Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί το βιβλίο του Olivier Roy “Η Ευρώπη είναι χριστιανική;” σε μετάφραση Βάλιας Καϊμάκη.
Το Βιβλίο
Olivier Roy
“Η Ευρώπη είναι χριστιανική;”
μετάφραση: Βάλια Καϊμάκη
επιμέλεια: Άγγελος Μουταφίδης
σελίδες: 208 • isbn: 978-960-435-685-0 • τιμή: 15 ευρώ
Είναι σήμερα η Ευρώπη χριστιανική; Και αν ναι, με ποιον τρόπο; Μπορεί να παραμείνει χριστιανική υιοθετώντας νοσταλγικές, αυταρχικές και ταυτοτικές θέσεις; Στο όνομα ποιου χριστιανισμού μιλούν άραγε εκείνοι που, πολλές φορές με φανατισμό, αντιτάσσουν τις «χριστιανικές αξίες» σε δύο εξίσου απειλητικές και πανίσχυρες, κατά τη γνώμη τους, δυνάμεις: την εκκοσμικευμένη κοινωνία και το κατακτητικό Ισλάμ;
Οι Ευρωπαίοι, υποστηρίζει ο συγγραφέας, νιώθουν πράγματι ορφανεμένοι από το χριστιανικό παρελθόν τους. Η αναβίωσή του ωστόσο δεν θα επιτευχθεί ούτε με την επίκληση μιας ανενεργής πλέον παράδοσης, ούτε με νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως απαιτούν η συντηρητική Δεξιά και οι διάφορες φονταμενταλιστικές τάσεις.
Ο χριστιανισμός δεν μπορεί να επιβιώσει ως ένα αυτοαναφορικό και περίκλειστο σύστημα αξιών. Πρέπει να επαναφέρει στο προσκήνιο το πνευματικό του στοιχείο και να καταστεί εκ νέου «προφητικός», αναπτύσσοντας μια θεολογία ανοιχτή στον κόσμο και τις περιπέτειές του.
***
Με ένα δοκίμιο που προκαλεί αίσθηση, ο Ολιβιέ Ρουά διερωτάται: Ποια είναι η θέση της θρησκείας και του χριστιανισμού στις εκκοσμικευμένες κοινωνίες;
L’Obs
Ο δοκιμιογράφος Ολιβιέ Ρουά περιγράφει με δεξιοτεχνία την παρακμή του ευρωπαϊκού χριστιανισμού και την αποτυχία του ταυτοτικού πολέμου «υπέρ των χριστιανικών αξιών». Αλλά η «προφητική οδός» παραμένει ανοιχτή.
Le Figaro
Βαθύς γνώστης του θέματος, ο Ολιβιέ Ρουά επιτυγχάνει να μας προσανατολίσει με ακρίβεια σε μια συζήτηση που πολύ συχνά χαρακτηρίζεται από σύγχυση και υστεροβουλία.
Libération
Ένα βιβλίο πυκνό και συναρπαστικό.
Le Canard enchaîné
Ο Συγγραφέας
Ο Ολιβιέ Ρουά γεννήθηκε το 1949 στη Λα Ροσέλ. Είναι διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, και θεωρείται ένας από τους εγκυρότερους, παγκοσμίως, μελετητές του πολιτικού Ισλάμ.
Από το 1985 μέχρι σήμερα, έχει εκδώσει πολλά βιβλία και έχει δημοσιεύσει δεκάδες μελέτες και άρθρα για το θέμα. Στα ελληνικά, έχουν κυκλοφορήσει επίσης τα βιβλία του “Η τζιχάντ και ο θάνατος” (Πόλις, 2017), “Το παγκοσμιοποιημένο Ισλάμ” (Scripta, 2006) και “Οι αυταπάτες της 11ης Σεπτεμβρίου” (Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2003).
1