα επικίνδυνα χρόνια.

Ωστόσο το παρελθόν επιστρέφει, γκρεμίζοντας την τακτοποιημένη ζωή του.

Μυστηριώδεις θάνατοι, αμφιβολίες και υποψίες, αναβιώσεις μακρινών, παγωμένων υποθέσεων, αναγκάζουν τον Μάιλο να ξαναγίνει «Τουρίστας» και να προσπαθήσει να ξεδιαλύνει παλιά και νέα μυστικά και ψέματα.

Ο Όλεν Στάινχαουερ αφηγείται μια άκρως συναρπαστική και δαιδαλώδη ιστορία μυστηρίου για την προδοσία και τη χειραγώγηση, αλλά και για τη φιλία και την αφοσίωση, που ανανεώνει το είδος του κατασκοπικού μυθιστορήματος, αποτίοντας ταυτόχρονα φόρο τιμής στους μεγάλους δασκάλους.

 

Τόσο πλούσιο και συναρπαστικό, σαν να διαβάζουμε Λε Καρέ, Ντέιτον ή Γκράχαμ Γκρην στα καλύτερά τους, το πολυεπίπεδο, συγκινητικό κατασκοπικό μυθιστόρημα του Όλεν Στάινχαουερ ταιριάζει τέλεια με τους αβέβαιους, συναισθηματικά ταραγμένους καιρούς μας.
Paula Woods, The Los Angeles Times

 

Είναι το καλύτερο κατασκοπικό μυθιστόρημα που διάβασα ποτέ, και το οποίο δεν ήταν γραμμένο από τον Τζων Λε Καρέ.
Stephen King, Entertainment Weekly

 

Ο Τουρίστας είναι μια πολυσύνθετη, σύγχρονη ιστορία κατασκοπείας, ειπωμένη με ευφυΐα και οξυδέρκεια. Ο Στάινχαουερ δείχνει πώς μπορεί να μετατρέψει την πανταχού παρούσα παράνοια σε μια συναρπαστική διαδρομή.
David Lampe-Wilson, The Boston Globe

 

Ο Τουρίστας είναι ένα απίστευτα πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο μυθιστόρημα. Ο Στάινχαουερ υπερβαίνει τα όρια του απλού θρίλερ, για να παρουσιάσει τις συνέπειες που επιφέρει η κατασκοπεία στη ζωή των ανθρώπων της. Ο συγγραφέας έχει συνθέσει έναν πολυσύνθετο διάδοχο του Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο. Σε αντίθεση με τις περισσότερες ιστορίες κατασκοπείας που άρχισαν να εκδίδονται μετά την κυκλοφορία αυτού του κλασικού έργου, οΣτάινχαουερ κατορθώνει να δώσει στους χαρακτήρες του –ακόμα και τους πιο αξιοκατάκριτους– μια ανθρώπινη πλευρά και έναν βαθμό ζεστασιάς. Η κατασκοπεία είναι μια άσχημη δουλειά, που καταστρέφει ολοσχερώς τον κάθε εμπλεκόμενο.
Jim Winter, January Magazine

 

Ιδιαίτερα επιτυχημένο, τόσο στην πλοκή όσο και στη δημιουργία χαρακτήρων… υποβλητικό, αδύνατον να το αφήσεις από τα χέρια σου.
Library Journal

 

Ένα εξαιρετικό κατασκοπικό μυθιστόρημα, το οποίο ακολουθεί τη σπουδαία παράδοση που χάραξαν οι δεξιοτέχνες του είδους. Ο Όλεν Στάινχαουερ είναι ένας υπέροχος αφηγητής, έξυπνος, παρατηρητικός και πνευματώδης. Ο Τουρίστας διαθέτει ό,τι χρειάζεται για να γίνει κλασικός.
Nelson DeMille

 

Πρώτης τάξεως κατασκοπικό μυθιστόρημα, καυστικό, ευφυές, πολυεπίπεδο… ένα βιβλίο που θα μπορούσε να το έχει γράψει ο Λε Καρέ, αν ήξερε τότε όσα γνωρίζουμε σήμερα.
Lee Child

 

Η σειρά του Μάιλο Γουίβερ είναι αληθοφανής και επιτυχής, χωρίς τα συνήθη κλισέ για κατασκόπους.
Marie-Caroline Aubert και Natalie Beunat, Le Polar pour les nuls

 

Η γλωσσική ακρίβεια, η αιχμηρότητα των σκηνών, η πολυσύνθετη πλοκή που κόβει την ανάσα, προσδίδουν στο βιβλίο μια λογοτεχνική ποιότητα αντάξια εκείνης του Λίτελ ή του Λε Καρέ.
Télérama

 

Στον συγγραφέα αρέσει να ταξιδεύει τον αναγνώστη του• και, επίσης, τον αφήνει πιο έξυπνο όταν φτάνει στον προορισμό του.
Le Parisien

 

Ο Όλεν Στάινχαουερ, δύο φορές υποψήφιος για το βραβείο Edgar, που μπορεί δικαίως πλέον να στέκεται δίπλα στον Τζων Λε Καρέ, παρουσιάζει σε μεγάλο βαθμό αυτό που οι ήρωες του Λε Καρέ θα χαρακτήριζαν ως την κατασκοπεία του Ψυχρού Πολέμου.
Janet Maslin, The New York Times

 

Μόνο ο Λε Καρέ θα μπορούσε να επινοήσει έναν τόσο ενδιαφέροντα κατάσκοπο.
Kirkus Reviews

 

Ο Στάινχαουερ καταφέρνει να ωθεί τις σκοτεινότερες όψεις του είδους στα άκρα… δίχως να θυσιάζει τη δυναμική του ορμή. Ο Μάιλο Γουίβερ είναι ο τέλειος ήρωας για μια τόσο ξεχωριστή ιστορία.
Booklist

 

Ο Συγγραφέας

Olen Steinhauer "Ο Τουρίστας" από τις εκδόσεις Πόλις

Ο Όλεν Στάινχαουερ γεννήθηκε το 1970 στη Βαλτιμόρη και μεγάλωσε στη Βιρτζίνια. Σπούδασε δημιουργική γραφή στο Emerson College της Βοστόνης. Κέρδισε την υποτροφία Φουλμπράιτ για παραμονή ενός έτους στη Ρουμανία. Από τότε χρονολογείται η σχέση του με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Το πρώτο και πολλά άλλα βιβλία του διαδραματίζονται εκεί, ενώ σήμερα ο συγγραφέας ζει μεταξύ Ουγγαρίας και ΗΠΑ. “Ο Τουρίστας”, πρώτο βιβλίο μιας σειράς κατασκοπικών μυθιστορημάτων με ήρωα τον Μάιλο Γουίβερ, μεταφράστηκε σε 25 γλώσσες και γνώρισε τεράστια επιτυχία. Ο Όλεν Στάινχαουερ έχει τιμηθεί με το βραβείο Hammet για το δεύτερο βιβλίο του με ήρωα τον Μάιλο Γουίβερ, το “The Nearest Exit”, και ήταν δύο φορές στην τελική λίστα υποψηφιοτήτων για το Edgar Award. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Ινστιτούτο Αμερικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Λειψίας, και είναι επίσης ο δημιουργός της τηλεοπτικής σειράς Berlin Station.

 

Olen Steinhauer "Ο Τουρίστας" από τις εκδόσεις Πόλις

 

0