Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το βιβλίο του Sergio del Molino “Το δέρμα” σε μετάφραση της Μαρίας Παλαιολόγου.

 

Ο Ισπανός συγγραφέας και δοκιμιογράφος Sergio del Molino στο νέο του βιβλίο ―το πρώτο του που κυκλοφορεί στα ελληνικά― συγκεντρώνει γλυκόπικρες ιστορίες με επίκεντρο το ανθρώπινο δέρμα, που ενεργεί ως σύνορο και μας συνδέει με τον έξω κόσμο.

Μια σοβαρή ψωρίαση, που γεμίζει το σώμα σημάδια εξυπηρετεί τον αφηγητή να αναλύσει τη ζωή διαφόρων προσωπικοτήτων (Στάλιν, Εσπομπάρ, Ναμπόκοφ, μεταξύ άλλων) που έχουν υποστεί τις συνέπειες του «άσχημου» δέρματος. Οι πολλές στάσεις αυτού του ταξιδιού υπογραμμίζουν μοναδικά τον φόβο της ανθρώπινης φύσης μπροστά στην έκθεση.

 

Το Βιβλίο

Sergio del Molino
Το δέρμα (La piel)
Μετάφραση: Μαρία Παλαιολόγου
Γλώσσα Πρωτοτύπου: Ισπανικά
Κατηγορία: Σύγχρονη Ξένη Πεζογραφία/Μυθιστόρημα
ISBN: 978-960-572-395-8
Σελίδες: 312
Σχήμα: 13,3 Χ 20,5 εκ.
Εξώφυλλο: Μαλακό
Σχεδιασμός/Εικονογράφηση εξωφύλλου: Χρήστος Κούρτογλου
Τιμή: 16,60 € (περιλαμβάνει ΦΠΑ 6%)
Βάρος: 456 γρ.
Διαθέσιμο και σε ebook

 

Τέρατα υπάρχουν, αλλά όχι όπως τα φανταζόμαστε. Κρύβονται μεταξύ των ανθρώπων, χρησιμοποιώντας ρούχα και μακιγιάζ για να καλύψουν τη φύση τους. Ο αφηγητής αυτού του βιβλίου είναι ένα από αυτά. Υποφέρει από μια δερματική ασθένεια που τον αναγκάζει να αποφεύγει τις παραλίες και τα ανάλαφρα καλοκαιρινά ρούχα. Έτσι, προβάλλει τον εαυτό του στις ζωές των άλλων «τεράτων» με την ίδια πάθηση.

Το ανθρώπινο δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και αποτελεί την εικόνα που εμφανίζουμε προς τα έξω. Αποκαλύπτει τη φυλή, την ηλικία, τις εμπειρίες, ακόμη και τον χαρακτήρα του καθενός, μας περικλείει και ταυτόχρονα μας συστήνει.

Η ζωή πολλών αναγνωρίσιμων προσώπων –όπως του Στάλιν, του Εσκομπάρ, του Απντάικ, του Ναμπόκοφ, αλλά και κινηματογραφικών ηρώων του Σκορτσέζε– έχει επηρεαστεί από το στιγματισμένο δέρμα τους. Οι περιπέτειές τους, παράλληλα με αυτές του αφηγητή, μας αποκαλύπτουν περισσότερα για τον ρόλο της εξωτερικής εμφάνισης, του καλλωπισμού, της υπέρμετρης χρήσης φαρμακευτικών ουσιών και τη σχέση τους με τον ρατσισμό και τις ταξικές διακρίσεις. Οι ιστορίες αυτές μιλούν για μια ανθρώπινη εμπειρία: τον φόβο να αποκαλυφθεί στους άλλους το ποιοι είμαστε πραγματικά.

 

«Είμαστε εμείς, οι μεγάλοι, που φοβόμαστε, γιατί ο αυθεντικός φόβος προέρχεται μονάχα από την εμπειρία. Φοβόμαστε την πείνα όταν βλέπουμε πως δεν μπορούμε να πληρώσουμε το χρέος στην τράπεζα. Φοβόμαστε τον πόλεμο γιατί είδαμε τι έκανε στους παππούδες μας. Μας τρομοκρατεί η αρρώστια γιατί έχουμε κλάψει στην κηδεία των φίλων μας. Ο φόβος δίχως εμπειρία είναι μονάχα μια φιλοσοφική τρέλα, γι’ αυτό τα παιδιά δεν τρομάζουν πραγματικά».

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

 

Ένα υπέροχο και άκρως διασκεδαστικό βιβλίο τόσο για την ψωρίαση όσο και για την τερατολογία, που ο συγγραφέας πραγματεύεται με υγιές χιούμορ και πλήθος ιδιαίτερων αναφορών.
Fernando Aramburu

 

Ο Molino, με τον δικό του ελεύθερο τρόπο γραφής, αναπτύσσει τον διεισδυτικό προβληματισμό του για την εξαιρετικά εύθραυστη ανθρώπινη κατάσταση και μας θυμίζει, όπως έγραψε ο Paul Valéry, πως δεν υπάρχει τίποτα πιο βαθύ από το δέρμα.
Javier Cercas

 

Γενναίο, τολμηρό, συγκινητικό. Στο τέλος του κυριαρχεί μια ωμή και σαγηνευτική καθαρότητα. Εκπληκτικό.
―Irene Vallejo

 

Ο Συγγραφέας

Ο Sergio del Molino (Σέρχιο δελ Μολίνο) γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1979 και ζει στη Θαραγόθα. Είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος, συνεργαζόμενος με πολλές εφημερίδες και τηλεοπτικά προγράμματα στην Ισπανία. Έχει εκδώσει επτά μυθιστορήματα και έξι δοκίμια.

Στο μυθιστόρημα La hora violeta (2013) αφηγείται την ασθένεια και τον θάνατο του γιου του Pablo, ένα ιδιαίτερο γράμμα αγάπης που μεταφράστηκε σε τρεις γλώσσες και τιμήθηκε με τα βραβεία Ojo Crítico 2014 και Tigre Juan 2014.

Το δοκίμιο La España vacía (2016) άνοιξε έναν μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό διάλογο σχετικά με την πληθυσμιακή συρρίκνωση του αγροτικού κόσμου και τις συνέπειες του φαινομένου στη συλλογική συνείδηση των Ισπανών.

Τιμήθηκε με το βραβείο Cálamo 2016 και το βραβείο βιβλιοπωλών της Μαδρίτης για το καλύτερο δοκίμιο (2016). Το νέο του βιβλίο, Το δέρμα (Ίκαρος, 2021), το πρώτο του που κυκλοφορεί στα ελληνικά, αποτελεί ένα υβριδικό είδος μυθιστορήματος, στο οποίο συγκεντρώνει γλυκόπικρες ιστορίες με επίκεντρο το ανθρώπινο δέρμα. Μεταφράζεται ήδη σε περισσότερες από τέσσερις γλώσσες.

 

 

0