Ο Στέλιος Καλαθάς με σημαντική θεατρική, τηλεοπτική αλλά και κινηματογραφική πορεία συνεχίζει τη στήλη του The Book.Gr  Εγώ και ένα βιβλίο”, όπου ένας άνθρωπος  της Τέχνης  μιλά σε πρώτο πρόσωπο και φωτογραφίζεται με το βιβλίο που, ως ένα βαθμό, τον στιγμάτισε.

Ο Στέλιος Καλαθάς, μέσα από την πολύχρονη παρουσία του στο θέατρο και στη θεατρική εκπαίδευση, έχει αναπτύξει, επίσης, μια μοναδική βιωματική μέθοδο, τη «ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ», που αναδεικνύει τη δυναμική των συναισθημάτων και την αυτοέκφραση μέσα από κώδικες υποκριτικής.

Στο κείμενο που ακολουθεί μας μιλά για τη μνημειώδης τριλογία του Αισχύλου, την “Ορέστεια” που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 458 π.Χ. στη γιορτή των Διονυσίων. Η συγκεκριμένη έκδοση, στη φωτογραφία, κυκλοφόρησε το 1989 σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη  από τις εκδόσεις της Εστίας.

 

Κείμενο: Στέλιος Καλαθάς

 

ΟΡΕΣΤΕΙΑ -ΑΙΣΧΥΛΟΥ

 

Το βιβλίο που διαβάζω ξανά και ξανά είναι η τριλογία του μεγάλου μας τραγικού. Θεωρώ ότι δεν είναι μόνο θεατρικά κείμενα, άξια να ερμηνευτούν και να αποδοθούν στην σκηνή. Είναι για μένα ένα ευαγγέλιο που όλοι πρέπει να έχουμε στην βιβλιοθήκη μας και να ανατρέχουμε.

Κάθε φορά που διαβάζω αυτά τα κείμενα ανακαλύπτω και καινούργια στοιχεία, νέους θησαυρούς και κάθε φορά κερδίζω κάτι που πριν δεν είχα προσέξει.

Είναι η μοναδική σωζόμενη τριλογία του Αισχύλου και σίγουρα ένα διαχρονικό αριστούργημα. Δεν είναι τυχαίο γεγονός ότι αυτό το κείμενο διδάσκεται τόσα χρόνια στα πανεπιστήμια σχεδόν όλου του κόσμου και μέσα από αυτό φοιτητές, μελετητές, ερευνητές ανακαλύπτουν το μεγαλείο της ελληνικής σκέψης. Πανανθρώπινες αξίες διαδέχονται η μία την άλλη καθώς η ισορροπία φέρνει την λύτρωση. Στο έργο αυτό, επίσης, γίνεται για πρώτη φορά λόγος στην ανθρωπότητα για το ανθρώπινο δίκαιο μέσα από την εμφάνιση του ΆΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ όπου η δικαιοπραξία των φονικών υποθέσεων, λύνει διλήμματα και ενοχές .

Γνώρισα αυτό το έργο μέσα από την μελέτη που κάναμε με τον σπουδαίο δάσκαλο μου και σκηνοθέτη Γιώργο Μιχαηλίδη στο Ανοιχτό θέατρο, όπου είχα την τιμή να ερμηνεύσω τον ρόλο του θεού Απόλλωνα σε μια εξαιρετική παράσταση

 

 

 

 

3