Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί το μυθιστόρημα του Πιερ Ασουλίν,«Το Υπερωκεάνιο» σε μετάφραση της Μαριάνθης Πάσχου.

 

 

 

Το Βιβλίο

Pierre Assouline
“Το Υπερωκεάνιο”
Μετάφραση: Μαριάνθη Πάσχου
σελίδες: 400 • isbn: 978-960-435-846-5 • τιμή: 20 ευρώ

 

Στη Μασσαλία, στο ολοκαίνουργιο και πολυτελέστατο υπερωκεάνιο Ζορζ Φιλιππάρ που ετοιμάζεται να αποπλεύσει με τελικό προορισμό την Ιαπωνία, επιβιβάζεται και ο Ζακ-Μαρί Μποέρ.

Βιβλιοπώλης με εξειδίκευση στα σπάνια βιβλία που κυνηγούν οι συλλέκτες, αγαπά με πάθος τη λογοτεχνία, ταξιδεύει μόνος, μισεί τα κλισέ και τις κοινοτοπίες, περνά τον καιρό του παρατηρώντας τους άλλους, με κριτική διάθεση, με θαυμασμό, με ει­ρωνεία, καλοπροαίρετα ή και εχθρικά, αν χρειαστεί. Αναπτύσσει φιλικές σχέσεις με τον πρώην πλοίαρχο Πρεσανύ και την ατίθαση νεαρή εγγονή του, τον ασφαλιστή Ερκύλ Μαρτέν και τον Ρώσο πιανίστα Σοκολόβσκι, ή τη γοητευτική Αναΐς Μοντέ-Ντελακούρ. Ωστόσο, δεν αποκαλύπτει σε κανέναν τον λόγο του ταξιδιού του.

Είναι Φεβρουάριος του 1932, βρισκόμαστε μόλις λίγους μήνες πριν ανέλθει στην εξουσία ο Χίτλερ. Γερμανοί επιβάτες προπαγανδίζουν ανοιχτά τον ναζισμό, η ομή­γυρη διχάζεται. Διαδίδονται σκοτεινές θεωρίες για το μέλλον του κόσμου, ενώ ορι­σμένοι επιβάτες ανησυχούν για τις τεχνικές βλάβες που επαναλαμβάνονται…

Μέσα από την επική και δραματική εξιστόρηση της παρθενικής κρουαζιέρας του Ζορζ Φιλιππάρ, που κατέληξε σε ναυάγιο με θύμα, μεταξύ άλλων, τον σπουδαίο και διάσημο δημοσιογράφο Αλμπέρ Λοντρ, η φιγούρα του οποίου σημαδεύει το βιβλίο, ο Πιερ Ασουλίν προαναγγέλλει το ναυάγιο της Ευρώπης, σ’ έναν εντυπωσιακό μυθι­στορηματικό πίνακα.

 

***

 

Μαγευόμαστε από αυτή την ατμόσφαιρα «απαλής τοξικότητας» και από τη μέθη των κυμάτων. Ο χρόνος είναι σε αναστολή και ο Προυστ καθόλου μακριά. Ο Ασουλίν περιγράφει με έξοχο τρόπο το ιστορικό υπόβαθρο και υπογράφει, με το Υπερωκεάνιο, ένα από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματά του.

Lire

 

Ένα αψεγάδιαστο ταξίδι στα κύματα και τον χρόνο.

L’Express

 

Είτε πρόκειται για ένα μεγάλο ακυβέρνητο ξενοδοχείο (Ξενοδοχείο Lutetia) είτε για έναν πύργο υπό κατάρρευση (Ένας πύργος στη Γερμανία ‒ Ζιγκμαρίνγκεν) ή ένα πλοίο που ναυαγεί (Το υπερωκεάνιο), ο Πιερ Ασουλίν γνωρίζει ότι η ιστορία είναι τραγική. Την αφηγείται, όμως, με χάρη και σοβαρότητα. Αναμφίβολα το καλύτερο βιβλίο του Ασουλίν. Μια ωδή στη μεγάλη λογοτεχνία.

Le Figaro

 

Παραβολή μιας ηπείρου που ρίχνεται στις φλόγες, το Υπερωκεάνιο είναι η συναρ­παστική εξιστόρηση του ναυαγίου της Ευρώπης.

Pages

 

Συνδέοντας ιστορία και λογοτεχνία, ο Πιερ Ασουλίν υπογράφει μια πολύ ωραία μυ­θιστορηματική αφήγηση σε ένα έξυπνο, κεκλεισμένων των θυρών, θέατρο των αν­θρώπινων παθών.

Femina

 

Ο Πιερ Ασουλίν επιβιβάζει τους αναγνώστες του, το 1932, σ’ ένα υπερωκεάνιο και περιγράφει με θαυμαστό τρόπο τη ζωή πάνω στο πλοίο.

L’Obs

 

 

Ο Συγγραφέας

Ο Pierre Assouline γεννήθηκε το 1953 στην Καζαμπλάνκα. Είναι κριτικός βιβλίου, διδάσκει στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού και είναι μέλος της κριτικής επιτροπής του βραβείου Goncourt.

Έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το Βραβείο Δοκιμίου της Γαλλικής Ακαδημίας και το Βραβείο Γαλλικής Γλώσσας.

Από τις εκδόσεις Πόλις έχουν κυκλοφορήσει επίσης τα βιβλία του:

  • Ξενοδοχείο Lutetia (Βραβείο Maison de la Presse) • Το πορτρέτο • Οι προσκε­κλημένοι • Οι βίοι του Ιώβ (Βραβείο Méditerranée και Βραβείο Prince-Pierre-de-Monaco) • Ένας πύργος στη Γερμανία ‒ Ζιγκμαρίνγκεν (Βραβείο της Έκθεσης Βιβλίου της Γενεύης) • Γκόλεμ (βραβείο Cabourg)

 

 

0